Konu Başlıkları: Muska nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Mart 2011, 20:39   Mesaj No:5

@MAVERA@

Medineweb Acemi Üyesi
Durumu:@MAVERA@ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13371
Üyelik T.: 19 Şubat 2011
Arkadaşları:0
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Muska nedir?

MUSKA NEDİR?

Bazı hastalıkları, kötülükleri ve nazarı uzaklaştırmak için boyna asılan veya üstte taşınan yazılı kağıt; üç köşeli şekilde katlanmış şey; üç köşeli bir nüsha manalarında kullanılır.

Ebu Beşir el-Ensari Radiyallahu anh şöyle rivayet etti:

"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ile bir yolculuğunda beraberdim. Gördüğü her devenin boynunda bulunan halka, boncuk veya bunun gibi ne bulunursa koparması için bir elçi gönderdi."(Buhari - Müslim)

Araplar göz değmesinden korunmak için hayvanlarına halka takarlardı. Bu, bozuk bir inançtır. Zira bu, gerçekten sebep olmayan bir şeye bağlanmaktır.
Daha önce söylendiği gibi her kim şer’i veya hissi olmayan bir sebebe bağlanır ve bunun sebep olduğuna inanırsa, işte o kimsenin bu yaptığı şirktir.

Çünkü böyle yapmakla Allah’ın sebep kılmadığı bir şeyi sebep olarak görmüştür. İşte bu sebeple Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu hakların, hayvanların boynundan kopartılmasını emretmiştir.
Hayvanlara takılan bu halkanın, sadece boynuna takılması değil, ayağına takılması da aynı hükmü alır.

İbn-i Mes’ud radiyallahu anh şöyle rivayet etti:

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediğini duydum:

"Ruk'a, Temaim ve Tevle şirklerdendir." (Ahmed, Ebu Davud)

Fakat kuran okumak, dua etmek ve Allah’a sığınmak caizdir.

NAS SURESİ
1- De ki: Sığınırım ben, insanların Rabbine,
2- insanların Melikine,
3- insanların İLAHINA.
4- O sinsi vesvesecinin şerrinden.
5- O ki insanların göğüslerine kötü düşünceleri fısıldar.
6- Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

Aslında yüce Allah, herşeyin Rabbi, her şeyin hükümdarı ve herşeyin ilahıdır. Yalnız burada özellikle insanların sözkonusu edilmeleri onların sığınma ve himayeye girme konumunda kendilerini O'na yakın hissetmelerini temin etmek içindir.

Burada yüce Allah merhametinden dolayı peygamberini ve O'nun ümmetini kendisine sığınmaya, kendisinin himayesine girmeye yöneltmektedir.

Bu sıfatlarının anlamlarını da zihinlerinde canlandırarak Rabb, hükümdar ve ilahın yardımı olmadan karşı koyamayacakları gizli, sinsi kötülüklerden kendisine sığınmalarını istemektédir. Zira bu kötülükler hiç beklemedikleri anda kendilerine yetişebilmekte ve farkında olmadan onları yakalayabilmektedir.

Aişe radiyallahu anh şöyle dedi:

"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem göz değmemesi için bana okumamı emretti."(Buhari - Müslim)

Yani Kur'an okumasını emretti.