Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?” Bizim kabir ziyaret ve okumalrına karşı inancımız aşağıdaki gibidir. Buy açıklamalrla konuyu da noktalıyorum.Vesselâm. Kabirleri Ziyaret Etmek Müslümanların kabirlerini ziyaret etmek, erkekler için mendub'dür. Bunda icma vardır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Kabirleri ziyaret etmekten sizleri men etmiştim. Artık onlan ziyaret edebilirsiniz.
[Müsiim/977. 'Çünkü kabirleri ziyaret etmek ahireti hatırlatır. (Tirmizî/1054)]
Hz. Peygamber'in, annesinin kabrini ziyaret ettiği biliniyor.
Kabirleri ziyaret hususunda belli bir vakit yoktur. Kabirler istenildiği her vakitte ziyaret edilebilir. Ancak kadınların kabir ziyaretine
gitmeleri mekruhtur. Çünkü kadınların açılmaları, sesli olarak ağlamaları ihtimali vardır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Allah, kabirleri ziyaret eden kadınlara lanet etmiştir![Ebu Dâvud/3236 ve başka muhaddisler, (İbn Abbas'tan)] Ancak kadınların,
Hz. Peygamber'in kabrini ziyaret etmeleri sünnettir.
Buna diğer peygamberlerin ve salihlerin kabirlerini ziyaret etmek de eklenirse uygun olur. Ancak açık-saçık olmamaları, erkeklerle
karışmamaları, dar geçitlerde erkeklere sürtünerek geçmemeleri, yüksek sesle Kur'an okuyup salâvat getirmemeleri gerekir.
Çünkü bu durumlar fitne çıkmasına sebep olabilir. Kabir Ziyaretinin Âdabı Ziyaretçinin, kabristana girdiğinde ölülere hitaben şöyle demesi sünnettir:
Ey mü'min bir kavmin evi, sizlere selâm olsun! Allah dilerse biz de size ilhak olunacağız. [Müslim/249]
Kabristanda, kişinin bildiği sûre veya ayetlerden okuması sünnettir. Çünkü nerede Kur'an okunursa oraya rahmet iner.
Kur'an okunduktan sonra kabristandakilere dua edilmelidir. Okunan Kur'an'ın sevabı ölülerin ruhlarına hediye edilmelidir.
Çünkü duanın kabul olunması umulur. Duası kabul edildiğinde ölüler onun okuduğu Kur'an'ın sevabından istifade ederler.
Allah hakikati daha iyi bilir. |