Cevap: Müslümanlarda Sahabe Paradoksu
Hadis kaynaklarında şöyle bir rivayet geçmektedir tam olarak nerde geçtiğini hatırlamadığım için,kaynağını veremiyecem ,yalnız rivayeti nakledip üzerinde konuya binaen bi kaç açıklamada bulunacam inşaallah.. Peygamber yarabbi onlar benim ümmetimdendi,deyişine rabbimiz hayır sen bilmiyorsun onlar senden sonra neler yaptılar... Peygamberin vefatından önce yazarında dediği gibi hiç bir ihtilaf yoktu veya olsada Rasulullah olaya el atınca Rasule itaat zorunlu olduğu için ve Allah a itaat olduğu için kimseden ses çıkmıyordu veya çıkamıyordu tabiki geneli için bunu söylemek insafsızca olur.Yalnız kuranda rabbimiz her kuluna şu beyanındaki yolu takip etmesini aksine bi tavır almamasını öneriyor.Onlar sizden önce yaşayan bi topluluktu ve gelip geçtiler ,onların hesabı size,sizinde onlara yapılmayacak.Yani bizler ashabın ne avukatı,nede yargıcı,hakimi olmamalıyız.Kendi hesabımızla ilgilenmeliyiz aksi durumlar sadece dayatmacılık olur.Bize gayb olan bi ashab ve tarih var ve bu tür durumdanda sorumlu değiliz,bizim sorumluluk alanımız Kurandaki islam ve kurandaki örnek peygamberlerin tavırlarıdır.Müslüman olarak kendini tanımlayan için ashabı değil,peygamberi örnek alırsa doğru bi örnekle yola çıkmış olur aksi durumlar tefrika olur.
Yalnız rasulullahın yaşadığı dönemdeki ashabı gibi yek vucut olmak için Dinin kaynağı olan kurana yönelmek ve kuranın yönlendirdiği girintilerde yol almak ve bu eşsiz kaynaktan beslenmeliyiz.işte o zaman bizlerde iman ile küfür muharabelerinden geçecek,ebucehil,ebuleheblerle karşılaşacak, islam ile cahiliye arasındaki mücadelenin içine girecek ve bi cephede yer alacak,bir taraftanda Allahın yardımı gelecek ve bütün insan tipleriyle karşılaçaz.Bu durumda bizden öncekilerin çektiğini çekecek ve bu sıkıntılarla tecrübe sahibi olacaz.
Şu an yazarımızda,bizde bu tür bi tavır almadan,böyle bi sıkıntıya düşmeden geçmişi yargılıyor ve anlamaya çalışıyoruz,benim kanaatim bu din böyle anlaşılmaz,bir cephede taraf olacan ki bu hak ve batıl mücadelesine adım atıp içine girecen ki o zaman HERTÜRLÜ İNSAN TİPLERİNİ KURANIN aydınlığıylada görecez.Böyle oturduğumuz yerden ashabın arasındaki tefrikalarıda anlaya bileceğimizi sanmıyorum...
__________________ önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ... |