Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Ocak 2011, 14:07   Mesaj No:35

kamer34

Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:54
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Cuma namazı üzerine bir kaç söz daha söylemeden geçemiyeceğim.

konunun detaylarına inmeden Ayet lafzı üzerinde biraz düşünmeğe dikkat çekmek istiyorum.
İşte Cuma Suresi/9.Ayet.

"Ey İMAN EDENLER,CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,
HEMEN ALLAH,IN ZİKRİNE KOŞUN VE ALIŞ VERİŞİ BIRAKIN .
BİLİRSENİZ BU SİZİN İÇİN DAHA HAYILIDIR."
CUMA/9

Bu ayetin lahzının ilk cümlesinde."Ey İMAN EDENLER" diye hitap etmektedir.
bu cümle genillik arz eder.tıbki şu ayet gibi

""Üzerinde ALLAH,ın isminin anılmadğı şeyi yemiyin...""(enam/121.) ayette kesen kişinin ismi,cismi,dini,ekek yada kadın olduğu beyan edilmemiştir.buna benzer çok sayıda ayet vardır.

Cuma Suresinde ki bu ilk cümle de aynen böyledir.Bu cümle de namaza çağrılan kişinin erkek yada kadın olduğu ifade edilmemiş, akıl baliğ bütün müslümanlara hitaptır.Yalnız davet edilen kişinin enam suresinden farklı olarak dini belirtilmişir. şimdi ayetin ikinci cümlesine bakalım.


""CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,""Ayetin bu cümlesinin lafzından anlaşılan bir çok mana vardır,bunlara kısa bir göz atalım.

1-- Bu cümlede cuma namazı farziyeti çıkmaz. Çün ki ayet ""cuma günü"" namaza diye başlamaktadır.cuma günü sadece cuma namazı deiğil beş vakit namaz vardır,tıbki öbür günler gibi.Ayetin lafzından cuma namazına çağrıldığınızda diye başlamış olsaydı o zaman cumaya has bir namazın varlığından söz edilebilinirdi.

2--""CUMA GÜNÜ NAMAZ İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZ VAKİT,"" ayetin bu cümlesinin lafzından 12 ile 2 arasında iki rekat cuma namzı kılınmalıdır anlamıda çıkmaz.Çün ki ayet cuma günü diye başlamıştır bu cümlede herhangi bir vakit belirtilmemiştir. şimdi ayetin böbür cümlesine gelelim

""HEMEN ALLAH,IN ZİKRİNE KOŞUN VE ALIŞİVERİŞİ BIRAKIN"" ayetin bu cümlesinden ben şahsen şöyle bir mana da çıkarıyorum. Allah namaz vakti alışverişi bırakın diye buyuryor.Alışverişi istisnalar hariç,biliyoruz ki genelde erkekler yapar.Hele 1400 sene önceyi göz önünde bulundurur isek bence yüzde doksandokuz erkekler yapardı.bende diyorum ki ayetin bu cümlesinden hitap sadece erkekleredir.buna ne diyeceksiniz.

SON SÖZ:

Bütün bu manaların çıktığı ayetleri Allah,ın kast ettiği manayı anlayambilmek için.Mutlak manada bir elçiye zaruret ihtiyacı doğurmuştur
Bu ayetlerin doğru anlaşılması ve nasıl tatbik edileceğini bizlere öğreten bir öğretmen gerekmektedir

Allah bu gerekliliği çok iyi bildiği için bize öğretmenlerin öğretmeni olan Hz Muhammmed Mustafayı görevlendirmiştir.İşte ben buna sünnet diyorum.

Büyük müfesir Hz. Muhammed Mustafanın sünnetine bakmadan ayetleri anlamaya kalkışmak bana göre deliliktir.Bu anlayış Allah,ın yüce kitabı Kuran ilede örtüşmez

Benim karşı olduğum şey Allah Rasulü adına küstahça insafsızca bir takım iftiralar atılmış ve islam ümmmeti de bunun üzerine binlerce kitap yazmak zorunda kalmıştır.

Peygamberin söylediği söylenen sözlerin fillerin Kuranla bağdaşmayan rivayetlerin peşine takılıp acaba budamı hadistir budamı sünnettir diye kafa yormuşlardr.

Kuran ounun hayatı,onun hayatı da Kuran idi.

Onun için Kuran Ayetlerini Allah,ın kast etmiş olduğu manayı anlayabilmenin tek yolu ona Hz Muhammed Mustafaya gitmekttir.başka da çaremiz yoktur.

Cuma namazı onun (sav) uygulamsında vardır,ve 2 rekattır öğlen namazı yerine geçer.

kadınlar bu cuma namazına eğer şartlar uygun ise iştirak edebilirler.tşkr edrim herkese.

Allah doğru anlamıyı nasip etsin.

AMİN
Alıntı ile Cevapla