Cevap: Yaratılan her şeyi SEVMEM,Yaradandan ÖTÜRÜ..
Yunus Emre'ye atıf olarak "Yaratılanı severim Yaratandan ötürü" şeklinde sözün Ona ait olmadığı da söylenir. Yunus Emre'nin şu sözünün değişikliğe uğramasından ya da uğratılmasından dolayı ortaya çıkmış olabilir belki. " Yaratılanı hoş gör, yaratılandan ötürü" ya da " Yaratılanı hoş görürüm, Yaratandan ötürü"
Bu söz ile yukarıdaki söz arasında anlam nasıl da farklılaşıyor. İlkinde yani "Yaratılanı severim Yaratandan ötürü" sözünde bütün insanları ya da varlıkları hatta şeytanı bile severim anlayışı ortaya çıkar ki bu humanizmden başka bir şey değildir.Ki İslamla taban tabana zıttır. Kur'an bizlere kimleri seveceğimizi, kimlerden nefret edeceğimizi ayetlerinde anlatır.
İkinci sözde yani " Yaratılanı hoş görürüm, Yaratandan ötürü" sözünde bir hoşgörü vardır.Yaratılanı yaratandan dolayı hoş görmek demek, kâfirleri sevmek demek değildir. İnsan olarak ona iyi davranıp, onu kazanmak, hidayetine vesile olmaya çalışmaktır.İnsanoğlu beşerdir,şaşar, bazen hata eder, yanlışlıkları olabilir. Bu yanlışlıklarına karşı sert ve katı olunursa onun İslamdan uzaklaşmasına vesile olunur ki bu da Allah'ın murad ettiği bir şey olmaz.İnsanların içinde bulunduğu hatalara karşı, onların döneceğini düşünerek hareket metodu, tebliği geliştirmezsek işin içinden çıkamayız. Allah insanların tevbe edenlerinin kurtuluşa erdiğini bildiriyor. İnsanların kurtuluşuna , tevbe etmelerine vesile olmak belki de en mutluluklardan birisidir.
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim)
|