kafir,fasık,zalim,müşrik kavramları kuranın evrensel bakışı ile bakmak lazım.parçacı şekilde yaklaşılması veya o ayette geçen kavram başka ayette aynı manayı kastetmemiş olabilir.
kafir : örten,saklayan,inkar eden,nimete küfranı nankörlük eden mansında olup anlamı tevhidi ve tevhi ilgilendiren herhangi bir olguyu inkar eden kişiye kafir denilir.
fasık :açıkça günah işleyen
zalim :hakka tecavuz eden.
müşrik : tevhidi kabul etmekle birlikte,tevhide eklemeler yapan,biri bin yapan,akidesi dağınık olan,iyyake nabuduyu bozan kişi.
Abdülmelik adlı yönticilerimizden alıntı Abdülmelik abim ben soruyu yanlış sordum galiba soru şöyle.
Maide 44 -45-47 ayetlerinde geçen KAFİR FASIK ZALİM terimlerinin bu 3 ayetteki manalarını sormak istemiştim genel manasını değil
Yada benim bu 3 ayetten anladığım mana şu doğrumu.Gerçi konuyla ilgili başka ayetler de var ama bu ayetler çok ön plana çıktığı için bu ayetleri sordum.
Maide 44 de
Özetle
1- Yahudilere bu tevratı hak olarak ben indirdim 2- Bu tevratı indirmemdeki gaye siz kullarıma dos doğru bir yol klavuzluğu yapsın
3- Siz kullarımın içerisinde bazınızı bazınıza üstün kıldım ve ona benim bu emirlerimi diğer kullarıma uygulama imkanı verdim.
4- Benim size emir ve yasaklardan oluşan bu kitabımı üstün kıldığım o bazılarınız bu kitabı korumaklada görevlisiniz.
5- Bu kitaba göre hüküm verirken yalnız ca benden korkmalısınız 6- Size gönderdiğim bu kitabdaki emir ve yasakları kendi menfaat ve çıkarlarınız
doğrultusunda kullanmayın
7 -Eğer bu yukarıda belirtmiş olduğum hususları aşarsanız size verdiğim üstünlük makamından sizi azl ettim.siz artık kafir oldunuz.
Maide 45
1- Yahudilere tevrat adında bir kitap verdim 2- Bu kitapta onlara dedimki benim emirlerim içerisinde kısas vardır siz kendi kafanıza göre ceza veremezsiniz benim emirlerim şu cana can,göze göz,buruna burun,kulağa kulak,dişe diştir. Ancak kim hakkından vaz geçerse ona vebal yoktur.
3-Eğer siz bu şekilde ceza vermezseniz sizide bu üstünlük makamından azl ettim.
(siz artık kafir oldunuz)
Maide 47
1-Biz isayada incil adında bir kitap verdik.o halde incile(tahrif olmamış haline) iman eden insanlar yahudiler gibi olmayın bu incil ile hüküm verin
2- Yok eğer sizde yahudiler gibi yapar iseniz (sizde kafir oldunuz)