Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi BİLAL HATTAB,Açılış Tarihi:  13 Kasım 2010 (20:30), Konuya Son Cevap : 31 Ocak 2014 (14:46). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Kasım 2010, 20:30   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:BİLAL HATTAB isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12646
Üyelik T.: 20Haziran 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 14
Konular: 12
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Mehdî Beklemek ya da Mehdî Olabilmek...

Mehdî Beklemek ya da Mehdî Olabilmek...

“Ortaçağ” diye bir kelime vardır, bilirsiniz. Hani karanlığı, geri kalmışlığı, taassubu, bağnazlığı ifade eder kimilerinin lugatlarında.

İşte; ortaçağ diye adlandırılan dönem, Avrupa tarihinde geleneksel olarak, son Batı Roma İmparatoru’nun düşüşü(476) ile, kimilerine göre İstanbul’un Türkler tarafından fethi(1453), kimilerine göre ise Amerika’nın keşfi(1492) arasına yerleştirilen dönemdir. (1)

İlkokul yıllarımızdan itibaren ders kitaplarımıza konularak, bizlere zorla dayatılan “ortaçağ” kavramı, Batı’nın en “karanlık çağ”ı olarak bilinir. Bu, bilinir bilinmesine de, bilmem dikkat ettiniz mi, derslerde hep “Ortaçağda Avrupa” işlendiği halde, “Ortaçağda Asya”dan hiç bahsedilmez nedense…

“Evet… Ortaçağ deyimi, Batı istediği için yaygın anlamıyla kullanılır. Doğu’da bu kavramın bir anlamı, ya hiç yoktur, ya da tam aksi bir anlamı vardır. Zira ortaçağlar, karanlığın, durgunluğun ve geri kalmışlığın Batı için söz konusu olduğu bir dönemdir. Bu dönemde doğu; medeniyetin, bilim ve teknolojinin, gücün zirvesindedir. Dolayısıyla bu kavram, Batı’nın kendisi için kullandığı bir kavramdır.” (2)


Ayrıca, bazı cenahların dillerinden düşürmeyip mütedeyyin insanlara yönelttikleri “gericilik” tabirine ne demeli? Bu tabir de Avrupa’dan ithal edildi bizlere. Zira, orda gericilik, dindarlıktı. Ve Hıristiyanlık, cidden gerici bir dindi. Çünkü kiliseler Allah adına konuşuyor ve kendi kanunlarına uymayan alimlerini asıp kesiyorlardı. Bu kavramı da çok güzel bir şekilde bizim kültürümüze pazarlayıp, fahiş fiyattan alıcılar buldular kendilerine…

Peki, 4. yüzyıldan 15. yüzyıla(Rönesans’a) kadar, Avrupa ortaçağı neden “karanlık çağ” olarak anıldı? Bunu da şu tek cümle ile özetlemek mümkün:

1. İznik(Nikaia) Konsili’nde(325), tek otoritenin Kilise olduğu kabul edildi, doğmatik inanç doğdu ve ilme kapı kapandı…

Peki, bu tek cümle, bize bir şeyler hatırlatıyor mu?

Hani, “Fıkhın Duraklama Çağı” olarak bilinen bir dönemi mesela anımsattı mı bizlere? Evet; Fıkhın duraklama çağı denilen Selçuklular Devri’ndeki muhtelif bağnazlıklar ve taassublar, netice olarak “İctihad”a karşı çıkılmasına ve bunun akabinde de “İctihad Kapısının Kapanması” görüşünün ortaya atılmasına ve hatta kabul edilmesine sebep olmuş ve bir kambur olarak günümüze kadar varlığını korumuştur. Buna rağmen, bundan sonraki dönemlerde, bu bağnazca “ictihad”a karşı durup cesaret gösterebilen alimlerin varlığı devam etmiş ve İslam’ın iktidar ve güç sahibi olmasının da etkisiyle, Avrupa’nın “Karanlık Çağı”nda, İslam’ın en “aydınlık çağ”ları yaşanmıştır. Ancak; gücün ve iktidarın, bu bağnaz ictihadı savunan cenahların eline geçmesi(ya da mevcut yönetimi etkileyecek bir kamuoyuna sahip olmaları) neticesinde, bu çalışmalar gün be gün azalmış, dolayısıyla İslam’ın iktidar ve gücü de aynı oranda zayıflamıştır.(3) Ve nihayetinde, “ictihad kapısının kapandığı” yönündeki hatalı “ictihad”, yüzyıllar sonrasının İslam dünyası için ekilmiş zehirli bir tohum olarak, günümüz İslam dünyasını bereketsiz ve ekinsiz bir tarlaya dönüştürmüş ve bir şeyler ekmek isteyenlerin ekinleri de, bu bağnaz düşünce sahipleri tarafından ifsad edilmiştir. İşte bu kambur, bugün varlığını oldukça çok hissettirmekte, ictihada düşman, taklide dost nesillerin yetişmesine ve “sürü mantığı”nın doğal sonucu olarak da, ilme kapının kapanmasına ve tek otoritenin bazı hocalar, tarikatler, cemaatler olması çıkmazına yol açmış ve günümüzü, “İslam’ın ortaçağı”na dönüştürmüştür.

Meymun İbn Mihran'dan(4) rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir:
“Seleften (öncekilerden) bir adam sizin içinizde dirilmiş olsaydı şu kıbleden başka hiçbir şeyi tanıyamazdı.” (5) Hatta bir yabancı bile şu çığlığı atmak zorunda hissetmiştir kendini: “Eğer Allah’ın Rasulü(sas) şimdi mezarından kalkıp takipçilerinin kendi dini ile neler yaptıklarını görse, mutlaka çok kızar ve buna katılanları lanetlerdi.” (6)

Evet… Rasulullah’ın(sas) izini ve dinini takip ettiğini iddia eden ve hatta Rasulullah’ın(sas) varisi konumunda görülen günümüz alimleri(!)nin çoğunun, “Müslümanlar için tek geçerli kanunun, Allah(cc) ve Rasulünün(sas) vazettikleri” olduğunu gizleyip, fıkhî teferruatlarla hocacılık oynayıp alimin izzetine ve şerefine yakışmayan tavırlarıyla ve yine bazılarının devletin dinini “adalet”e indirgeyen inanışları ve birçok batıl itikadlarıyla; Rasulullah(sas) ve en hayırlı nesil olan ilk üç asırdaki İslam önderlerinin inanışları, itikadları, mücadeleleri ve mücahedelerini kıyaslayacak olursanız, -nerdeyse- “kıble”den başka ortak bir payda bulunamayacağına şahit olursunuz.


Şu bir gerçektir ki; İslamî iktidar olmadan İslamî toplum tamamlanmamış ve güçsüzdür. İslamî iktidar ise İslamî toplum olmaksızın ya ütopya veya zulümdür. Alternatif ise apaçıktır: Ya İslamî yenilenmeye(7) doğru hareket veya pasiflik ve gerileme… Müslüman halklar için üçüncü bir ihtimal yoktur.

Cümlelerimin sonuna yaklaşırken, üç şeye daha dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Birincisi;
“Taklitte ısrar, ictihada karşı aksülamel(reaksiyon); zamanla hukukun donmasına, yürüyen hayata ayak uyduramamasına sebep olmuş, İslam aleminin birçok yerlerinde şer’i hükümlerin ya toptan veya kısmen terkine, bunların yerine yabancı menşe’li sistemlerin kabul edilmesine yol açmıştır. İctihad, hukukun hayatı demektir. İctihadsız bir hukuk sisteminin ve bilhassa İslam hukukunun gelişmesi ve yaşaması mümkün değildir. Bizim, “bir hukuk sisteminin yaşamasından” maksadımız, onun cemiyet hayatına girmesi, yaşanması, tatbik edilmesi demektir.” (8)

İkincisi;
“İslam’da ümmet prensibi vardır; daha doğrusu İslam, dinî, kültürel ve siyasî olarak bütün Müslümanların tek bir birlikte birleşmelerini ister. İslam milliyet değildir; ancak bu toplumun üst milliyetidir. Gerek ülküsel ayrılıklar(cemaatler, mezhebler, siyasî partiler vb.), gerekse maddî ayrılıklar(toplumsal sınıflanmalar vs.) ve bu birlikte “ayırıcı” olarak ileri sürülen ne varsa bu birliğe aykırıdır ve böylece bunlar sınırlandırılarak ortadan kaldırılmak zorundadır.” (9)

Üçüncüsü ise;
“Bizim açık düşünce psikolojimizden iki şeyi ortadan kaldırmak gerekir: Mucizeye inanç ve başkalarının yardımı… İnsanların çalışma ve bilgi sonucunda ürettikleri mucizeler dışında mucize yoktur. (10) Düşmanları mucizevî yolla kovacak, fakirliği ortadan kaldıracak, refah ve aydınlığı ekecek herhangi bir mehdî yoktur.(11) Mehdi, bizim tembelliğimizin adıdır.” (12)

Yani kardeşlerim; bizler evvela vâiz, daha sonra asker olmak zorundayız. Vaat edilmiş bir ülke, mucize gerçekleştiren varlıklar ve mehdiler yoktur; sadece çalışma, mücadele ve uğruna kurban verilen yol vardır!



Dipnotlar:


(1)- Büyük Larousse, 14/8901
(2)- Dr. Ali Şeriatî, Rişe-i İktisadi-i Rönesans, 17
(3)- “4. asırdan önce hem farz, hem de çok şerefli bir ilim pâyesi telakkî edilen ictihad, nazarî bakımdan olmasa bile tatbikatta, 4. asırdan sonra garip ve münker bir iş gibi karşılanmış, dinî gayret ve medenî cesaret sahibi bazı müctehidler, bu sıfatlarıyla ortaya çıktıkları zaman kendilerine cephe alınmış ve hakaretlere maruz kalmışlardır. İbn Teymiyye, Suyûtî, Behâeddin Merânî, Şevkanî gibi alimleri burada örnek olarak hatırlayabiliriz.” (Prof. Dr. Hayreddin Karaman, İslam Hukuk Tarihi, Bl:4)
(4)- Ebu Eyyub, Meymun İbn Mihran el-Cezerî er-Rakî el-Fakih. Kûfe'de büyüdü, sonra Rakka'ya yerleşti. Amr, Zübeyr, Ebu Hureyre, Aişe ve İbn Abbas gibi sahabenin büyüklerinden hadis rivayet etmiştir. Zâhid, âbid, güvenilir, doğru ve âlim bir zâttır. Çok sayıda kişi kendisinden hadis rivayet etmiştir. Hicri 117'de vefat etmiştir. (Tehzibu't-Tehzib, 10/390; Şezeratü’z-Zeheb, 1/154)
(5)- Bkz: İmam Şatibî, el-İ’tisam, 1/32
(6)- Lothrop Stodard, 2. Dünya Savaşı arefesinde yayınlanan “İslam Dünyasının Bugünü” adlı eserden. Bkz: Aliya İzzetbegoviç, İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları, 28

(7)- Yenilikten kasıt, dinde reform ve bid’at ictihadlarla ilk üç nesle muhalefet etmek değil; aksine bid’atleri terkle, günün ihtiyaçlarına uygun Kur’an ve Sünnet merkezli ictihadlarla sahih İslam’a doğru bir yeniliktir. Bizim dine sarılmamız, geçmişe dönmek demek değil, geçmişteki mücadeleyi devam ettirmek demektir.
(8)- Prof. Dr. Hayreddin Karaman, İslam Huk. Mezhebler, 17-19; Prof. Dr. Hayreddin Karaman, İslam Hukuk Tarihi, Bl:4
(9)- Aliya İzzetbegoviç, İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları, 181-182
(10)- Rasulullah’ın(sas) mucizelerini inkar anlamı çıkarılmasın. Kastettiğimiz; hiçbir eylemde bulunmadan, mucizeler, mucizevî haller ya da kerametler beklenmemesi gerektiğidir.

(11)- Ehl-i Sünne inancına göre Mehdî’nin zuhuru haktır. Birçok sahih hadiste buna işaret edilmiştir. Ancak; hem fıkhî ve itikadî birçok yanlışa göz göre göre saplanıp, ilâ-i kelimetullah için hiçbir harekette bulunmayıp, “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” anlayışında olup vs. hem de dünyanın ya da yaşadığımız beldenin daru’l-İslam(İslam yurdu) olmasını beklemek, bunun için sadece Mehdî’nin zuhurunun yeterli olacağını ve Mehdî’nin(as) zikirlerle, dualarla küffarı yeneceğini düşünmek abesle iştigaldir ve asla ehl-i Sünne itikadıyla bağdaşmamaktadır.
(12)- Aliya İzzetbegoviç, İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları, 188


Bilal Hattab
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi BİLAL HATTAB 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Rasulullah ve Sahabe Dönemindeki Tefsir... Makale ve Köşe Yazıları YaŞuHa 3 3753 13 Mart 2011 20:14
Hadis Istılahları, Hadis Tedvini ve... Makale ve Köşe Yazıları BİLAL HATTAB 0 2359 11 Mart 2011 22:26
Tekfir Psikolojisi Makale ve Köşe Yazıları Zemahşeri 5 2266 11 Mart 2011 22:18
Ve Nihayet Olan Oldu: İleri Demokrasi(!) "LÂ"yı... Makale ve Köşe Yazıları kamer34 5 1728 07 Mart 2011 21:00
Ne Oldu Bize ??? Makale ve Köşe Yazıları BİLAL HATTAB 0 1449 26 Şubat 2011 20:16

Alt 31 Ocak 2014, 14:36   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ali70 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36490
Üyelik T.: 14 Aralık 2013
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Memleket:karaman
Mesaj: 812
Konular: 38
Beğenildi:236
Beğendi:586
Takdirleri:449
Takdir Et:
Standart Cevap: Mehdî Beklemek ya da Mehdî Olabilmek...

İbni Ebi Şeybe, İbni Abbas’dan tahric etti, buyurdu ki: Fitneleri önlemenin kendisine zor gelmeyeceği ve öldürmenin de onu vazgeçiremeyeceği Ehli Beytime mensup birisi sahip olmadan günler ve geceler bitmeyecektir. Ey Abbas’ın oğlu, sizin ihtiyarlarınız ona yetişemiyecek, gençleriniz yetişecektir. Bu Allah’ın emridir, dilediği insanlara verir.




Bu hadise göre Hz. Mehdi as gelmiş olabilir...

Çünkü peygamber efendimiz(sav) şöyle buyurmuş:

Ey Abbas’ın oğlu, sizin ihtiyarlarınız ona yetişemiyecek, gençleriniz yetişecektir.

Allahu alem; Ömer bin Abdulaziz olabilir...

Eğer öyleyse, Mehdi beklemek yerine kıyameti beklemek daha doğru olur...

Her an gök yarılabilir...
__________________
Hay'dan gelir, Hu'ya gideriz.
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Ocak 2014, 14:46   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ali70 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36490
Üyelik T.: 14 Aralık 2013
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Memleket:karaman
Mesaj: 812
Konular: 38
Beğenildi:236
Beğendi:586
Takdirleri:449
Takdir Et:
Standart Cevap: Mehdî Beklemek ya da Mehdî Olabilmek...

Keza (N. b. Hammad) Hz. Ali bin Ebi Talib’den tahric etti. O dedi ki:Mehdi’nin doğum yeri Medine’dir, Peygamber (s.a.v.)’in Ehli Beytindendir. İsmi Peygamber (s.a.v.)’in ismidir. Hicret edeceği yer Beytül Makdis (Kudüs)’dir. Sakalı sıktır, gözleri sürmeli olacaktır. Dişleri parlaktır, yüzünde bir ben vardır. Omuzunda Peygamber (s.a.v.)’in alameti vardır. Peygamber (s.a.v.)’in softan bayrağı ile çıkacaktır. O bayrak dört köşeli olup dikişsizdir ve rengi de siyahır. O’ndan bir hicr (hale) bulunur. O Resulullah (s.a.v.)’in vefatından beri açılmamış olup Mehdi çıkınca açılacaktır. Allah üçbin meleği Mehdi’ye yardım için gönderecek ve melekler O’na muhalefet edenlerin yüzüne ve arkasına vuracaktır.
O, yaşı otuz ile kırk arasında (kırk yaşında) olduğu halde gönderilecektir.
----------

Naim b Hammad, Muhammed b. Hanefi’den tahric etti, O şöyle dedi: Beni Abbas’a ait siyah bayraklı bir başka ordu çıkar. Sonra HorasanDan yine siyah bayraklı bir başka ordu çıkar. Onların sarıkları siyah, elbiseleri beyaz olur. Ve başlarında Şuayb b. Salih Temimi bulunur. Süfyani’nin ordusunu yenerek Beytül Makdis’e iner. Mehdi’nin saltanatını hazırlarlar. Şam’dan üçyüz kişi de O’na yardım eder. Bu ordunun çıkışı ile Mehdi’ye saltanatın teslimi arasında yetmiş iki ay vardır.
-----------


Benim dikkatimi siyah bayrak çekti...

Bayrağı siyah olacak...

Suriye'de IŞİD diye bir örgüt kurulmuş. Bu örgütün de bayrağı siyah... Ortasında da peygamber efendimizin mühürü var.
Olabilirler mi? Bilmiyorum, olabilir...
Şüphelenmiyor değilim...

Çünkü Mehdi Harekatının çıkış yeri Şam - Bağdat hattı olacak diye duymuştum...
IŞİD ise Irak-Şam İslam Birliğinin kısaltmasıymış...
Hem bayrakları siyah, hem de ambleminde Resulullahın mühürü var...
Eğer öyleyse hazır olmak lazım. Çünkü peygamber efendimiz tarafından müjdelenmiş birini görmek üzereyiz... Hatta Hz. İsa as ı görmek de var işin içinde, her ne kadar peygamberlik görevi ile gelmeyecek olsa da, büyük olaylara şahit olacak gibiyiz... Yaşarsak tabiii...
Bilemiyorum.
__________________
Hay'dan gelir, Hu'ya gideriz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Mehdi (as) Rahmani Akıl islamirap Boykotrani İlahiler/Ezgiler 0 23 Mart 2021 22:45
Gerçek Mehdi’nin Alâmetleri‏ KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 15 09 Aralık 2014 15:43
Mehdi ve mesihçilik ütopyası / Mevlüt Hönül MERVE DEMİR Makale ve Köşe Yazıları 10 25 Ekim 2012 21:41
İsa (a.s.)ı Ya da Mehdi'yi Beklemek?! FECR Peygamberler(a.s) 0 24 Aralık 2011 17:45
Deccal, Mehdi, Mesih keserim Soru Cevap Arşivi 9 07Haziran 2008 18:51

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.