Cevap: CUMA NAMAZI HANIMLARA FARZ MIDIR ? Güzel abim ben onları fatih çarşambaya ben haps etmedim onların taşımış oldukları islam dedikleri anlayış onları oraya hapis etmiş.İşte bende bunu eleştiryorum.
Birde sizin değil bazı insanların kuranı bakışını eleştirdim yoksa sizin dedğiniz doğrudur biz insanlar kuranın müteşabbih ayetlerini anlayamayız.Mealini yazdığın Ahzab Sûresi 67. ayet kafirlerle ilgili bir ayettir diyorsunuz işte tam olarak eleştirdiğim nokta budur.
Bakın şuna emin olun biz böyle düşündüğümüz müddetçe kurandan tam manasıyla faydalanmış olmayız.Eğer böyle düşünür isek Kur'an-ın üçte ikisini bize hitap etmiyor diye görmezlikten gelmemiz gerekmektedir.
Çünkü kuranın bir çok ayeti müşrikler bir çok ayetleride Ehl-i kitap hakkında inmiştir.Hayır Kur'an-ın tüm ayetleri ister müslüman olsun ister müslüman olmasın insan olan herkese hitap etmektedir.
Şimdi eğer islam kaidelerine müracaat edecek olursak iki temel unsur görbiliriz.
1-) İnsanın dinin temel unsurlarını kendi şahsi hayatında yaşama şekli
2-) islam dininin temel unsurlarının kaideleri devlet idaresi altında yaşamsal kılnıması.
Birinci durum kişinin kurandan çıkaracğı hükümler sadece kendisini bağlar
İkinci durum devlet ulemasının çıkaracğı hükümler tüm ümmeti bağlayıcıdır.eğer kişiler kendi heva ve heveslerine göre hüküm çıkarıyorlarsa bu sadece onları bağlar.
Diğer örneklerle bahsettiğiniz laiklik ve taşıyıcı anne konusundaki sorularınızın cevapları İslâmda vardır ve bilinmeyen bu konularda tereddüde düşülecek herhangi bir durum yoktur. Bu soruların cevapları evet doğru söylüyorsunuz islamda vardır fakat mezhep imamlarımızın fetvaları arasında yoktur bende bunu söylüyorum güzel abim.fakat biz eğer insanları bir mezhebe hapis edecek olursak işte bu söylediğimiz ile tenakuz halinde kalırız.
imam malik-in muvattasını devletin idare biçimi olarak konulmak istenmesi karşısında imam siz nasıl böyle birşey düşünebilirsiniz diyerek red etmiş ve eziyetlere maruz kalmıştır.
Alimlerimiz bizim için çok önemli ve güzel çalışmalar yapmışlardır hepsinden Allah razı olsun fakat onları imanın bir şartı gibi sunmak inanın islami yaklaşım değildir.
Biz müslümanlar ilet bizi yarabbim salih amel işlemişlerin yoluna diyerek her namazda dua ederiz.Onların hepsi dinde kardeşlerimiz ilimdede başımızın tacıdırlar.Onları ne haketmedikleri şekilde değersizleştirelim nede dinin önüne koyalım hepsininde ilminden yararlanalım inşaAllah
__________________ Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli. |