Selamun Aleykum
Abdülmelik abim
Haluk Gümüştabak arkadaşımızın yukarda vermiş olduğu resul size neyi verdiyse onu alınsize neyı yasakladıysa ondan kaçının ayetini tamamen doğru yorumladığını düşünüyorum.
Kanımca işin aslı o ayette değil.
Geçen Haluk arkadaşımıza bir soru sormuştum
Haluk abim belkide yanlışka olsa gerek inanılmaz bir cevap vermişti. Ben o cevap üzerinde yorum yapmak istiyorum.
HALUK arkadaşım siz peygamber döneminde yaşamış olsa idiniz Abdülmelik arkadaşımızın vermiş olduğu o helal ve haramlarla ilgili konularda peygamberimiz evet bunlar haramdır buyursa idi siz ne yapardınız.
Kesinlikle iman ederdim demiştiniz,yanlış hatırlamıyorsam.
Peki o halde şunu yapmak gerekmiyormu peygamberden gelen sözleri ve fiilleri kuran kritrelerine vurarak doğrusunu bulmamız gerekmezmi.Halbuki tarihe güven duyup buna sünnet diyenler hadisleri kökünden silip atıyorlar,halbıuki hadiste tarih,sünnet tarihtir bence,
yanılıyormuyum..
Sünnet anlaşıyını kökünden atılamamsının sebebi çok net ve açık ayetler vardır.
Şimdi ben peygamberden 1400 sene sonra yaşamış bir müslüman olarak Allah,ın kitabına müracat edip bir kardeşimle aramdaki bir meseleyi çözmek istiyorum.kuran şöyle buyuruyor
"" Hayır, hayır! Rabbine andolsun ki, onlar aralarında çıkan anlaşmazlıklarda senin hakemliğine başvurmadıkça sonra da vereceğin karara, gönüllerinde hiçbir burukluk duymaksızın, kesin bir teslimiyetle uymadıkça mümin olamazlar. nisa /65""
Şimdi biz müslümanlar kuranın evrensel olduğunu biliyoruz ben şimdi bu ayetteki peygamberi nerden bulacam ki kardeşimle aramda hüküm versin değilmi.
Yani biz peygamberi hiç bir şekilde es geçemeyiz bu kesin
Tartışma şöyle olmalı peygamber vefat etti onun ne hadisleri (sözleri) nede sünneti (filleri) bizi bağlamaz
karşıt görüş hayır efendim bizi bağlar demesi üzerine olmalı.Yani bu konuda bazı insanların dürüst davrandığına doğrusu inanmıyorum.
O sokakta rast gele çevrilerek elçilik verilmedi ki onun doğumundan vefatına kadar bence kontrol altında olduğuna İnanıyorum hepsi bir program dahilinde olmuştur.
O halde bizim yapmamız gereken söylediği söylenen sözlerin yada fillerin çok iyi kuran ölçü alınarak etüd edilmeli ve doğru olanların alımasıdır.
Peygamberin Allahın ortağı olduğunada inanmam buda ayrı bir konu