Cevap: Hayata Dair "Ya kazanamazsam korkusuyla bunalıyorum."
“-Sınava hazırlanıyorum ve ‘ya kazanamazsam korkusuyla bunalıyorum.’ Bu dayanılmaz stres içerisinde çalışamıyorum ve çalışsam da anlayamıyorum. Ne yapayım?’
-Başaramama ihtimalinden korkmanın ürettiği stres vücut organlarınızın doğal çalışma ritmini bozar. Beyin, böbrek ve tüm sistemler ‘savaş ya da kaç’ ilkesine göre ve bozuk çalışır. Tüm enerjiyi savaşa göre kullanan beyniniz zihinsel etkinliklere harcanacak enerji bırakmaz. Bu öz sabotajdır, insanın kendisini başarısızlığa sürüklemesidir. Başka sebep olmasa da sadece bu korku başarısızlığa yeter.
Detaylarını kitaplarımıza havale edip şu kadar yazayım: Zamanınızı hoyratça kullanıp çalışmadıysanız zaten endişelenmenizin anlamı yok. Ektiğinizi biçersiniz. Ama elinizden geleni yapıyorsanız stresten kurtulmalısınız ki beyniniz iyi çalışsın. Bunun için tevekkülü yani ‘Allah’a gönülden güvenmeyi’ kavramalısınız. Kendinize teslimiyeti telkin edeceksiniz. Yani:
Size düşen kendi göreviniz olan ‘kurallarına uygun’ çalışmaktır. Başarınızı yaratmak Allah’ın işidir. Allah dilerse süper eğitimli insanın başına bir dert verir sınav günü de başarısız kılar. Dilerse de eksiklikleri olan kulunu, sezgi gibi sebeplerle destekleyerek başarılı kılar. Benzetirsek, buğdayı siz ekeceksiniz ama başağı siz yaratamazsınız. ‘Elimden geleni yaptım mı?’ diye sorun. Yapmışsanız içiniz rahat olsun. Geçiminizi, işinizi, hayata tutunmanızı Allah yaratıyor, sebepler değil. Şimdiye, şu andaki işinize odaklanın. Sınav gününe kadar yaşayacağımızdan emin bile değilken, neden sonrasının derdine düşelim ki?”
Dr. Muhammed Bozdağ
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...
Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |