Konu Başlıkları: Biraz sohpet edelim.
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Şubat 2012, 17:51   Mesaj No:17

Esadullah

Medineweb Sadık Üyesi
Esadullah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esadullah isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15316
Üyelik T.: 18 Aralık 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Kayıp bir Kentten
Yaş:44
Mesaj: 734
Konular: 143
Beğenildi:280
Beğendi:94
Takdirleri:3260
Takdir Et:
Standart Cevap: Biraz sohpet edelim.

Alıntı:
la diyebilmek Üyemizden Alıntı Mesajı göster
esedullah abim,iman Allahtan başka ilah yok ilah yalnız Allahtır ı dil ile söyleyip,kalp ile tasdik,amelede dönüştürme değilmi,ve buda bi amel değilmir ve en önemli ameldir.sadece ameli oruc,namaz,zekat, hac olarak almak eksik olur,ayrıca ebu hanifenin bu sözü söylemesi CİZYE ile alakalıdır..

İman = Allahın c.c. birliğini, Peygamberlerini, Meleklerini, Kitaplarını, Hayır ve Şerri ve Ahiret gününü dil ile ve Kalben tasdik etmektir.Bu iman esaslarını dili ile tasdik eden birisine imansız demek küfürdür.Bu şartlardan birisine inanmamak imansızlıktır.

Resulullaha s.a.v sordular iman nedir?

Resulullah s.a.v buyurdu; iman; Allah’a, Allah'ın meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, hayrın ve şerrin Kaderden olduğuna iman etmendir...buyurmuştur(Buhari iman3)

Cündüp r.a buyurorki; bizler bir grup genç Resullullah s.a.v ile beraberdik o bize Kuran öğrenmeden önce imanı öğretti sonra Kuranı öğrendik onunla imanımız arttı...(İbni Mace mukaddime 9)

Amel=İş, vazife, hareket, idare, daire, işlemek, yapmak, davranış, etki, ibadet, hayırlı iş. Daha ziyade canlıların bir maksatla yaptıkları işe amel denir.

Yani şimdi İman ettiğini, Allaha c.c. ve diğer inanılması gereken iman esaslarına inanandığını söyleyen bir insan namaz kılmıyorsa, ibadetlerini yapmıyorsa bu insana kafir diyemeyiz kardeşim o kişi günahkardır.Nitekim bir çok sahabe iman etmiş islam olmuş ama daha ibadet etmeden şehit olmuştur onlarda imansızmı gitti yani?

Ehli Sünnet itikatında amel imandan bir cüz değildir.Dersekki evet cüzdür o halde Allahın c.c. Kuranda temel ibadetler ile bildirdiği bine yakın hüküm var bunları yapmayan herkes İMANSIZ olmazmı ?

Bu yüzden İman eden ama amellerini yerine getirmeyenler günahkarlardan olurlar, asilerden olurlar ama "Ben Allaha c.c. ve Resulüne s.a.v inanıyorum" diyen bir kimseye amel işlemiyor diye kafir yada imansız diyemeyiz....

sonuç; Amel imandan bir cüz değildir.

vesselam


Ebu Hanife: - Onun işi Allah'a kalmıştır. Dilerse azab eder. Allah'ın kitabından her hangi bir şeyi inkar etmeyen kafir olmaz. Bana ehli iman birinin haber verdiğine göre, Muaz bin Cebel Hıms şehrine girdiği zaman insanlar onun çevresinde toplandılar. Bir genç ona "Namaz kılan, oruç tutan, hacceden, cihadda bulunan, köle azad eden, zekat veren ama Allah ve rasulünden şüphe eden birine ne dersin?" diye sordu. Muaz: "Onun için ateş vardır"dedi. O genç: Namaz kılmayan, Oruç tutmayan, haccetmeyen, zekat vermeyen, fakat Allah ve Rasulüne inanan için ne dersin?" dedi de Muaz: "Onun için Allahın affını umar, azaba uğrayacağından da korkarım." dedi. Bunun üzerine o genç: "ey Abdurrahman'ın babası, şüphe ile amel fayda vermediği gibi, imanla beraber herhangi bir şey de zarar vermez dedi ve gitti. Muaz da "Bu vadide bu gençten daha bilgilisi yok" dedi...
FIKH-UL EKBER ( İmam-ı Azam Ebu Hanife )
Alıntı ile Cevapla