Konu Başlıkları: Meal Hatmine Davet
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Şubat 2012, 01:21   Mesaj No:225

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Memleket:MALAZGIRT
Konular: 295
Beğenildi:128
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: Meal Hatmine Davet

[CENTER]
21. 22 . Cüz Ankebut 46 Ayet ile Başlayıp Ahzab - Sebe - Fatır ile devam edip Yasin Suresi 27 Ayet ile Bitmektedir:

Ankebut Suresi İsmini 41 Ayette geçen örümcek ağına benzetilmeden alır:

مَثَلُ الَّذٖينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللّٰهِ اَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اِتَّخَذَتْ بَيْتًا وَاِنَّ اَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ

[FONT="Verdana"][SIZE="2"]Allah'tan başka (varlıkları ve güçleri) sığınak kabul edenlerin durumu, kendisine ağ ören örümceğin durumuna benzer: çünkü barınakların en zayıfı örümcek ağıdır. Keşke bunu anlasalardı! (Ankebut–41)

Surenin ilk ayetlerinde İmanı tamamlayan ana unsur SALİH Amel vurgusu. Bu amel vurgusunda özellikle Anne ve Babaya karşı olan davranışlar ve sözlerinden çıkmama yalnızca Allah’a şirk koşma hususunda itaat edilmemesi emri…

Bu hususta hepimizin dikkat etmesi gereken bir mevzuu Anne ve Babalar inançsızda olsa din konusunda itaat etmemek ile birlikte dünyevi hususlarda güzel davranma onları hoş tutmak zorundayız.

Kur’an’ı Kuran ayetleri ile tefsir usulü ile konuya devam edelim:

(Allah diyor ki) 'Biz, insana, anne babasına karşı iyi davranmasını emrettik: annesi onu nice acılara katlanarak karnında taşıdı ve çocuğun annesine bağımlılığı iki yıl sürdü; (öyleyse, ey insanoğlu,) Bana ve anne babana şükret, (unutma ki) bütün yollar sonunda Bana ulaşır.

(Allah diyor ki) '(Anne babana saygılı ol;) ama eğer senin aklının (ilahlık) yakıştıramayacağı bir şeye Benimle birlikte ilahlık yakıştırman için zorlarlarsa onlara uyma; (o durumda bile) onlara bu dünyada iyilikle davran ve Bana yönelenlerin yolundan git. Sonunda hepiniz Bana döneceksiniz ve o zaman (hayatta iken) yapmış olduğunuz her şeyi (gerçek şekliyle) size göstereceğim".
(Lokman 14–15)

Bizden önceki milletlere peygamberlerin tebliğinde hepsinin ortak daveti olan Yalnızca Allaha kulluk edilmesi hususu.

Dünya hayatının bir imtihan olduğu

Çünkü (akıllarını kullansalardı bilirlerdi ki) bu dünya hayatı geçici bir zevk ve eğlenceden başka bir şey değildir; oysa sonraki hayat, tek (gerçek) hayattır: keşke bunu bilselerdi!
(Ankebut 64)

Güçlüklere karşı sabır. Ama günümüzde anlam kaymasına uğramış bir kavram inşallah geniş bir konu olarak sunacam.
Allah’ın varlığına birliğine inanıp sadece ona güvenmenin gerekliliği.
İnkarcı ve ikiyüzlü (Münafıkların) inananlara karşı tutumları.
Kafir ve Münafıkların halleri.

İmana erişip hakk uğrunda mücadele edenler ve Salih amel işleyenlere Rabbin mükâfatları

İman edip doğru ve yararlı işler yapanları, mesken olarak, altlarından ırmaklar akan cennetteki köşklere koyacağız; ne güzel, emek sarf edenlere verilen ödül!
(Ankebut 58)

Namazın ehemmiyeti kılınan namaz eğer insanı hayâsızlıktan kötülükten fitneden uzaklaştırmıyor ise namaz gerçek manada kılınmaz bilakis kıyılmış oluruz.

Geçmiş milletlerin inkârları sonucu Allah’ın onların başına getirdiği ibretlik olaylar.

Surede özellikle halk arasında var olan yanlış bir inanca dikkatinizi çekmek istiyorum…

Halk arasında bir fahşaya Mümin biri davet edildiğinde Müminin verdiği tepkiye cevaben aman ya İşlediğin günahların benim boynuma olsun sen bizimle takıl gibi sözleri çok duymuşuzdur ama Kur’an bu anlayışı reddetmektedir.

Bu alayvari tavırı takınanlar insanları saptırmak amacında oldukları için çünkü saptırmak aynı zamanda bir günahtır ve bunu yapan kişi hem kendi yaptığı günahın cezasını verecek hemde saptırma günahının ahirette hiçbir mazeret geçerli olmayacaktır.

Âlemleri düşünerek tefekkür ile Allah’ın kudretinin muhteşemliğini idrak.

İman hususunda Allah hidayete ermek isteyeni erdirmedikçe hiçbir gücün onu hidayete sevk edemeyeceği hususunu Lut (a.s) eşi üzerinden örneklendirme. Lut kavminin icat ettiği toplumları felakete götüren fahşa ilişkinin ahlaksızlık olduğu helak sebebi olduğu.

Zalim ve Azgın olmayan kitap ehli insanlara gerçeği güzellik ile anlatma ve davet çünkü tevhidin esası güzellik ile muameledir.

Müminler hangi durumda olursa olsunlar kulluk görevlerini bırakmaya bahane aramamalı bu hususta yurdunu terk etmeyi dahi göze alabilmelidirler.

Allah adına yalan uydurup İlahi sözleri kendi heva ve hevesleri doğrultusunda kullanmamalı kendini Kur’ana uydurma yerine Kur’anı kendine uydurmak ile meşgul olmamalı.

-İmam Ali- (a.s)