Konu Başlıkları: Sigara içmek haram mi?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mart 2011, 19:58   Mesaj No:17

kamer34

Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:54
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Sigara içmek haram mi?

Şüphesiz hamd yalnız Allah'adır. O'na hamd eder, O'ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerlerinden, amellerimizin kötülüklerinden Allah'a sığınırız. Allah'ın hidayet verdiğini kimse saptıramaz.

O'nun saptırdığını da kimse doğru yola iletemez. Şehadet ederim ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O, bir ve tektir, O'nun ortağı yoktur. Yine şehadet ederim ki, Muhammed Allah'ın kulu ve Rasûlüdür.

"Ey iman edenler! Allah'tan nasıl korkmak gerekirse öyle korkun ve siz ancak müslümanlar olarak ölünüz." (Al-i İmran; 3/103)

"Ey insanlar! Sizi tek bir candan yaratan ve ondan da eşini var eden, her ikisinden birçok erkek ve kadın türeten Rabbinizden korkun. Kendisi adına birbirinizden dileklerde bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık bağlarını kesmekten de sakının. Şüphesiz Allah üzerinizde tam bir gözetleyicidir." (en-Nisâ; 4/1),

"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve dosdoğru söz söyleyin. O da amellerinizi lehinize olmak üzere düzeltsin, günahlarınızı da mağfiret etsin. Kim Allah'a ve Rasûlüne itaat ederse büyük bir kurtuluşla kurtulmuş olur." (el-Ahzâb; 33/70-71)

Bundan sonra, Şüphesiz sözlerin en güzeli Allah‟ın Kelam‟ı, yolların en hayırlısı Muhammed Sallallahu aleyhi ve sellem‟in yoludur. İşlerin en kötüsü sonradan çıkarılanlarıdır. Her sonradan çıkarılan şey bid‟attir ve her bid‟at sapıklıktır.


Her sapıklık ta ateştedir. Allah Azze ve Celle şöyle buyurmaktadır:

“Allah, yemek zorunda kaldıklarınız dışında size neleri haram kıldığını tek tek açıklamışken, üzerine adının anıldığı hayvanları yememenizin sebebi nedir? Gerçekten birçokları nefislerinin arzularına uyarak bilmeden (halkı) saptırıyorlar. Şüphesiz senin Rabbin, haddi aşanları çok iyi bilir” (En‟am 119)

“Dilleriniz yalana alıştığı için “bu helaldir”, “şu haramdır” demeyiniz.

Sonra Allah’a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah’a karşı yalan uyduranlar ise kurtuluşa eremez” (Nahl 116)

“De ki. Gelin Rabbinizin size neyi haram kıldığını okuyayım…” (En‟am 151)

“Allah’ın size indirdiğinin bir kısmını haram bir kısmını helal kıldığınızı görüyor musunuz? Size Allah mı izin verdi, yoksa Allah hakkında yalan mı uyduruyorsunuz?” (Yunus 59)


“De ki Haydi Allah şunu haram kıldı diye şehadet edecek şahitlerinizi getirin….” (En‟am 150)

“Ne oluyor size? Nasıl hüküm veriyorsunuz? Yoksa sizin bir kitabınız var da oradan mı okuyorsunuz?” (Kalem 36 ve 37)

Şimdi dinde birşeyin helal yada haram olduğuna hüküm vermek için elimizde sağlam nasların olması gerekmektedir.bir takım yorumlarla şuna helal buna haram dememizi cenabbi allah bizden istmemektedir.

Bu günün insanların başına müptela olan sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz.hiçbir aklı selim zigaranın iyi birşey olduğunu söylemsi düşünülemez.Fakat iş helal haram mevzusuna gelince bende acizane fikirlerimi sunma ihtiyacı hisettim.

Baın arkadaşlar günümüzde sağlığa zaralı çok şeyler gösterebiliriz.örenğin: deri fabrikalaroında çalışan insanların ciğerlerine çektikleri havayı ancak o fabriklarda çalışanlar bilir.

Bugün mobilya cilacılarının imalathanelerinde alışık olmayan kişi dakika duramaz.Bugün mermer atölyelerindeki toz zerreciklerinin insan vucuduna verdiği zarar had safhadadır. Ben istanbulda araba egsozlarından çıkan gazların hem insana hem doğaya verdiği zararın ne olduğunu çok iyi bilmekteyim.

Belki diyeceksinizki bunları yapanlar mecburi yapıyorlar işleri icabı yapıyorlar.Bakın haram olan şeyler haramdır bunu ister iş icabı yapsın ister keyfi yapsın.Şunu diyorum haram demek farklı birşey fakat bu kötüdür buna yapmamak lazım gelir demekte ayır birşey.

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve selem;

“Allah Azze ve Celle birtakım farzlar kılmıştır, onları zayi etmeyin. Birtakım sınırlar koymuştur, onları aşmayın. Bazı şeyler hakkında da unuttuğu için değil, merhametinden dolayı susmuştur. Onları da araştırmayın”1 buyurmuştur.

Bazıları bu yazımı büyük bir cüret olarak değerlendirebilir. Ama bu yazıyı yazmamın sebebi, Allah ve rasulünden açık bir delili olmadan bir şeye haram demenin daha büyük bir cüret olmasıdır.

Yukarıda kaydettiğim ayetlerle tespit edilen,

“Eşyada asıl ibaha (mubahlık) helallıktır” kaidesi gereğince, sigaranın da haram olduğunu söyleyebilmek için ancak Kitap ve sahih sünnetten delil getirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden sigaranın icat edildiği dönemlerden sonra haramlığa yakın hükmeden bir çok alimin yanısıra;

1 Taberani(22/222) Hakim(2/375) İbni Kayyım İ’lamul Muvakkiin(1/71) Elbani Gayetul Meram(s.14) Elbani haram değil fakat iyi bişey olmadığını belirtmişlerdir.

İşte bu büyük alimler dahi hakkında açık nas olmayan meselelerde temkinli hüküm beyan etmişlerdir. Bu konuyla ilgili alimlerin görüşlerine bakılabilinir. Haram hükmünü verilmediği müddetçe bu konu fıkhi bir konudur.
saygılarımla

__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla