Tevbe hususunda detaylı bir izahat ile konuya açıklık getirmeye çalışacağım Bi İznillah:
Yalnız Sana kulluk/ibadet ettiğimiz; için yalnız senden yardım/istiane dileriz.
(Fatiha-5)
Tevbe Kavramı Kur’ani Kerimde Kelimenin Halleri olarak 27 ve Hal Anlamları olarak 87 yerde geçer:
Tabe(u)-Tubtu(l-m)-Tevbetuhum-Tabiatin-Ettaibunel-Tevvabun-Tevvabu-Tevvaben-Yetubu-Tevvabine-Etubu-Tetuba gibi haller ve hal anlamları ile geçer:
Tevbe Kavramı: Günah işlemeyi en övgüye layık yolla terk etmek, bırakmak, Özür dilemek yolların en beliğidir. Çünkü özür dileme üç yolla yapılır:
1:Özür dileyen ya ‘’Ben yapmadım’’ der.
2:Ya Şundan ötürü yaptım der.
3:Ya da ‘’Onu Yaptım Hata ettim veya yanlış yaptım. Ve artık onu bıraktım veya ondan beriyim/feragat ettim bu dileme dışında başka bir yöntem yoktur. Bu yöntemlerden ayrı olarak yapılan hata, şer, günah, vb tüm fahşa ve münkerlerden arınma adına yapılmasına TEVBE denir.
Çirkin ve fena oluşundan ötürü günah işlemeyi bırakmak, Tevbeden evvel yapmış olduğu günah ve benzeri her tür fiilinden dolayı pişmanlık duymak. Rabbine karşı vereceği sözde durmak üzere azmini ortaya koymak. Tevbeyi yeniden dirilme olarak ele alarak daha öncesinde işlenmiş olan tüm fahşa fiilleri telafi etmek için gayretini sarf etmek gibi tüm unsurlar bir araya getirildiğinde ismi TEVBE olur.
Siz ey imana ermiş olanlar! Nasuh/Gönülden tevbe ederek Allah'a yönelin! Umulur ki Rabbiniz kötü fiillerinizi yok eder ve Allah'ın Peygamberi ile o'nun inancını paylaşanları utandırmayacağı o Gün, sizi içinden ırmaklar akan bahçelere koyar. Onlar, önlerinden ve sağ taraflarından hızla ışık yayarlar ve "Ey Rabbimiz!" diye yalvarırlar, "Bu ışığımızı ebediyyen parlat ve günahlarımızı bağışla! Çünkü Sen her şeye kadirsin!"
(Tahrim-8)
Allah’tan mağfiret hidayet isteme esnasında Kur’anın esas aldığı yakarış arınmanın adı NASUH TEVBEDİR. Gönülden yaşamı boyunca yapmış olduğu tüm hata ve günahlardan
Pişmanlık duyduğunu Dil ile ikrar azaları ile amel kalbi ile tasdik etmek olan tevbe Allah’ın kulları hakkında en sevdiği şeylerden olup hiçbir zaman kapısı kapanmayan bir dönüştür.
Tevbe eden kişilerin geneli geçmişten kalan birçok izi silmek hususunda sorun yaşamakta ve tevbe ettikleri halisane niyete tam anlamı ile kavuşmama hususunda sorun yaşamaktadırlar. Sunacağımız şu örnek bir nevi aydınlatmaya faydalı olur inş.
Örneğin: Beyaz bir kağıt parçası karardığında onu eski haline döndürmek ne kadar zor olduğunu idrak ettiğimize göre veya kırık bir cam parçası birleştirildiğinde tam anlamı ile içinde barındırdığı pürüzlüğü gideremediğine göre insanlarda aynı şekilde tevbe edişleri ile yaradılışta var olan FITRAT’A dönüşü istemelerine rağmen tam anlamı ile olmadığında bunu kendilerine bir kayıp zannederek eski yaşamlarına dönüşe meyil edebilirler. bundan sakınmanın mertebesi ise masiyet ve günahlara bulaşmamak ve o günahlara sevk eden her tür ortam ve arkadaşlıktan uzak durmak ile olur.
Ve Musa, halkına (dönüp) "Ey halkım!" demişti. "Doğrusu buzağıya taparak kendinize karşı suç işlediniz, o halde tevbe ederek (tekrar) Yaratıcınıza yönelin ve nefsinizi yok edin; bu, sizin için Yaratıcınızın katında en hayırlısı olacaktır." Bunun üzerine O, tevbenizi kabul etmişti: Çünkü yalnız O'dur tevbeleri kabul eden, Rahmet Dağıtan.
(Bakara-54)
…Ve siz, ey müminler, hepiniz topluca, günahkârca davranışlardan dönüp Allah'a yönelin ki kurtuluşa, esenliğe erişesiniz!
(Nur-31)
Bu suçu işledikten sonra tevbe edip kendisini ıslah edene gelince, kuşkusuz Allah onun tevbesini kabul eder: Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.
(Maide-39)
Ancak, pişman olup Allah'a yönelen, inanıp dürüst ve erdemli davranışlar ortaya koyanlar bunun dışındadır; zaten hiçbir haksızlığa uğratılmadan cennete girecek olanlar da işte böyleleridir;
(Meryem-60)
Kuşku yok ki, ben tövbe edip iman edenlere iyi ameller işleyip doğru yoldan ayrılmayanlara karşı affediciyim.
(Taha-82)
Yalnız tevbe edip iyi ameller işleyenler hariç. Allah, böylelerinin kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah affedicidir ve merhametlidir.
(Furkan-70)
Devamı Gelecek İnşaAllah....