Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  07Haziran 2013 (10:52), Konuya Son Cevap : 07Haziran 2013 (10:52). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 07Haziran 2013, 10:52   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Sanatın dili: Belagat

Sanatın dili: Belagat

Belagatı eskiler muktezayı hale mutabık söz söylemek sanatı olarak tarif ederler. Bu veciz ifade bugünün dili ile açılırsa belagat, durumun gerektirdiği en iyi anlatım ve ifade metodunu kullanmak olarak anlaşılabilir.

Konuşma dilinden, davranış diline, işaret ve sembollerden medya diline her türlü anlatım ve ifade biçimi belagatın alanına dahil edilebilir. Yazısız bir karikatür, hüzünlü bir portre fotoğrafı, Edward Munch’un Çığlık tablosu veya tebessüm eden bir hercai menekşe bize belegat dili ile birşeyler anlatır. Tiyatro, sinema gibi görsel sanatlar, şiir, roman gibi yazılı edebiyat, resim ve heykel gibi plastik sanatlar, müzik ve opera gibi ses sanatları, pandomim gibi hareket sanatları belagatın günümüzde gelişmiş birer dalları olduğu gibi Tv, radyo, internet ve gazete gibi görsel ve yazılı medya da belagatin birer gelişmiş yansıması olarak görülebilir.

Yabancı dil öğrenmek, bilmek, konuşmak ve okumak gibi, çevremizde veya medya aracılığı ile bize ulaşan yazılı veya görsel her türlü mesajı anlamaya çalışırız. Sanat veya belagat dili ile bakıldığında tabiattaki güzelliklerin de bize anlattıkları mesajları anlamaya çalışmamız gerekir. Her mevsim yeni bir tablo olarak gözlerimiz önünde sergilenen yeryüzü, belagatli çiçekleri, meyveleri ve rengarenk canlıları ile bizlere hikmet ve cemal sahibi bir Sanatkarın güzellik ve sevgi mesajlarını aktarırlar. Cıvıl cıvıl öten kuşlar gibi sayısız canlıların, gök gürültüsü ve deniz dalgaları gibi haşmetli sadaların, meydana getirdikleri İlahi orkestranın resitalleri, işiten şuurlu dinleyicilerini mest etmektedir. Günlük koşuşturmaların, basit alışverişlerin ve gelip geçen fani işlerin telaşı içerisinde boğulan ve sıkılan insan, bir tatil sabahı güneşin doğuşunu izlediği deniz kenarında veya yüksek bir dağın buz gibi sular kaynayan pınarında, ormanların koyu yeşil karanlıklarında, yıldızların tebessüm eden göz kırpmalarında olağanüstü bir üç boyutlu sinema karşısında ruhuna yansıyan huzuru hep kainatın belagatli sanatından almaktadır.

Hayvanlardan farklı olarak çok gelişmiş sensörler ve alıcılar olarak tanımlanabilecek duyular ve duygular ile donatılan insan bütün evren ile alakalı bir varlık olarak yaratılmıştır. Diğer insanlarla olduğu kadar diğer varlıklarla da ilişki içerisindedir. Hatta Hz. Süleymanın hayvanlarla konuşma mucizesinin işareti ile, insanlar hayvanların dillerini öğrenebilir ve onlardan daha iyi faydalanabilirler. Belagatın bir uç noktası olan hayvanlarla iletişim henüz modern teknolojinin ulaşamadığı bir nihai hedeftir. Hatta bitkilerin, ağaçların, çiçeklerin ve meyvelerin insanların söz ve hareketlerinden etkilendikleri eskiden beri bilinen bir gerçektir. Evinin penceresinde suladığı bir Cezayir Menekşesi ile konuşan nur yüzlü bir babaannenin şefkatli sesi ile o çiçek bir çocuk gibi şımararak daha canlı tebessüm etmektedir. Bilim adamlarının, suyun donarken aldığı kristal şekillerin, insanların sözlerinden etkilenmeleri üzerine yaptıkları deneyler cansızların dahi insanların duygusal mesajlarını algıladıklarını ve bir nevi iletişim içerisinde olduğunu göstermektedir. Kızgın ve sinirli sözlerden karmaşık kristal yapısı ortaya çıkarken, sempatik ve yumuşak ses tonlarından düzenli ve ahenkli kristal yapı ortaya çıkmaktadır.

İnsanın duygu ve düşüncelerinin ifade edilmesi, kendisi dışındaki varlıkların kendisine yönelik iletişim mesajlarını alması da Belagat olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan yola çıkarak etrafımıza başka bir gözle bakmak, işittiğimiz her melodide yeni bir tını duymak ve dokunduğumuz her şeyde ayrı bir doku hissetmek duyu ve duygularımızdan maksimum faydalanmamızın sonucu olarak gelişecektir. İnsanın kendisi ve çevresi ile olan alışverişi belagat ile duyarlı yeni bir insan modeli meydana getirecektir.

Sabah kalktığı andan itibaren teneffüs ettiği havadan, içtiği sudan, kendisine tebessüm eden güneşten pozitif bir enerji alan insan, artık ayağının altında çiğnediği toprağa yeni bir varlık olarak bakacaktır. Bu dünyayı paylaştığımız binlerle çeşit bitki ve hayvanların dostluk mesajlarını almak ve önümüze serilen güzellik sofrasına teşekkür etmek en büyük insani değer olacaktır.

alıntıdır
Rasim SOYLU
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6027 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4076 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4927 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2666 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2366 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
KUş dili seç Kara Kartal Dua Bölümü 16 24 Aralık 2022 22:33
Erdoğan'ın Dili Milletin Dili Değil Mihrinaz Gündem/ Manşetler 1 07Haziran 2022 23:29
Resmin Dili... İslaminesil Resim/Karikatür 6 30 Aralık 2014 22:09
Hal Dili MusabBinumeyr Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 0 21 Ağustos 2011 13:12
Kuş dili... _bülbül_ Serbest Kürsü 0 19 Ağustos 2008 22:48

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.