Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  17 Ocak 2013 (11:43), Konuya Son Cevap : 17 Ocak 2013 (17:05). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Ocak 2013, 11:43   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Güzel Gör Güzel Düşün = Yaşamdan Lezzet Al

Güzel Gör Güzel Düşün = Yaşamdan Lezzet Al

Eda Erbay


Güzel Gör Güzel Düşün = Yaşamdan Lezzet Al




Çok mu zor bardağı dolu tarafından görebilmek? Sıkıntılarımızla, dertlerimizle dolu olan hayatımızı daha da yaşanılabilir kılabilmek... Elimizdekilerle yetinebilmek. Şükrünü eda edebilmek... Zor tabi nefis işin içine girince. Şeytan da katıldı mı bu ortaklığa hep eksikliklere, olumsuzluklara takılır insan. Elindeki ile yetinmeyi bırakır, hep daha da fazlasını ister. Şükür yerini isyana bırakır. Yardımlaşma, kardeşlerinin dertleriyle dertlenme ortadan kalkar. Bardağın dolu tarafının farkına hiç varılmaz. Kıymet verilmez ona, neticesinde hamd’den, şükür’den uzaklaşılır.

Hâlbuki az düşünse insan, o elindeki fırsatlarının çoğu belki birçok insanın sahip olamadıkları, isteyip de ulaşamadıklarıdır. Onlar uğruna ne emekler harcanmıştır, ne mübarek eller semaya kalkmıştır. Ama imtihan dünyası ya işte, Rabbim denemiştir kullarını çeşitli zorluklarla. Kimine bol rızk vermiştir, kiminin rızkını azaltmıştır. Kimine sağlıklı bir vücud ihsan etmiştir, kimini doğuştan engelli yaratmıştır. Kimini evlat çokluğuyla denemiştir, kimini evlatsızlıkla. Rablerinden gelene ne kadar razılar, O’na ne kadar şükredip sabredecekler, Rablerini ne kadar anıp, O’nun yüceliğini, kudretini idrak edecekler diye.

Sınamıştır besbelli insanoğlunu. Evet, belki darlıkla, zorlukla imtihan etmiştir. Ama kulum bana bu imtihanıyla daha da yaklaşsın, sadece ve sadece benden istesin, her halinde ve durumunda benden razı olmayı başarabilsin diye vermiştir bunları kullarının başına. Neticesinde de müjdelemiştir sabredip şükredenleri. Cennetine varis kılmıştır ebediyen. Hem ahiret için müjdelemiştir, hem de dünyada mutlu olmasının yollarını açmıştır onlara.

Aksi takdirde şükürsüzlük ve sabırsızlık, isyan gibi durumlarda ise onu azaplandıracağını, hüsrana uğratacağını bildirmiştir. Şimdi yetinemediği elindekileri bile alıp, hem dünyada hem de ahirette cezalandıracağını haber vermiştir.

Dedik ya bardağın dolu tarafından görelim, her olayın, durumun içinden güzelliği görmeyi başarabilelim diye. Burada da her zaman olduğu gibi yine rehberimizi, en iyi rol modelimizi yani Rasulullah (s.a.v)’ı örnek almalıyız.

Nakledilen rivayetlere göre Peygamberimiz (s.a.v) bir gün ashabı ile bir yere giderken yolun kenarında bir köpek leşi görür. Sahabe efendilerimiz görüntüden, kokudan rahatsız olurken, Rasulullah (s.a.v) köpeğin inci gibi olan dişlerine dikkat çeker.

Yani Rasulullah (s.a.v) bir köpek leşinde bile bir güzellik bulabilmiş, onu ön plana çıkarabilmiştir. Güzel gözle bakanın, güzel göreceğinin örneğini vermiştir. Bize de bu noktada çok güzel örnek olmuştur. Hayatımızın her aşamasında nasıl Rasulullah (s.a.v)’ı örnek almak için çabalıyorsak, bu önemli hususta da yine önderimizi rehber edinmemiz gerektiğini bizlere yaşayarak göstermiştir.

Elbette dediğimiz gibi olayların iyi tarafını görebilme özelliğine sahip olabilmek çok kolay olmasa gerek. Şeytan her zaman bizleri doğru yoldan ayırmak için durmaksızın vesvese vermekte, nefis ise ona yardımcı olmaktadır. Bizlere düşen görev bunların bilincinde olmak, şeytana yüz çevirip, nefsin arzularına uymamaktır. Bunun için de sabrı kuşanmak en doğrusu olacaktır.

İyi ve güzel görmenin dinî literatürde karşılığı sabır ve şükürdür Peygamber Efendimiz (sas), şöyle buyurur: ‘Mü’minin hâli ne güzeldir Başına bir felaket gelse sabreder, bu onun için hayırdır Başına bir iyilik gelse şükreder, bu onun için hayırdır.’ (Müslim,Zühd, 64) Burada hayır kelimesinin karşılığı dünya ve ahiret mutluluğudur. İki cihan saadetine kavuşmanın formülüdür. Mü’minlerin de takınması gereken tavırdır.

Sabır ve şükür farkındalıktır Sabır, belanın Allah’tan geldiğinin ve yine O’nun rahmetiyle son bulacağının, bunun bir imtihan olduğunun, arkasında da nice hikmetler sakladığının farkına varabilmektir Şükür de Allah’ın bahşettiği sayısız nimetlerin farkına varıp, onlarla mutlu olmaktır.

Hayata bakış açımızı istenilen şekilde biçimlendirmek için içimizdeki iyiliği, güzel olan yönlerimizi beslemeliyiz. Müslüman’a da elbette bu yakışır. Kin, hased gibi Rabbimizin razı olmadığı duygularımızı beslediğimiz zaman güzel göremeyeceğimiz, güzeli ayırt edemeyeceğimiz aşikâr. Bununla ilgili kısa bir hikâye anlatalım.

Yaşlı Kızılderili reis, kulübesinin önünde torunuyla oturmuş ve az ötede birbiriyle boğuşup duran iki köpeği izliyordu. Köpeklerden biri beyaz, diğeri siyahtı. On iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde duruyorlardı. Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu iki iri köpeklerdi bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için biri yeterli gözükürken niye ötekinin de olduğunu, hem niye renklerinin ille de siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. Merakla sordu dedesine; -Dede bu iki köpeği niye hep kulübenin önünde tutuyorsun? Hem de niye biri siyah, diğeri beyaz? Yaşlı reis bilgece gülümsedi, torununun sırtını sıvazladı ve: -Onlar benim için iki simgedir. Çocuk: -Neyin simgesi? -İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen gördüğün şu iki köpek gibi, iyilik ve kötülük durmadan içimizde mücadele ederler. Onları seyrettikçe ben hep bunları düşünürüm. Çocuk, sözün burasında mücadele varsa, kazananı da olmalı diye düşündü ve her çocuğa has bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi: -Peki hangisi kazanır bu mücadeleyi? Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa: -Hangisi mi evlat? Ben hangisini beslersem o kazanır!

Anlıyoruz ki biz içimizde hangi yönümüzü beslersek, bizim hayatımıza da hâkim olan, beslediğimiz o yönümüz olacaktır. Olayları izlerken baktığımız pencere çok önemli. Beslediğimiz yönümüzle görüyoruz karşımızdakini. Öyle değerlendiriyoruz, yargılıyoruz.

Yine genç bir çift, yeni bir mahalledeki yeni evlerine taşınmışlar. Sabah kahvaltı yaparlarken, komşu da çamaşırları asıyormuş. Kadın kocasına ‘Bak, çamaşırları yeterince temiz değil, çamaşır yıkamayı bilmiyor, belki de doğru sabunu kullanmıyor.’ demiş. Kocası ona bakmış, hiçbir şey söylememiş, kahvaltısına devam etmiş. Kadın, komşusunun çamaşır astığını gördüğü her sabah aynı yorumu yapmaya devam etmiş. Bir ay kadar sonra, bir sabah, komşusunun çamaşırlarının tertemiz olduğunu gören kadın çok şaşırmış 'Bak' demiş kocasına 'Çamaşır yıkamayı öğrendi sonunda, merak ediyorum, kim öğretti acaba ?' Kocası: 'Ben bu sabah biraz erken kalkıp penceremizi sildim' diye cevap vermiş.

Başkalarını izlerken gördüklerimiz, baktığımız pencerenin ne kadar temiz olduğuna bağlıdır. Birini eleştirmeden ve yargılamaya başlamadan önce zihin durumumuza bakmalıyız. Ve 'iyi' olanı görmeye hazır olup olmadığımızı fark etmeye çalışmalıyız. Pencereden bakan gözün, karşıdakini olduğu gibi değil, baktığı gibi görmekte olduğunu düşünerek olaylara yaklaşmalıyız.

Biz iyi yönümüzü ne kadar besler, ona göre ne kadar hareket edersek baktığımız pencere de o kadar temiz olacaktır. Ne kadar iyi bakabilirsek, yetiştirdiğimiz çocuklarımıza da o nispette örnek olacağız. Çünkü biliyoruz ki çocuklarımız büyürken model olarak ailelerini yani bizleri almaktadırlar. Bu bilinçle olaylara yetiştirdiğimiz iyilik yönümüzle müdahil olmalıyız.

Hayata açtığımız her yeni pencereyi iyiliğe açılmalıyız. Çocuklarımıza da bunun yöntemlerini aktarmalı, hayatımızı daha mutlu, yaşanılabilir kılmalıyız.

Baktığımızı görebilmek, güzellikleri fark ederek değerini bilebilmek ve bu değerlere şükredebilmek, elimizdekileri kaybetmeden kıymetini bilebilmek, yaşanılan olaylarda güzel ve olumlu yanları görebilmek duası ile...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 81 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2336 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1932 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2682 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2246 23 Kasım 2016 10:10

Alt 17 Ocak 2013, 17:05   Mesaj No:2
Medineweb Aktif Üyesi
BİLGE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:BİLGE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17509
Üyelik T.: 22 Mart 2012
Arkadaşları:9
Cinsiyet:bayan
Yaş:31
Mesaj: 236
Konular: 3
Beğenildi:37
Beğendi:1
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Güzel Gör Güzel Düşün = Yaşamdan Lezzet Al

Hayatın Anlamına Bir de Bu Açıdan Bakın !

Eski zamanların birinde bir adam hayatın anlamının ne olduğunu kendi kendine sormaya başlamış.

Bulduğu hiçbir cevap ona yeterli gelmemiş ve başkalarına sormaya karar vermiş... Ama aldığı cevaplar da ona yetmemiş. Fakat mutlaka bir cevabı olmalı diyormuş.. Ve dolaşıp herkese bunu sormaya karar vermiş... Köy, kasaba, ülke dolaşmış bu arada zaman da durmuyor tabi ki.

Tam umudunu yitirmişken bir köyde konuştuğu insanlar ona

- "Şu karşıki dağları görüyor musun, orada yaşlı bir bilge yaşar istersen ona git belki o sana aradığın cevabı verebilir. " demişler.

Çok zorlu bir yolculuk sonunda Bilgenin yaşadığı eve ulaşmış adam. Kapıdan içeri girmiş ve bilgeye “Hayatın anlamının ne olduğunu" sormuş ...

Bilge sana bunun cevabını söylerim ama önce bir sınavdan geçmen gerekiyor demiş...



Adam kabul etmiş... Bilge bir çay kaşığı vermiş adamın eline ve içine de silme bir şekilde zeytinyağı doldurmuş. Şimdi çık ve bahçede bir tur at tekrar buraya gel... Yalnız dikkat et kaşıktaki zeytinyağı eksilmesin, eğer bir damla eksilirse kaybedersin..

Adam gözü çay kaşığında bahçeyi turlayıp gelmiş. Bilge bakmış evet demiş kaşıkta yağ eksilmemiş, peki bahçe nasıldı(!)

Adam şaşkın... Ama demiş ben kaşıktan başka bir yere bakmadım ki... Şimdi tekrar bahçeyi dolaşıyorsun kaşık yine elinde olacak ama bahçeyi inceleyip gel, demiş Bilge... Adam tekrar bahçeye çıkmış gördüğü güzellikler büyülemiş muhteşem bir bahçedeymiş çünkü... Geri geldiğinde bilge, adama bahçe nasıldı diye sormuş... Adam gördüğü güzellikler karşısında büyülendiğini anlatmış..

Bilge gülümsemiş, ama kaşıkta hiç yağ kalmamış demiş ve eklemiş

-Hayat senin bakışınla anlam kazanır ya sadece bir noktayı görürsün hayatın akıp gider sen farkına varmazsın...Ya da görebileceğin tüm güzelliklerin tam ortasında hayatı yaşarsın akıp giden zamanın anlam kazanır...

"Hayatının anlamı senin bakışlarında gizli"

(ALINTI)
__________________
Mevlana'ya sormuşlar: ''SEVGİLİ' nasıl olmalı' diye

'dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanılmalı' demiş...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Güzel Düşün ki Güzel Göresin/Muhsin Arslan Muhsin Arslan Muhsin Arslan 11 18 Mayıs 2023 10:37
İnsan güzel bulduğunu mu sever,yoksa sevdiğini mi güzel bulur? KuM TaNeSi Anket'ler-Röportaj'lar 40 24 Kasım 2022 10:32
Aslında hepsi en güzel bir güzel ile güzel oldu ../medineweb su damlası Gönülden Dökülen Nağmeler 3 10 Nisan 2019 23:21
Güzel düşün sınav stresinden kurtul EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 05 Nisan 2014 09:16
Güzel gör, güzel düşün, mutlu ol! Aysima Makale ve Köşe Yazıları 0 10 Kasım 2008 09:20

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.