Cvp: Ben Bilmem Şeyhim Bilir (mi acaba? )
ben bilmem şeyhim bilir demek benim aklım şeyhimin aklıdır,o ne düşünürse ben onu düşünürüm demektir.ve insanın doğasına aykırı bir davranıştır.Allahu Teala her insanı biricik olarak,birey olarak yaratmış ve onu diğer mahluklardan ayıracak AKIL nimeti ile donatmıştır.nitekim Kuran ı Kerimde düşünmezmisiniz?akletmez misiniz? diye insanın kendi beyinlerini kullanarak, taklitten kurtulup,imanımızı tahkik seviyesine içselleştirmekle emrolunmuşuz..
bir de ahiret gününde her birey tek tek hesaba çekilecek,orada şeyh,dost ta neticede bir kuldur.onlar da kendi imanlarından sorumlular.biz bu aklımızı kullanmayacaksak,arayıp sorgulamayacaksak insanlığımızın ne gereği vardır o halde?nasıl eşrefi mahlukuz?taklitle mi?düşünmeyerek mi?şeyhimizin imanıyla mı kurtulacağız...
aslında islam dünyasının içinde bulunduğu durum da buna benzer niteliktedir. bu durum yüzünden maalesef ilim ,bilgi,düşünce üretimi yok...insanlar hazırcılığa alışmışlar.ben bilmem hocam bilir, ben bilmem şeyhim bilir...soyutlamışız kendimizi,aklımız ermez aman orada kalalım diye...
insanın dilerse hocası, şeyhi, bağlı bulunduğu bir cemaat tabi ki olacaktır.ama bunu dogmatikleştirmek, onlar ne derse onun dışına çıkmamak mantığın kurallarına ters.madem birinin sözünden dışarı çıkmayacağız,bu kaynak neden Yüce kitabımız olmasın?insanlar şeyhleri kadar Kuran a sahip çıksalardı bu gün bu islam alemi bu noktada olmazdı diye düşünüyorum acizane.fakat söylediklerim kesinlikle yanlış anlaşılmasın...
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! |