Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Makale ve Köşe Yazıları (https://www.forum.medineweb.net/516-makale-ve-kose-yazilari)
-   -   Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi (https://www.forum.medineweb.net/makale-ve-kose-yazilari/26558-bin-aydan-hayirli-kadir-gecesi.html)

EyMeN&TaLhA 02 Ağustos 2013 01:53

Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi
 
Bir gece, otuz bin güne bedel... Bir gece seksen üç sene kıymetinde, bir ömür keyfiyetinde... Bir gece bin aydan hayırlı… O gece, Kadir Gecesi…
Kadir Gecesi’ni diğer günlerden otuz bin kat üstün kılınması, ezel ve ebed Sultanı olan on sekiz bin âlemin Padişah-ı Zülcelali’nin, o on sekiz bin âleme bakan, bütün kainatı alakadar eden, karanlıkları def edip nur asrını açan şanı yüce Kur’an-ı Hakîm’i insanlığa göndermiş olmasındandır.
Tarihte ‘cülus-u hümayun’ tabir edilen padişahların tahta çıktığı günler çok özel kabul edilmiş ve her sene o günlerin tekrarında sevinçle, coşkuyla şenlikler kutlamalar yapılmıştır. İşte Kur’an’ın dünya semasında doğumu Kadir Gecesinde gerçekleştiği için, bu gece çok özel bir gece olarak Kur’an’ın Sahibi tarafından kullarına âdeta bir bayram, bir mânevi şölen olarak ihsan edilmiştir. Kadir Gecesi, şayet ruhuna uygun hareket edilirse, ibadetle dolu dolu geçirilmiş seksen küsur senelik bir ömrü kazanma fırsatıdır. Bu gecenin kıymetini kadrini takdir edenler, bu gecede bir Kur’an harfi okumanın karşılığında tam otuz bin sevap kazanırlar, bir dudak hareketiyle otuz bin bâkî cennet meyvesi elde ederler. Bir kez ‘Allah’ zikri yüz yirmi bin sevap kazandırır ki, başka vakitlerde bu bereketli hasılata ulaşmak için günler lâzımdır. İşte bu öyle bir gecedir ki, nefisle cihadında muzaffer olan, gönlünü Allah’a açan iman ve ibadet erlerine her an otuz bin ganimet isabet eder, ömürlere ömür katar.
Bu fani dünyada, fani ömür içinde birden beka boyutuna geçmek, ömür dakikalarımızı sonsuz meyveler verecek bâki ağaç hâline getirmek için bu geceden daha verimli mânevî bir tarla yoktur; gaflet edenlerin zararı nihayetsizdir.
Kadir Gecesi, Ramazan geceleri içinde Cenab-ı Hak tarafından gizli tutulmuştur; tıpkı insanlar arasında velîlerin, Cuma gününde duanın kabul gördüğü vakit olan saat-i icabenin, Esmâ-i Hüsnâda İsm-i Âzam’ın, ömürde ecelin, dünyanın ömründe kıyametin gizlendiği gibi. Lâkin ümmet Kadir Gecesi hürmetiyle, Ramazan’ın yirmi yedinci gecesine rağbet etmiştir. Bu hususta Bediüzzaman Said Nursî şu beyanda bulunur: ‘Bir kısım müçtehidler o geceye Leyle-i Kadri tahsis etmişler. Hakikî olmasa da, madem ümmet o geceye o nazarla bakıyor, inşaallah hakikî hükmünde kabule mazhar olur.’
Fahruddin er-Razi Hazretleri de Tefsir-i Kebir’inde Kadir Gecesi’nin gizliliğini şu şekilde mütalaa eder:
‘Allah-u Teâlâ, şu sebeplerden dolayı bu geceyi gizli tutmuştur:
1. Allah-u Teâlâ, diğer şeyleri gizli tuttuğu gibi, bunu da saklı tutmuştur. Çünkü Cenab-ı Hak, herkes bütün ibadetlere rağbet etsin diye, rızasını ibadetlerde; herkes bütün günahlardan sakınsın diye, gazabını günahlarda; herkese hürmet edilsin diye, evliyasını insanlar içinde; bütün dualarda tam bir sığınma ile yalvarsınlar diye, kabul ve icabetini hususi dualarda; bütün isimlerine yönelip, ayine olmaya çalışsınlar diye, İsm-i Âzamı’nı bütün esmada; her mükellef daima sakınsın diye ölüm vaktini ömür içinde gizli bıraktığı gibi, Ramazan’ın tüm gecelerine tâzim edilsin, ehemmiyet verilsin diye de bu geceyi gizlemiştir.
2. Cenab-ı Hak, Leyle-i Kadr’i gizleyerek sanki şöyle demek istemiştir: ‘Ben sizlerin günahlara karşı ne kadar cüretkâr olduğunuzu bildiğim için, Kadir Gecesi’ni gizlemeseydim, sizin bu geceye olan itimadınız, sizi çoğu kez günah işlemeye sevk edebilir ve günah işlemiş olabilirdiniz. Sizin bilerek günah işlemeniz, bilmeyerek günah işlemenizden daha ağırdır. Bu sebepten dolayı Kadir Gecesi’ni saklı tuttum.
Rivayet olunduğuna göre Allah Resûlü (a.s.m) mescide girdiğinde uyuyan bir adam gördü. Bunun üzerine Hz. Ali’ye (r.a.) ‘onu uyandır, abdest alsın’ dedi. Hz. Ali (r.a.) uyuyan adamı uyandırdıktan sonra, ‘Ey Allah’ın Resûlü, sen hayırlar konusunda en öndesin. O hâlde niçin sen uyandırmadın?’ diye sordu. Allah Resûlü (a.s.m.) dedi: ‘Onun sana ‘kalkmıyorum’ demesi küfür olmaz, uyanmak istememesi, sana itiraz etmesi hâlinde, onun suçunu gizli tutasın diye böyle yaptım.’ Şimdi Peygamberin (a.s.m.) rahmeti bu olduğuna göre, Rab Teâlâ’nın rahmetini var sen buna kıyas et. Cenab-ı Hak da adeta ‘Kadir Gecesi’nin kıymetini bilip de ona göre itaat edersen, bin aylık mükafat elde etmiş olursun. Eğer onda günah işlersen bin aylık cezayı hak etmiş olursun. Halbuki cezayı savuşturmak, mükafatı celbetmekten daha iyidir.’ demiş gibidir.
3. ‘Mükellef, o geceyi araştırmada iyice gayret göstersin ve böylece de gayretinin, çalışmasının karşılığında da mükafat kazansın’ diye gizli tutulmuştur.
4. Kul, Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu kesin olarak bilmediği zaman, içinde bulunduğu gecenin Kadir Gecesi olduğu ümidiyle, Ramazan’ın bütün gecelerinde ibadet ve itaatta bulunmaya çalışır. Cenab-ı Hak da böyle kullarıyla meleklerine karşı övünerek, ‘Siz bunların yeryüzünü ifsad edip kan akıtacaklarını söylüyordunuz. İşte bilinmeyen bir gece hususundaki gayretlerini görünüz, nasıldır? Eğer o geceyi onlara bildirmiş olsaydım, o zaman gayretleri nasıl olurdu?’ der. Ve ‘Ben sizin bilmediğiniz şeyleri biliyorum.’ (Bakara Sûresi; Âyet: 30) âyetinin hakikati tecelli etmiş olur.’
Evet, bu gece bütün zaman dilimlerinin içinde en mübarek vakittir, misilsiz bir rahmet gecesidir; tevbe etmek isteyenlerin tevbegâhı, hayır sahibi olmak isteyenlerin bereketli çarşısı, affedilmek arzu edenlerin mağfiret kapısı, yakarışların, duaların kabul vakti, sonsuz merhamet sahibi Rabbin kullarına sonsuz iltifat, ikram ve ihsan zamanıdır. Her anında, her dakikasında ‘Bir af dileyen yok mu, onu bağışlayayım; tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim; dua eden yok mu, duasını kabul edeyim; isteyen yok mu, istediğini vereyim.’ diyerek, Semavat ve Arzın İlâhı’nın kullarına tenezzül ettiği çok özel bir gecedir.
Bir gün Hz. Aişe (r.a.) Kadir Gecesi’nde Nübüvvet tacını giyen Resûl-ü Kerîm’e sordu: ‘Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?’ Şöyle ferman buyurdu: ‘Ey Allah’ım! Muhakkak sen affedicisin. Affetmeyi seversin, beni de affet.’’
Bu Nebevî tavsiyeye itaat niyetiyle bu yazımı şu dua ile noktalıyorum:
‘Ey Rabbim, Habibinin katındaki makbûliyeti ve reddedilmeyen dualarının hürmetine bizim için Ramazan-ı Şerif’in her gecesini Kadir Gecesi kıymetinde bereketli kıl, Kadir Gecesi’nin kıymetinin hakkı için bütün günahlarımızı affeyle, âmin.’



alıntıdır


Halil DÜLGAR

EyMeN&TaLhA 02 Ağustos 2013 01:57

Cevap: Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi
 
‘Ey Rabbim, Habibinin katındaki makbûliyeti ve reddedilmeyen dualarının hürmetine bizim için Ramazan-ı Şerif’in her gecesini Kadir Gecesi kıymetinde bereketli kıl, Kadir Gecesi’nin kıymetinin hakkı için bütün günahlarımızı affeyle, âmin.’

amin amin amin ecmain inşaallah..

EyMeN&TaLhA 03 Ağustos 2013 11:42

Cevap: Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi
 
Risale Haber-Haber Merkezi



En nurlu ve feyizli geceyi Kadir Gecesinde idrak ederiz. Kur'ân'da adı geçen tek ay Ramazan ayıdır; tek gece de Kadir Gecesidir. Bu bereketli saatlerin şeref ve kıymetini Kâinatın Rabbi Sevgili Habibine haber vermektedir. Bu gecenin faziletine o kadar değer verilmektedir ki, o vakitlerde tecelli edecek rahmetin ve ruhanî hâdiselerin anlatılması için müstakil bir sûre inmiştir. Bu sûre Kadr Süresidir.
Yine Cenâb-ı Hak bu gecenin kudsiyetini bildirmek için beş âyetli bir sûrede üç defa "Leyletü'l-Kadr" ifadesini açıkça zikretmektedir:

"Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."

Ulvî hâdiseler de sûrenin sonunda şöyle ifade buyurulur :

"O gecede melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selâmettir."

Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki cihan saadeti bahşeden, kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerimin bu gecede ilk olarak dünya semasına indirilmesidir. Daha sonra ise ihtiyaca göre âyet âyet veya sûreler halinde vahyin mazharı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselama Cebrail (a.s.) vasıtasıyla takdim edilmiş olmasıdır.
Yine bu mübarek gecede insanlığın ebedî refahına sebep olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçiren kişi, ancak seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği ecir ve sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olacaktır.
Bu gecedeki İlâhî ziyafete ve Kur'ânî sofraya başta Kur'ân-ı Mübini Resulullah Aleyhissalâtü Vesselama vahiy yoluyla getiren Cebrail olmak üzere melekler de inerek şenlendirirler. Kalb ve basîreti açık olan mü'minlere uhrevî âlemden manzaralar sergilenir. Meleklerin pey der pey inmesiyle yeryüzü manevî bir tazyike maruz kalır. Dünya adetâ onlara dar gelmeye başlar. Mü'minlerin etrafını kuşatarak onlara Rablerinin bağış ve rahmetini müjdelerler. Tan yeri ağarıncaya kadar devam eden bu ulvi tecelli, ümmet-i Muhammed'in gönüllerine engin bir huzur ve saadet dalgası estirir.
Kadir Gecesinde böyle nurlu hâdiselerin yıldönümlerini idrak ederiz. Onun kadrini bilmekle de feyiz ve bereketinden, dünyayı kuşatan nuranî havasından istifade etmiş oluruz.


Bin aydan hayırlıdır denmesinin hikmeti nedir?

"Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Resulullah (a.s.m.) sahabilere İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı. Sahabiler bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az, gördüler. Bunun üzerine Kadir Suresi indirildi.
Başka bir rivayette Peygamberimiz Sahabilere İsrailoğullarından dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladı. Cebrail Aleyhisselâm geldi, "Yâ Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresini okudu ve, "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu.(1)


Diğer bir rivayette Resulullah'a bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmişti. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşündü. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzüldü. Yüce Allah da Habibine, bu üzüntüsüne mukabil Kadir Gecesini vererek diğer ümmetlerin bin yılından daha hayırlı kıldı. (2)


Kadir Suresi bu hadiseler üzerine nazil olmuştur.
Bu sure, Sahabilerin üzüntüsünü hafifleten bir suredir.


Kadir Gecesinin Bu Kadar Faydalı Olmasını Nasıl Açıklarsınız?

Evet bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, Kur'an'ın bildirmesiyle bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra kat'i bir delildir. Evet nasılki bir padişah, saltanatında belki her senede, ya tahta geçme merasimi namıyla veyahut başka bir şaşaalı cilve-i saltanatına mazhar bazı günleri bayram yapar. Halkını, o günde umumî kanunlar dairesinde değil; belki hususî ihsanatına ve perdesiz huzuruna ve has iltifatına ve fevkalâde icraatına ve doğrudan doğruya lâyık ve sadık milletini, has teveccühüne mazhar eder. Öyle de: Ezel ve Ebed Sultanı olan onsekiz bin âlemin Padişah-ı Zülcelal'i; o onsekiz bin âleme bakan, teveccüh eden ferman-ı âlîşanı olan Kur'an-ı Hakîm'i Ramazan-ı Şerifte indirmiş. Elbette o Ramazan, mahsus bir bayram-ı İlahî ve bir meşher-i Rabbanî ve bir meclis-i ruhanî hükmüne geçmek, Cenab-ı Hakkın hikmetinin muktezasıdır. Madem Ramazan o bayramdır; elbette bir derece, adî ve hayvanî meşguliyetten insanları çekmek için oruca emredilecek.


Neden "Kadir" Gecesi?

Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır. (3)


"Kadr" kelimesinde "tazyik" manası da vardır. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.
Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna işaret edilir. (4)


Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i Şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir. (5)


Bu rivayetlerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesinin Ramazan'nın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya edegelmişlerdir.
Bunun için mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.
"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (6)


Bu gecede nasıl dua edelim?

Bunu da Hazret-i ÂiŞe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden, öğrenelim:
"Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?'
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"

Kaynaklar
1) Hak Dini Kur an Dili. 6:4592
2) Muvatta. ıtikâf:6
3) Duhan Suresi, 3.
4) Hak Dîni Kur'ân Dili, 9:5970.
5) Müsned, 2:27.
6) Buhari, Siyam: 71, ıbni Mâce, Dua




alıntıdır


sorularla islamiyet


SAAT: 11:49

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306