Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Videolar/Slaytlar (https://www.forum.medineweb.net/508-videolar-slaytlar)
-   -   Yorumlarınızı bekliyorum (https://www.forum.medineweb.net/videolar-slaytlar/20932-yorumlarinizi-bekliyorum.html)

MusabBinumeyr 29 Ocak 2012 12:28

Yorumlarınızı bekliyorum
 
[YT]R0OuJilvdl8[/YT]

Esma_Nur 29 Ocak 2012 12:58

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Âdet gören kadının Kur'an okuması
Âdet gören kadının Kur'an okuması
Diyanet İşleri Başkanlığının gerçekleştirdiği istişare toplantısında alınan kararlarla ilgili bilir bilmez, kararları okumuş okumamış birçok kimsenin ileri geri konuşmaları ve yazmaları karşısında biz de Yeni Şafak'ta beş yazı yazarak alınan kararları değerlendirmiş, bu toplantıda ümmetin icmâ'ına aykırı bir karar alınmadı demiştik Kadının özel hallerinde (âdet ve lohusalık hallerinde) mescide girmesi, tavaf yapması, Kur'an'a dokunup onu okuması konularında karara geçen ifadeler de tartışma konusu yapıldığı için bu üç meseleyi Gerçek Hayat'ta biraz açmaya çalıştık Bu yazıda son konuyu ele alacağız
1 Dokunma konusu:
İbn Rüşd Mushaf'a dokunma konusunda özetle şunları söylemiştir: Cünüp olanın Mushaf'a dokunmasını bazı fıkıhçılar caiz görmüş, çoğunluk ise menetmişler; yani caiz olmadığı hükmüne varmışlardır Bunlar abdesti olmayan kimselerin de Mushaf'a dokunmalarının caiz olmadığın söyleyenlerdir Bu ihtilafın (farklı ictihadın) sebebi, "Ona tertemiz olanlardan başkası dokunamaz" (Vâkıa: 56/79) mealindeki âyettir Abdest bahsinde bu âyetle ilgili farklı anlayışlardan söz ettikHayızlı kadınların Mushaf'a dokunmasını caiz görmeyenler de yine aynı delile dayanmaktadırlar (31)
İbn Hazm de Mushaf'a abdestsiz veya cünüp ve hayızlı olanın dokunmalarının caiz olduğunu savunurken HzPeygamber'in (sa) Herakliyüs'e gönderdiği mektupta âyetin de bulunduğu, mektubun bir gayr-i müslime verildiği ve onun âyete dokunmasında sakınca görülmediği vâkasına dayanmaktadır Çoğunluğun dayandığı "Mushaf'a abdestsiz ve cünüp olanların dokunamayacağını ifade eden" rivayetin ise sahih olmadığını, sahih olanın ise mürsel olduğunu (HzPeygambere kadar raviler zincirinin kesintisiz olmadığını) ileri sürmektedir Yukarıda meali geçen âyete gelince İbn Hazm'in onunla ilgili yorumu şöyledir: Allah Teâlâ "dokunmasınlar" demiyor, "dokunmazlar diyor Biz vâkıa olarak Kur'an'a herkesin (temiz, pis, müslüman, kâfir) dokundukların görüyoruz; şu halde bu âyette geçen kitaptan maksat Mushaf değil, 78 âyette açıklanan "meknûn; yani gizli, saklanan" kitaptır, Kur'an'ın levh-i mahfuzdaki aslıdır ve ona ancak melekler dokunabilir (81-84)
2 Okuma konusu:
İbn Rüşd konuyu şöyle özetliyor: Bu konuda fıkıhçılar farklı hükümlere vardılar Çoğunluk cünüp ve hayızlı olanın Kur'an'ı okumasını caiz görmezken bazıları caiz gördüler İhtilaf sebebi "Hz Peygamber'i, Kur'an okumasını, cünüplükten başka hiçbir şey engellemezdi" mealindeki rivayettir Caizdir diyenlere göre bu rivayet bir şey ifade etmez; Hz Peygamber "Cünüplük yüzünden okuyamıyorum" demedikçe rivayetten bu sonuç çıkarılamaz; cünüp olduğunda okumamasının başka sebepleri de olabilir Caiz değildir diyenlere göre bu sözü rivayet eden sahâbî kendiliğinden bunu söyleyemez, bir bilgisi olmaldır Çoğunluk hayızlı kadın konusunda da iki guruba ayrılmışlardır İmam Malik, hayızın uzunca bir müddet sürdüğünü göz önüne alarak "az miktarda okur" derken diğerleri hayızlı ile cünübü birbirinden ayırmamışlardır (31-32)
İbn Hazm "Kur'an'ı okumak, tilavet secdesi, Mushaf'a dokunmak ve Allah'ı anmak; bunların hepsi abdestli olana ve olamayana, cünübe ve hayızlı olana caizdir" diye başlık attıktan sonra genel delilini şöyle açıklıyor: "Bunlar hayırlı işlerdir, teşvik edilmiş, sevap vadedilmiş fiillerdir; bunların bazı hallerde yapılamayacağın söyleyenlerin delil getirmesi (delil ile isbat etmeleri) gerekir" İbn Hazm karşı tarafın ileri sürdükleri delilleri ise ya sahih olmayan rivayetlerden ibaret oldukları veya hükme delalet etmedikleri gerekçesiyle reddetmekte, sahabe ve tabiûn müctehidlerinden kendi ictihadını destekleyen örneklere de yer vermektedir (77-81)
Fıkıhçıların ihtilaf ve ittifak ettikleri hükümleri açıklayan iki kaynaktan konumuz ile ilgili ictihadları aktarmış oldukGörülüyor ki "kadınların özel hallerinde namaz kılamayacakları ve oruç tutamayacakları" konularında ittifak (icmâ) var; "mescide girme, Kur'an'a dokunma ve onu okuma, gerekli tavâfı yapma" konularında ise ihtilaf edilmiş; çoğunluk bunları caiz görmemiş ama bazı fıkıh alimleri caiz görmüşlerdir İstişare toplantısı kararlarında da söylenen bundan ibarettir
Fıkıhta icmâ bağlayıcıdır, ama çoğunluğun görüşü bağlıyıcı değildir Meşhur dört mezhepte de bazan biri, diğerlerinin tamamına (bu mânada cumhura, çoğunluğa) muhalif olduğu halde mensupları -çoğunluğun ictihadını değil- tek kalmış olan mezhebin ictihadını uygulamaktadırlar
Özel hallerinde kadınları kimse mescide girmeye, Kur'an okumaya zorlamıyor; ama onlar farklı (caiz diyen) ictihada uyar da bunları yaparlarsa yine kimsenin onları engellemeye veya kınamaya hakları olamaz
Hayrettin Karaman

MusabBinumeyr 29 Ocak 2012 13:04

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Zahiri mezhebinde cünüp, hayızlı ve abdestsizin Kur’an’ı Kerim okuması caizdir. 38 İbn Hazm, el- Muhallâ, Beyrut 1984, K. Tahâre

Nakli deliller ise şöyle sıralanır:

Yunus b. Zeyd, Rebia’nın: “Cünübün Kur’an okumasında bir mahzur yoktur.” dediğini nakletmiştir.

Hammâd’dan nakledilmiştir:

Said b. Müseyyeb’e 42 : “Cünüp Kur’an okur mu?” diye sordum. “Nasıl okumaz. Kur’an onun içindedir” diye cevap verdi.

Nasru’l Bahilî’den nakledilmiştir:

“İbn Abbas 43 cünüpken Bakara sûresini okurdu.”

Hammad b. Ebi Süleyman’dan nakledilmiştir:

“Said b. Cübeyr’e 44 Kur’an okuyan cünübün durumunu sordum. Bunda bir mahzur görmedi ve dedi ki: ‘Kur’an onun içinde değil midir?’ ” 45 İbn Hazm, el- Muhallâ, Beyrut 1984, K. Tahâre, c.1, s.96.

...

1- İbrahim en-Nehaî 46 “Hayızlı kadının âyet (Kur’an) okumasında beis yoktur.” demiştir.

2- İbn Abbas cünübün kıraatte bulunmasında (Kur’an okumasında) bir mahzur görmemiştir.

Arastırmalarımda şöyle bir açıklamalar buldum sizce nekadarı doğrudur..?

Esadullah 29 Ocak 2012 13:33

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Vakıa Suresi

77. O, elbette şerefli bir Kur'ân'dır.
78. Korunmuş bir kitaptadır.
79. Ona temizlenenlerden başkası el süremez.


Bu temizlenme manen ve madden bir temizlenmedir.Necis bir halde Allahın c.c. kelamı nasıl okunur yada Ona hamle yapılır ki? Hem abdest bir temizlenme değilmidir demek temizlendikten sonra Kuran okumak daha faziletli...

"Hayızlı veya cünüp olan kimse, Kur'an-ı Azîmüşşân'dan birşey okuyamaz."

Tirmizî, taharet98,111; Nesâî, taharet 170; Ibn Mâce, taharet 105; Darimî, vudû' 103.

“Allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur’an okumadan bir şey alıkoymazdı

(Ebu Davud, Taharet, 90; Neseî, Taharet, 170; İbn Mace, Taharet, 105)

Kuranın abdestsiz ele alınması yada o an için abdestsiz bir ayete göz atılması başka Necis bir şekilde ele alınması ise bambaşkadır.Bunun ayrımını yapamayacak kadar cahilmi acaba bayındır, coşmuş gine durdurabilene aşkolsun...

Ehli Sünnette bunun hükümleri bellidir şimdi burada eklemek istemedim zaten buradaki arkadaşlar bunları bilecek kadar bilgilli maşaallah, yalnız kendini ispat için bir din görevlisinin (devlet memuru diyorum ben) bu denli düşünmeden hareket etmesi bir çok insanın bu şiekilde hareket etmesi ve günaha dalmasına sebebiyet vermekte Allah c.c. yardım etsin...

vesselam

MusabBinumeyr 29 Ocak 2012 14:56

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Sizin ne dedemek isdediğinizi anladım güzel kardeşim.Yanlız bu dediklerini sen ben belkide bir kaç kişi biliordur.Bu soruyla çok karşılaştım ve düşündümki bunu bilmeyen çok kardeşlerimiz vardır Konuyu yukarda video olarak bahsettiğim şahsiyetten girmek isdedim.Bu ve bunun gibi çok inanlar vardırki bu konuda bilgiye sahip değiller.Herkez fikir beyan etsin ki ak mı kara mı gün yüzüne çıksın.Katılımlarınız için Hak teala razı olsun sizden güzel kardeşim.

kamer34 29 Ocak 2012 15:07

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Esadullah bey yine her zaman olduğu gibi konuyla alaksı bulunmayan ayetleri konuya monte etme maharetinizi göstermişsiniz allah müstahakınızı versin...

Vakı-a 79. ayetin nuzul sebebine bir bakın göreceksiniziki bu konuyla uzaktan yakından alakası yoktur.

Kuran'ın nasıl bir vahiy olduğunu bilmezsek aynen diyanet halkın nabzına göre nasıl şerbet veriyorsa bizlerde aynı hataya düşmüş oluruz.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda vardır. Kuran diğer semavi kitaplar gibi sahifeler halinde yada bir kitap şeklinde inmemiştir.

Daha önceki semavi kitapların nasıl indiğini bilen kafirler bu duruma itiraza ederler. Buna cevaben kuran da şöyle bir ayet vardır. Ayet numarasını hatırlamadığımdan dolayı numarayı veremiyorum mealen.

"Biz onlara bir kitap indirsek bu kitaba elleri ile dokunsalar yinde iman etmezler." Kuran cebrail (a.s) tarafından doğrudan kalbe ve beyne enjekte edilen bir vahiy türü şeklinde inmiştir.

Cebrail (a.s) bu işlemi yaparken Rasulullah (sav) vahiye acemi olduğu dönemlerde yani ilk zamanlarda cebaril (a.s) dan verilen mesajı atlarım korkusuyla acele edirdi bu durum yine Kuran da mealen şöyle geçmektedir.

"Biz vahiy verirken acele etme onun yazılışını senin kalbine biz tamamlayacağız."

Sonuç olarak Kuran bir kitap şeklinde değil soyut bir vahiy türüyle inmiştir. Dolayısıyla ona abdestli dokunmak yada hayızlı hayızsız dokunmakla ilgili ayetlerin olması söz konusu değildir.

Kuran'a olan saygımızdan dolayı biz müslümanlar onu en güzel şekilde muhafaza eder ve yan yatarken, oturmuşken ,ayakta iken, binek üzerinde iken onu hep okuruz. O kuran bizim namaz gibi oruç gibi hac gibi olan ibadetlerimizdendir.

Kuran'ın ilk emri oku emridir. Dolayısıyla okumak farzı ayndır. Nasla sabitlenmiştir.

kamer34 29 Ocak 2012 15:16

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
79. Ona temizlenenlerden başkası el süremez.


Bu temizlenme manen ve madden bir temizlenmedir.Necis bir halde Allahın c.c. kelamı nasıl okunur yada Ona hamle yapılır ki? Hem abdest bir temizlenme değilmidir demek temizlendikten sonra Kuran okumak daha faziletli...


ALINTI

Bu ayette kast edilen manen temizlik değildir. Somut bir temizliktir.

İslam dininde teyyemüm şekli vardır,bu şekil manevi bir temizliktir.

Örneğin kişinin ellerini toprağa sürmesi ve yüzüne mesh etmesi somut olarak bir temizlik meydana getirmez.

Yani ellerdeki ve yüzlerdeki kiri temizlemez. Fakat manevi bir ruh temizliği verir.

Suyla abdest almak somut bir temizliktir. Konuları birbirine karıştırmamak lazım..

Vakı-a suresinin tamamını okuyun anlamaya çalışın ayetlerin nuzul sebebine siyakına ve sibakına bakın konuyu daha iyi anlayacaksınız inşallah...

Selametle kalın

MusabBinumeyr 29 Ocak 2012 15:20

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Ali (r.a.), Rasûlullah'ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "İçinde resim, köpek ve cünüp bulunan eve melekler girmez. " (Ebû Dâvud Libas,129; Nesâî, Tahare,167) Hadisten de anlaşıldığına göre guslü geciktirerek cünüp kalmaya devam etmek ve namaz vaktini geciktirmek tehlikelidir. Hadiste kastedilen cünüplük, namaz vaktini geçirmeye sebep olan cünüplüktür. Rasûlullah cünüp olarak bazen uyur ve sabah namazı vakti girmeden uyanıp gusledermiş. Ramazan gecelerinde kişi imsaka kadar cünüp olduğu halde uyuyabilir ve imsaktan önce gusledip oruca başlayabilir.

Cünüplük insanı yaşanan faal hayatın dışında tutar. Cünüp dolaşmak bir mümini rahatsız eder. Çünkü nafile namaz bile kılmak istese bunu yapamaz. Oruç tutamaz.

Cünüp olana haram olan şeyler: 1. Namaz kılamaz. Allah (c.c.), cünüp olan kişinin temizleninceye kadar namaza yaklaşmasını, yasaklamıştır:

Cenâb-ı Allah, cünüp olan kişinin cünüplükten kurtulması için "...eğer cünüp olursanız, yıkanıp temizlenin... Yahut da kadınlara dokunmuşsanız, su bulamazsanız o vakit tertemiz toprakla teyemmüm edin. " (el-Maide, 5/6) buyurarak yol göstermiştir. Yüce Allah, cünüp olan kişinin suyla gusletmesi gerektiğini, eğer su bulamazsa, yahut yıkanması hâlinde hastalıktan korkarsa, teyemmüm ederek bu durumdan kurtulması gerektiğini bildiriyor. (Geniş bilgi için bk. Gusl ve Teyemmüm.)



"Ey iman edenler... Cünüp iken de gusledinceye kadar namaza durmayın. " (en-Nisa, 4/43).

2. Oruç tutamaz. Eğer uykuda ihtilâm olunup da sabahleyin bunun farkına varılırsa hemen gusledilip oruca devam edilmelidir. Fakat cünüp olarak oruç tutulamaz.

3. Cünüp olan kişi Kur'an okuyamaz. Cumhûr'a göre cünüp olan kişinin Kur'an okuması haramdır. Hz. Ali, "Cünüplükten başka hiçbir şey O'nu (Rasülullah'ı) Kur'an okumaktan alıkoyamazdı." (Ebu Dâvud Terceme Şerhi, I, 405; Nesâî, Tahare, 170) demiştir.

4. Kur'an'a el süremez, kendisine Kur'an okunmaz. "Şüphesiz bu, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur'an'dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. " (el- Vâkıa, 56/77-79).

5. Kâbe'yi tavaf edemez.

6. Mescide giremez. Camide iken ihtilâm olan kişi, hemen mescidi terketmelidir. Kapıların kapalı olması halinde zarurete binaen caizdir. Rasûlullah, "Şu evlerin (kapılarını) çeviriniz. Çünkü ben mescidi hayız ve cünüplere helâl görmüyorum" buyurdular. (İbn Mâce Tahare, 126).

7. Namaz kıldıramaz. Cünüp olduğu halde unutarak cemaate namaz kıldıran kişi, hatırlar hatırlamaz namazı terk etmeli ve guslederek namazına devam etmelidir.

FECR 29 Ocak 2012 16:02

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Konunun başlığı adetli kadının Kur'an okuyup okumayacağı değil miydi?. Konu cünüp iken Kur'an okuyup okumamaya dönmüş.:)

Cünüplüğün şartları ile adetli olmanın şartları aynı değildir ki. Cünüplükte ihtiyari bir durum söz konusu iken adetli olmak ise gayri ihtiyaridir.
İslam fıkhında bu konular zaten tartışılmış ve herkes kendi görüşünün delillerini ortaya koymuşlardır. Bayındır'ın söylediği yeni bir şey değil ki. Fıkhı ihtilaflardan dolayı kişiyi zındık,günahkar gibi saymak gerekmez. İnsanlar iki tarafın görüşlerini ve delillerini okur, kalbi hangisine mutmain olursa onu uygular. Bü yüzden de kınanmaz.Bu konuyu itikat sorunu haline getirmek gerekmez.
Allah en doğrusunu bilir.

Esadullah 29 Ocak 2012 16:08

Cevap: Yorumlarınızı bekliyorum
 
Alıntı:

kamer34 Üyemizden Alıntı (Mesaj 156870)
Esadullah bey yine her zaman olduğu gibi konuyla alaksı bulunmayan ayetleri konuya monte etme maharetinizi göstermişsiniz allah müstahakınızı versin...

Vakı-a 79. ayetin nuzul sebebine bir bakın göreceksiniziki bu konuyla uzaktan yakından alakası yoktur.

Kuran'ın nasıl bir vahiy olduğunu bilmezsek aynen diyanet halkın nabzına göre nasıl şerbet veriyorsa bizlerde aynı hataya düşmüş oluruz.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda vardır. Kuran diğer semavi kitaplar gibi sahifeler halinde yada bir kitap şeklinde inmemiştir.

Daha önceki semavi kitapların nasıl indiğini bilen kafirler bu duruma itiraza ederler. Buna cevaben kuran da şöyle bir ayet vardır. Ayet numarasını hatırlamadığımdan dolayı numarayı veremiyorum mealen.

"Biz onlara bir kitap indirsek bu kitaba elleri ile dokunsalar yinde iman etmezler." Kuran cebrail (a.s) tarafından doğrudan kalbe ve beyne enjekte edilen bir vahiy türü şeklinde inmiştir.

Cebrail (a.s) bu işlemi yaparken Rasulullah (sav) vahiye acemi olduğu dönemlerde yani ilk zamanlarda cebaril (a.s) dan verilen mesajı atlarım korkusuyla acele edirdi bu durum yine Kuran da mealen şöyle geçmektedir.

"Biz vahiy verirken acele etme onun yazılışını senin kalbine biz tamamlayacağız."

Sonuç olarak Kuran bir kitap şeklinde değil soyut bir vahiy türüyle inmiştir. Dolayısıyla ona abdestli dokunmak yada hayızlı hayızsız dokunmakla ilgili ayetlerin olması söz konusu değildir.

Kuran'a olan saygımızdan dolayı biz müslümanlar onu en güzel şekilde muhafaza eder ve yan yatarken, oturmuşken ,ayakta iken, binek üzerinde iken onu hep okuruz. O kuran bizim namaz gibi oruç gibi hac gibi olan ibadetlerimizdendir.

Kuran'ın ilk emri oku emridir. Dolayısıyla okumak farzı ayndır. Nasla sabitlenmiştir.


Kamer kardeşim bu Kuran sadece size mi indi acaba? merak ediyorum, ne demek herzamanki gibi? Sizin baktığınız boyuttan bakmak zorundamıyım acaba anlamadım yada Vahiymi geldide biz bilmiyoruz Kuranı kamerden başkası anlayamaz diye? ben siyakından sibakına kadar hamd olsun Kuranın bilincindeyim fikrinizi yazın beni neden eleştirirsiniz anlamadım konu benim yorumum değil , paylaşılan konuya yapılacak yorumlar ...vesselam


SAAT: 04:35

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306