Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Aysima,Açılış Tarihi:  18 Kasım 2008 (10:27), Konuya Son Cevap : 18 Kasım 2008 (10:27). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Kasım 2008, 10:27   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Aysima - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1390
Üyelik T.: 16 Nisan 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 685
Konular: 242
Beğenildi:20
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart yoldaki VİRAJLAR

yoldaki VİRAJLAR

Kuran'ı kerim okuyanlarımız bilirler. Rabb'imiz bizi çağırdığı yola "sırat-ı müstakim" der.

Sırat-ı müstakim;dos doğru yol anlamına gelir. Fakat dos doğru yol ile düm düz yol takdir edersiniz ki birbirinden farklı şeylerdir.


Sırat-ı müstakimin doğruluğu hedefe ulaştırması açısındandır. Fakat hayat tarzı olarak sırat-ı müstakim ,virajlardan,iniş çıkışlardan ve engellerden ibaret bir yoldur.

Bu yolda olanlar bilirler,hayatlarını kendilerine ve değerlerine saygılı bir şekilde yaşatmamak için elinden geleni yapan marazlar vardır. Bunlar şeytan ve onun (insanlaşmış) aveneleridir elbette. Bunun bilincinde olan bir insan sırat-ı müstakime girdiğinde dos doğru olan ama düm düz olmayan bir yola girdiğini bilir. Bilmesi gerekir... Başına gelebilecek eziyet ve zorlukları,bu yola girmenin doğal sonucu ve ilerlemesinin vesikası olarak telakki eder.

Yol çetin,yolcuda gönüllü olunca elbette yolun sahibi de bir çok ikramlarda bulunacaktır. Yolcunun hatasız ilerleyebilmesi için yol boyunca sayısız işaretler ve ikazlar yerleştirilmiştir. Fakat neticede insanız tabii. Yoldaki işaretlere ve uyarılara zaman zaman uymuyoruz veya fark etmiyoruz bile. Birde hız yapmışsak bu yolda. kaza yapmamız veya savrulmamız an meselesi oluyor. Çoğu zaman ibretle izliyoruz bu savrulma sahnelerini ;çoğu zaman hayretle... Ama hepsi acı veriyor insana.

Makam,mal,gençlik,kadın,sağlık,evlatlar,nefis... İnsanın kalitesine göre kimi zaman keskin,kimi zaman tatlı virajlardır bunlar. Rab'imizin rahmetine bakın ki her bir virajın başına da o virajı başarıyla geçip Allah'ın takdirine kavuşmuş elçiler yerleştirmiş.

Yola adımını atıp ilerleyen bir yolcu nefis ve şehvetle olan ilk virajına yaklaştığında ,eğer gözünü ve kulağını tıkamamışsa, virajın başında Hz. Yusufla karşılaşır. Duyabilene Yusuf derki: Ey yolcu! Yavaşla bakalım. Bu keskin bir virajdır. Bana kulak vermezsen savrulursun. Benim hayatıma bir bak ve benim rehberliğimde geç bu virajı der.

Yolcu bu uyarıyı alır ve uygularsa ne ala. Fakat Ey Yusuf! Ben bu virajı kendi yöntemlerimle aşarım. Viraj dediğin nedir ki deyip de yardımı kabul etmezse işte o zaman savrulmaya başlamış demektir.

Bu virajı aşan biri yolun devamında zalim bir idareci virajıyla karşılaşır. Tabi virajın başında da Hz. İbrahimle...
Hz. İbrahim ona: Ey yolcu! Görüyorum ki zordasın. Hayatın kuşatılmış,düşünmen ve özgürlüğün elinden alınmış,öz yurdunda garip bırakılmışsın. Bu viraj serttir. Savrulanı çoktur. İşte benim hayatım. Bana bak ve hayatın için ibretler çıkar. Yoksa savrulman çok ani olur der.

Yolcunun bu virajı emniyetli bir şekilde aşabilmesi için Hz. İbrahimin rehberliğini kabul etmesi ve uygulaması gerekir. Onun gösterdiği tavrı gösterdiğinde onun kazandığı gibi kazanmaması için hiç bir engel yoktur. Fakat; Ey İbrahim! Seninle dönemlerimiz farklı,sen tektin biz cemaatiz,sana hiç bir imkan verilmemişti oysa bize düşmanlarımız bir sürü açık kapı bırakmış,senin zamanında zulüm varmış bizde ise demokrasi diye bişey var. Ben kendi başımın çaresine bakar imkanları kullanarak sıyrılırım derse işte bireysel ve toplumsal bir savrulma gerçekleşir o zaman.

Hiç kuşkusuz peygamberler ve yolcu arasında böyle diyaloglar geçmiyor elbette. Sırat-ı müstakimde yürümeye çalışan bir yolcuyu ve peygamberlerin bu yoldaki fonksiyonlarını naçizane böyle bir misalle verdim. Eğer bizler hayatımızda karşılaştığımız zorlukları ve imtihanları peygamberlerden yardım alarak,Allah'ın onayladığı metotlarla aşmaya çalışmaz isek tarihin tekerrür çemberi içerisinde döner dururuz. Kuran'da peygamber kıssalarının tekrar tekrar anlatılması,aynı kıssanın değişik üslup ve usullerde ısrarla anlatılması peygamberlerin hayatımızda ki fonksiyonuna dikkat çekmektedir.

Allah resulünün hayatından ödev çıkarılmadığı ve aynı mertliğin gösterilmediği takdirde yürüdüğümüz yol virajlı bir yol olmaktan çıkıp tüm imkanların ayaklarımıza serildiği, zevkli ve tasasız düm düz bir yol haline gelir. Bu yol da cennete götürür mü bizi? Ne dersiniz?

Yalçın PEKOK
__________________
''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Aysima 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Risale-i Nurda Namaz Risale_i Nur (Said Nursi) Aysima 0 2177 21 Mart 2009 22:15
Son Cüzde Kaçırılmaması Gereken SünnetLer Kur'ân-ı Kerim Genel Yitiksevda 5 2905 21 Mart 2009 22:06
Emir Sultan Alimler(Rh) Aysima 2 2337 21 Mart 2009 20:22
Tevazu Adap-Edep-Ahlak Mihrinaz 2 2182 26 Şubat 2009 19:27
Risale-i Nurlar"'da Yahûdi Risale_i Nur (Said Nursi) Emekdar Üye 3 1989 25 Şubat 2009 21:35

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Yoldaki işaretler Seminer enderhafızım Videolar/Slaytlar 0 22 Ağustos 2013 16:46
İlk Yaşamın Son Durağı (Yoldaki Musibetler) enderhafızım Serbest Kürsü 1 01 Mart 2013 20:47
Yoldaki İşaretler - Seyyit Kutub enderhafızım Kitaplar/Kütüphane 0 09 Temmuz 2012 12:06

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.