Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi @gülşah@,Açılış Tarihi:  19 Temmuz 2008 (23:17), Konuya Son Cevap : 19 Temmuz 2008 (23:17). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 19 Temmuz 2008, 23:17   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:@gülşah@ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1906
Üyelik T.: 18 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 18
Konular: 4
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Tolstoy Müslüman mı Olmuştu?

Tolstoy Müslüman mı Olmuştu?

Tolstoy Müslüman mı Olmuştu?


Ünlü Rus yazar Tolstoy'un, ölümünden bir yıl önce Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hadisleriniderlediği bir risalesi olduğu ortaya çıktı. Tolstoy'un bu eserinin, Rushalkında İslama ilgi uyandırmaması için komünizm döneminde gizlendiğibelirtildi.. "Muhammed her zaman Evangelizmin (Hıristiyanların) üstüneçıkıyor. O insanı Allah saymıyor ve kendini de Allah ile bir tutmuyor.Müslümanların Allah'tan başka ilahı yoktur ve Muhammed O'nunpeygamberidir. Burada hiçbir muamma ve sır yoktur." Bu sözler tanınmışRus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy'a ait.

1909 yılında neşredildi

Tolstoy, bu risalesini 1909 yılında neşretti. Ancak kitap Ruslarıetkilememesi için devlet tarafından bilinçli bir politikayla gözlerdenuzak tutuldu. Sovyetler'in yıkılması ile 1990 yılında eser Rusça olarakyeniden yayımlandı. Tolstoy'u bu kitabı yazmaya yönelten olay ise 1908yılında Hindistanlı alim Abdullah El Sühreverdi'nin "Hz. Muhammed'inHadisleri" adlı kitabını okuması sonrasında gerçekleşti. Kitaptanoldukça etkilenen Tolstoy, seçtiği hadislerle hemen bir kitapçıkoluşturdu. Tolstoy daha çok, Allah inancı, fakirlik, eşitlik, ölüm veiyi insan olma gibi konuları içeren hadisleri toparladı. Tolstoy'unseçtiği hadislerden bazıları şöyle:

"Hakikat insanlar için ne kadar acı olsa da, hakikati söyleyin." "Hiçkimse öfkesini yutmaktan daha güzel bir içki içmemiştir." "Sizdenbiriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzuedip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz." "İşçinin hakkınıalnının teri kurumadan veriniz."

Nakşi dervişleriyle görüşmüş

"Hz Muhammed" risalesini Karakutu Yayınları için Türkçeye çeviren ArifAslan Tolstoy'un yaşadığı dönemde Tataristan'da faaliyet gösteren Nakşidervişleriyle görüştüğünü bu belgelerin Tatar Edebiyat Tarihikitaplarında yer aldığını söyledi. Buna göre; Tatarlarda 1860yıllarında çok ilginç bir sofi teşkilatı meydana gelir. KurucusuBahauddin Vaisov, Nakşibendi Tarikatına mensuptur. Bahauddin Vaisov,Tolstoy ile görüşmüş ve ona bu tarikatı anlatmıştır. Tolstoy'da onlarınfikirlerinin pek çoğuna katıldığını yazışmalarda ifade ediyor. Tolstoybu yazışmalarda kendi çevirdiği hadislere de yer veriyor. Tolstoy'unArap dilini bilmediği için İslam'ı Rus misyonerlerinden öğrendiğisöyleniyor.

Müslüman gibi defnedildi iddiası

"Hz Muhammed" kitabını Ruscadan Azericeye çeviren Prof. Dr. TelmanHurşidoğlu Aliyev ise kitapta bir Arapla evlenip İslamı kabul etmişValeriya Porohova isimli Rus bir kadının anılarına da yer veriyor. 11yıl eşiyle Suudi Arabistan'da yaşayan bayan Porohova, Kuran-ı Kerim'iRusça'ya tercüme etmiş. Porohova, ünlü yazar Tolstoy'un sonzamanlarında İslamı kabul ettiğini ve bir Müslüman gibi toprağaverilmeyi vasiyet ettiğini iddia ediyor. Tolstoy'un İslami usûlleregöre defnedildiğini iddia eden Porohova, mezarının başındaHıristiyanlığın sembolü olan Haç'ın da yer almadığını belirtiyor.Sovyet hükümetlerinin bu gerçeği uzun yıllar gizlemeye çalıştığınıkaydeden Prof. Aliyev, Tolstoy'un Müslüman olduğunun öğrenilmesihalinde Rus halkında İslama yönelme akımının başlamasından korkulduğunuileri sürüyor.

Kitap, Rus Yelena Vekilova'nın Tolstoy ile oğulları üzerine yaptığıçarpıcı mektuplaşmaya da yer veriyor. Azeri kökenli general İbrahim Ağaile evli olan Vekilova biri üniversitede, diğeri askeri okulda okuyaniki oğlunun babalarının dini İslam'a meylettiğini, Rus ve Hıristiyanolarak kendisinin ne yapması gerektiğini soruyor ünlü Rus yazara.Tolstoy şu cevabı veriyor; "Muhammediliğe, Hıristiyan dininden dahafazla önem vermelerine gelince, ben bütün kalbimle buna katılıyorum.Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsa da benim için Muhammedilik, Haçatapmaktan mukayese edilmeyecek kadar üstündür." Tolstoy, mektubundevamında "Eğer insan seçme hakkına sahip olsaydı, aklı başında olanher Hıristiyan ve her bir insan şüphe ve tereddüt etmedenMuhammediliği, tek Allah'ı ve O'nun peygamberini kabul ederdi."

Veremden öldü

1828'de doğan Tolstoy, önce annesini, sonra babasını kaybetti. 9yaşından itibaren halasının gözetiminde büyüdü. Asil ve zengin birailenin çocuğu olan Tolstoy, çocuk yaşında Fransızca ve Almancaöğrendi. 1844'te Kazan Üniversitesi'nde Doğu Dilleri üzerine eğitimgörmeye başladığı halde, bohem yaşama olan düşkünlüğü ile bu eğitimiyarıda bıraktı.19 yaşına geldiğinde ailesinden kalan servetinvârislerinden birisi olarak genç yaşında büyük bir servete kondu.1851'de Kafkaslara askeri eğitim almaya gitti. İki yıl sonraOsmanlılara karşı savaşmak üzere cepheye katıldı. 1856'da ordudanayrıldı. Çocukluk anılarını anlattığı "Çocukluk"u 1851'de henüz 23yaşındayken kaleme almaya başladı. Kafkas halklarının yaşamını elealdığı "Hacı Murat"ve "Kazaklar" romanlarını 1852'de, Kırım Savaşı'nıanlattığı "Sivastopol Hikayeleri"ni 1855'te yayımladı. Ardından Fransa,İngiltere ve Belçika'ya seyahatler düzenledi. 1862'de evlendi. Ertesiyıl en önemli eserlerinden "Savaş ve Barış"ı yazmaya başladı, 6 yılsonra 1869'da tamamladı. 1873'te bir diğer klasik eseri "AnnaKaranina"yı kaleme almaya başladı ve 3 yılda bitirebildi. Bir diğergüçlü eseri "Diriliş"i yirmi yıl sonra yazmaya başladı ve 1899'datamamladı. Ara dönemde "Din Nedir"i, "Ölüm Manifestosu" ve "Üç Ölüm"gibi insan, yaratıcı ve ölümü ana tema olarak ele aldığı hikâye veromanları yazdı. Tolstoy, 82 yaşında eşiyle yaşadığı geçimsizlik vekavgalara kızarak çocukluğundan beri yaşadığı Yasnaya Polyana'dakievini terk etti. 20 Kasım 1910'da Odesa-İstanbul üzerindenBulgaristan'a gitmeye çalışırken zatürreeye yakalandı ve Astapova'dametruk bir tren garında hayata veda etti. Vasiyeti sebebiyle YasnayaPolyana'daki çiftliğinin sessiz ve gölgeli bir yerine gömüldü.



Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi @gülşah@ 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Tolstoy Müslüman mı Olmuştu? Makale ve Köşe Yazıları @gülşah@ 0 2687 19 Temmuz 2008 23:17
Efendimiz (SAV)'in bir günü... Ikindi... Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 1 1912 13 Temmuz 2008 11:58
Masonluk ve Yahudilik ( küçük harf kullanalım ) İslam/Dinler/Mezhepler @gülşah@ 0 1746 13 Temmuz 2008 11:46
müthiş zeka Şiirler ve Şairler @gülşah@ 2 2230 12 Temmuz 2008 19:33

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Tolstoy'dan Bugün Notları/Medineweb KEVİR Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler 5 03 Şubat 2021 09:59
Hz. Ali bugün şehid olmuştu! EyMeN&TaLhA Risale_i Nur (Said Nursi) 1 10 Temmuz 2015 03:54
Müslüman!!! İslaminesil Serbest Kürsü 10 29 Nisan 2014 22:05
Hz. Muhammed (s.a.v) hangi üniversiteden mezun olmuştu? EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 0 19 Mayıs 2013 12:29
Srebrenitsa'da ne Olmuştu? Medineweb Bilgi Dağarcığı 4 07 Ağustos 2012 16:04

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.