Konu Başlıkları: Allahın Ol Kelimesi Ve Melekler
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Kasım 2010, 01:44   Mesaj No:3

BEDİİ HAMİT

Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:BEDİİ HAMİT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12750
Üyelik T.: 19 Eylül 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:HATAY
Yaş:68
Mesaj: 395
Konular: 20
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Kur*an-i Kerîm'in birçok âyetlerinde meleklerden bahsedilmiş çeşitli vazifeleri ve gördükleri işlere göre aldıkları isimler beyan olunmuştur. Kur'an'a göre melekler, üç büyük gurupta toplanmaktadır :

A) fiîîİîyyûn, Mukarrebun» diye anılan meleklerdir ki, bunlar dâima Hak Teâlâ'yı tenzih ve tehlil ile, O'na ibadet etmekle meşguldürler. Dâima Allah mahabbetiyle istiğrak halindedirler.

B) «Müdebbirât» adıyla anılan melekler olup, bu kâinatın nizam ve intizâmında ilâhî irâdenin icrasına vasıtalık ederler. Yani hiîkatin devamını ve tekâmülünü temin ederler.

C) İnsanın ruhî hâli ve tekâmülü ile vazifeli olan meleklerdir.

Bu melekleri ve vazifelerini şu beş gurupta toplamak mümkündür :

1- Bunların başında, meleklerin en büyüklerinden Cebrail gelir ki, vazifesi çok mühimdir. Bu vazife, insanları hidâyete şev-keden ve onları her iki dünyada da saadet ve selâmete ulaştıran ilâhî vahyi, Peygamberlere tebliğ etmektir. İlâhî emâneti Peygamberimize ve daha evvelki Peygamberlere ulaştıran bu meleğe «Vahiy Meleği», «Ruhu'l-Enıîn» ve «Kuhu'l - Kudüs» isimleri verilmiş-

2- Bu guruptaki meleklerin ikinci vazifesi de, Allah'ın Peygamberlerine ve kuvvetli îmân sahibi sâlih kullarına kuvvet vermek, sıkıntılı ve üzüntülü anlarında onları teselli etmek ve maneviyatlarını yüks e itmektir. Nitekim Kur'anda mü'minlere, düşmanlarına karşı yardım için melekler gönderildiği birçok âyetlerde zikredilmiştir

Enfal-9- Hani siz Rabbinizden yardım istediğinizde Allah bu çağrınıza 'Ben size ardarda gelecek bin kişilik bir melek ordusu ile yardım edeceğim' diye cevap verdi.

Enfal-10- Allah sadece müjde olsun ve kalpleriniz güven bulsun diye size bu yardımı yaptı. Zaten yardım, zafer doğrudan doğruya Allah katındandır. Hiç kuşkusuz Allah üstün iradeli ve hikmet sahibidir

Ali imran-123- Nitekim Bedir'de Allah sizi zafere ulaştırdı, oysa siz zayıftınız. O halde Allah'tan korkunuz, O'na şükretmiş olasınız.

124- Hani sen müminlere `Allah'ın gökten indirilmiş üç bin melekle yardım etmesi size yetmez mi?' diyordun.

125- Evet, eğer siz sabreder ve Allah'tan korkarsanız, bu arada onlar şimdi, şu taraftan üzerinize saldırırlarsa Allah size beşbin nişanlı melekle yardım eder

126- Allah size bu yardımı sırf size müjde olsun ve bu sayede kalpleriniz rahatlasın diye yaptı. Yoksa zafer, sadece üstün iradeli ve hikmet sahibi olan Allah'tan kaynaklanır.

Bu yardımın, kalbler güven bulsun ve müjde için olduğu yine Kur'an'da beyân olunmuştur.

3- İnsanların her türlü halleriyle ilgili meleklerin üçüncü vazifesi ise, Allah'a inanmayan kötü ruhlu insanlara verilen ilâhî cezayı ifâ etmektir. Bakınız (Bakara: 210; En'âm ; 158; Nah! : 33, Furkân :-26.56; Enfâl: 50: Mu-hammed : 27)

4- Meleklerin dördüncü vazifeleri de, yeryüzündeki insanların hidayetleri için duada ve onlara şefaatte bulunmaktır Bakınız (Şûarâ : 5; Necm : 28.) Bu dua ve şefaat, «Rahmeti her şeyi kuşatan ve kaplayan Allah'ın» Bakınız ( Ârâf : 156) iradesiyle bütün insanlar için ise de, meleklerin yalnız mü'-minlere mahsus olan duaları daha kuvvetlidir Bakınız ( Mü'min : 7, 9; Ahzab : 43.)Peyamberler için olan dualar ise, onları takdis etmek ve risâlet vazifelerine yardımcı olmaktır.

5- Meleklerin diğer bir vazifesi de, insanlara iyi ve hayırlı şeyleri telkin etmek suretiyle onların doğru yola girmelerini ve ruhen yükselmelerini sağlamak, böylece onları iyi ve asil bir hayata yöneltmek, saadet ve selâmete erdirmektir. Yukarıda beyan olunduğu gibi, meleklerin kâfirler için bile şefaat edip dua etmeleri, onları ruhî yükselme yoluna sevketmek içindir. Mü'minleri hakka, gerçeğe ve aydınlığa- çıkarmaları ve Peygamberlere selât-ü selâm getirmeleri ise, onların ruhî yükselme dâvalarını ilerletmektir.

Meleklerden bir kısmının da özel vazifeleri vardır. Meselâ «Ha-faza» Bakınız İrnfitâr : 10; En'âm : 01.

denilen melekler vardır ki, her insana bunlardan iki melek verilmiştir. Bunlar, insanın her türlü iyi ve kötü hareketlerini yazarlar. Kur'an'da bu meleklere «Kirâmen Kâtibin» (Şerefli, ulu yazıcılar) adı verilmektedir Bakınız (İnfitâr : 11, 12; Râd : İÜ, 11.)

Melekler mânevi ve ruhanî lâtif varlıklar oldukları için, şüphesiz onların yazmaları, insanın yazması gibi değildir. Sonra bu kayıt işi bir ihtiyaçtan doğma olma yıp, insan oğlunu, işlerinde dikkat ve itinâya sevketmeyi hedef alan bir takım ilâhî hikmetlere müsteniddir.

Bir de «Münker ve Nekir» ismi verilen melekler vardır ki bunlar, insana, öldükten sonra soru sormaya memurdurlar.

Bunlardan başka, Azrail adıyla anılan, ruhları kabzetvne memur melek, Mikâil ismiyle bilinen, rızıkları sahiblerine ulaştırma ve yağmur yağdırmak, rüzgâr estirmek gibi tabiî hadiseleri yönetmekle vazifeli melek ve kıyameti ilân eden Sûr'u üflemekle görevli isrâfîl adlı melek vardır ki, Cebrail Aleyhisselâm, meleklerin en büyükleri ve onların resulleridir.

Soru: Meleklerin yaratılış amacı nedir ?

Devamı var
__________________
EN BÜYÜK ALLAH BAŞKA BÜYÜK YOK. NE MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE
Alıntı ile Cevapla