Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi MERVE DEMİR,Açılış Tarihi:  05Haziran 2010 (14:46), Konuya Son Cevap : 09 Kasım 2012 (12:55). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05Haziran 2010, 14:46   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:114
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İnsan Olmadan İslam Adına ''ŞERİATİ'' Uygulamak?

İnsan Olmadan İslam Adına ''ŞERİATİ'' Uygulamak?

Somali’de sözde Şeriat hükümleri ile hükmettiklerini iddia eden,Peygamber uygulamalarını anlayamamış gruplar, (Hizbul İslam ve Şebab Örgütleri) hakim oldukları bölgelerde , İslam ceza hukukunu uygulama adına adeta vahşet saçıyorlar
Sosyal Adaleti sağlamadan, Islahı ve Tebliği hakkıyla yapmadan suç fiillerini işleyenlere karşı hemen Hükümleri uygulama yoluna başvurarak, Kol kesme, Recm ve Kurşuna dizerek öldürme şeklinde uygulamaları hayata geçirerek insanları bu şekilde caydırmaya çalışıyorlar.

Sosyal adalet gerçekleşmeden hukuki adalet olmaz,Hukuki adalet olmadan da hiç bir temel sağlam kalamaz.İslam dini İnsan hayatının tüm yönlerini, bir bütün olarak ele alır,Bu bağlamda Adaleti sağlama adına Hukuki uygulamalar ile dengeli ve uyum halinde,ferdi ve toplumsal konularda sosyal bir adaleti hakim kılmak ister.İnsan fıtratındaki farklılıkları güç ve kabiliyeti dikkate alarak,kimilerinin hırs ve arzularının toplum aleyhine azgınlaşmasını ve toplumun ferdin fıtratı gereği kabiliyetleri aleyhine gelişmesini Adalet ile çelişen tutum ve davranışları ortadan kaldırır.

Sosyal adalet ilkesi her tür hakkın en uygun şekilde dağıtımını sağlayan bir güç ile,İstismarı,sömürücülüğü,zulmü ortadan kaldırır.Belli bir kesimin hakim olmasını ve gücü elinde bulundurmasını önler,Kuran’i hukuk sisteminin uygulanması ancak ve ancak Sosyal adaletin hakim kılındığı bir toplumda uygulanabilir.Erkek ve kadına işlemiş oldukları fiilden ötürü caydırıcı bir müeyyide olarak cezalar uygulanır,Bu suçu işlemiş olan erkek ve Kadın için,Tevbe edip kendisine dönecek ve kendini düzeltecek olan kimseye,mutlaka Merhameti ile Affedendir.

Osmanlı’da Hırsızlık Suçlularına Uygulanan Ceza:
Hırsızlık yapanların cezası ellerinin kesilmesidir. Osmanlı'da hırsızlık suçlarından el kesme cezasının diyetle çözümlendiği.Hırsızlık suçunda davalı,bütünüyle Allah hakkı (kamu hukuku) sayılan hırsızlıktan ve bir kul hakkı (özel hukuk) olan malın bedelinin,sahibine ödettirilmesinden sorumluydu.Zaman aşımı, davalıya hırsızlıktan dolayı el kesme cezasının verilmesine engel olurdu. Ancak bu durum malın tazmini için hukuk davasının açılmasını etkilemezdi.

Şimdi gelelim Somali’deki uygulamaya,Kuran nizamına göre değerlendirmeye:
Hırsızın elini kesme ve kurşuna dizme recm sureti ile Şeraiti uygulama iddiasında bulunmak işe son noktadan başlamaktır.Allah’ın Emir ve Yasaklarına uymak isteyen bir toplumun ilk görevi,Hırsızlığa,Zinaya,Katle yol açan,sebepler üzerinde durarak, Haramları meşru görenlere,adaletsizlik yapanlara tebliğ ve ıslah yapma çalışmaları ile başlamalıdır.Bunları meşru görmüyoruz,lakin bu fiilleri sorgulamadan önce fiillerin oluşumuna sebebiyet veren etkenler üzerinde düşünülmesi gerektiği kanısındayım.
Şeriatın Hükümleri Dini anlayamamış bir toplum içinde Islah ve tebliğ görevi yerine getirilmeyip uygulanmaya başlanırsa,emin olunki bu uygulamalardan en çok zarar görecek olanlar,Fakirler Mazlumlar olacaktır.Eğer bu tür bir uygulama tepeden inme bir anlayış ile yapılmaya başlanırsa,bu kesimleri bir daha kazanmak imkansız hale gelir.

Bu şekilde Islah ve Tebliğ yapılmadan,uygulanacak hükümler,dönüşü mümkün olmayacak şekilde sömürülmüş olan,Fakir ve Mazlumları etkileyecektir.Mal biriktirici'lerin toplumda egemen olan eşitsizlik anlayışları ile toplumu bölme eylemlerine daha güzel bir zemin hazırlayacaktır.

Kanaatimce Bir ülkede veya Toplumda Sosyal Adaleti hakim kılmadan halkı Fakirlikten kurtarmadan önce cezai Müeyyidelerin uygulanması Kuran’ın ruhuna ters düşer.Kuran’ın sosyal adalet ve hükümlerinin uygulandığı bir ülkede,Bireysel Toplumsal,ekonomik,sosyal,hukuksal vs Allah’ın beşer hayatında gerekli olan kanunları ‘’Şeriat’’ hakim olmaya ve uygulanmaya başlanır.Böyle bir Toplumda hırsızlık vs Haramları yapmak için deli olmak lazım,Çünkü belirtmiş olduğum hükümler uygulanırsa böyle Haramlara sevk edecek ihtiyaçlar kendiliğinde yok olmaya başlayacaktır.

İslam dininin Hakikatlerinden taviz verilmeden asrımızın sorunlarına cevap verebilmesi ve yeniden Yeryüzüne Hakimiyeti İki aşamayı kat etmek ile mümkün olur.

1:Batılı Çağdaşlığa Kendi olmaktan ziyade Batıyı Taklid etmek

2:Kuran’ın İlahi mesajını dikkate almayarak Geçmişi Taklid ile yetinmek.

Birinci hususta düşülen en büyük hata Çağın ihtiyaçlarına uygun yaşam şartları gereksinimini almamız gerekir iken farklı algılayıp en kötü şekilde batılılaşma onların anlayışı ile Çağd(ı)aş(ı)lık adı altında Allah’ın emir ve yasaklarına Muhalif yaşam tarzını benimsemek.

İkinci hususta Kuran’ın gör dediği yerden bakmayıp Yeterli görmeyip her şeyi geçmişte arayarak kaybolmadır.Bizler bu asırda yaşıyor isek Bu asra uygun şartları islam çizgisinde yaşayarak İnsani bir bütünlüğün yolunu arayabilmeliyiz.Asrımızda yaşamak gerçek manada İnsani,İlahi bir yaşam sınırlarının bilincinde olan bir İlim, Sosyal hayat,Ekonomik Üretim ve Tüketim,Siyaset,Ahlak vs ilkelerin bilincinde bir inanç gereklidir.

Çünkü İnsan Öz Fıtratı gereği ancak içinde Allah bulunuyorsa İnsandır.

Günümüzde Toplumun eğitimi ve ıslahı gerçekleştirilmeden,Silah zoruyla gelip baskıcı bir rejim ile Sosyal adaleti sağlamadan yaşam şartlarını göz önünde bulundurmayarak,İslam Hukuk kurallarını uygulamak sakat bir İslam anlayışı sunar.
İslam dinini yanlış gösteren her tür uygulama İnsanların İslam'dan uzaklaşmasına sebeptir.


Mevlüt HÖNÜL
Malazgirt
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
honul@msn.com
__________________
İmanı olanın, imkanı tükenmez.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi MERVE DEMİR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN ülke tv Canlı... Videolar/Slaytlar Medine-web 1 2755 22 Ağustos 2013 23:41
İran Emperyalizmi Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 6 3362 26 Ocak 2013 21:53
gerekli gereksiz bir şiir.. Makale ve Köşe Yazıları MERVE DEMİR 0 3094 06 Aralık 2012 09:48
olmamış kayınbiradere mektup :) Komik Paylaşımlar Allahın kulu_ 10 6966 03 Kasım 2012 22:19
İslamın kurtuluşu bilinçlenme ile mümkündür Makale ve Köşe Yazıları Esadullah 11 6417 02 Ekim 2012 20:16

Alt 09 Kasım 2012, 12:55   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.436
Konular: 575
Beğenildi:4526
Beğendi:6115
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: İnsan Olmadan İslam Adına ''ŞERİATİ'' Uygulamak?

“Kendi adına değil, Allah adına! Siyaset adına değil, hakikat adına!” [Dr. Ali Şeriati]

Emeğine sağlık
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Abdest ve Namazda Sadece Farzları Uygulamak Yeterli mi? Mihrinaz Soru Cevap Arşivi 0 04 Ocak 2024 12:47
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ Esma_Nur Alimler(Rh) 1 15 Eylül 2021 11:12
İnsan Nasıl İslam Olur KEVİR Makale ve Köşe Yazıları 2 24 Nisan 2014 22:14
İnsan hakları adına saltanat süren gafiller…/Mustafa Cilasun Mustafa CİLASUN Makale ve Köşe Yazıları 0 31 Temmuz 2013 18:43
Rejime muhalif olmadan İslam davası olur mu? bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 0 19 Aralık 2012 21:08

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.