Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28Haziran 2011, 13:00   Mesaj No:152

kamer34

Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:54
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: "Dini Konular Hakkında Sorular/Cevaplar"

iki isim takmak sünnetmidir?
mecnun adlı üyeden alıntı

Eski zamanlarda insanlar kendi babalarının ismiyle anılırlardı. Bunun sebebi soy adı adetinin o zamanlarda olmaması idi.

Diyelimki Zeki adında iki kişinin var olduğunu düşünün,Zeki isminin anılmış olması hangi Zekinin kast edildiğini anlamak için,falankesin oğlu yada falankesin babası gibi anılırlardı.

Bu sebepten dolayı eski insanlar iki hatta daha çok isimlerle anılırlardı. Günümüzde soy adı olduğundan dolayı kişi soy adı ile anılarak bu sorun ortadan kalkmıştır.

Sünnet çok farklı birşeydir,sünneti iyi anlamak lazımdır. Bazı insanlar sünnet adı altında sünnet ile hiçbir alakası olmayan çok farklı şeyler yapmaktadır.

Örneğin: Rasulullah (sav) bazı rivayetlerde çölde iken yemekten önce ellerini kumla teyyemüm ettiğine dair hadisler vardır birde dişlerini misvak ederdi.

Bugün özzelikle İstanbul fatih çarşambada birçok insan bu uygulamaları sünnet olarak yapmaktadırlar. Halbuki Allah'ın rasulunun bu sünnetini evrensel düşündüğümüzde bu uygulamalardaki verilmek istenen mesajın sünnet olması gerekmektedir.

Mesela siz Japonyada yada Amerikada yada dünyanın herhangi bir bölgesinde iman etmiş insanlara bu uygulamaları sünnet olarak takdim ederseniz bu uygulama onların yaşam şekillerine ters düşer ve islam dini evrensel olma özelliğini kaybeder.

Rasulullahın o uygulamalarında sünneti yemekten önce el yıkamak ve yemekten sonra dişleri fırçalamak olarak anlayabilir ve öyle taktim edebilirsek işte evrensellik budur.

O zamanın şartlarında suyun çokta rahat bulunamadığı arabistan çöllerinde yapılan elleri kumla teyyeümüm etmek manevi bir temizlik hissi uynadırırdı insanlarda.

Bu sebeple kişilere iki isim takmayla sünnetin hiçbir alakası yoktur. Sünneti çok iyi anlamak ve rasulullahın tağutlara karşı vermiş olduğu mücadele tüm dünnyayı çağırdığı tevhid (tek ilah) gerçeğini iyi anlamak lazımdır.

Ayrıca daha evvel yazdığım "Allah ve rasulunun arasını ayıranlar" başlıklı makalemi okuyunuz.

Allah'a emanet olunuz
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla