Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2012, 21:36   Mesaj No:63

Hasan Akcay

Avatar Otomotik
Durumu:Hasan Akcay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17339
Üyelik T.: 15 Mart 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 11
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: islamda böyle bi tövbe ayini[töreni] varmıdır.[menzilden..

İnnâ nahnu nezzelnez zikre ve innâ lehu le hâfizûn (Hicr 9)

Abdulmelik, kuranin tek harfinden kuskulananin kafir oldugunu iddia ediyorsunuz ve Hicr 9'u iddianiza payanda olarak kullaniyorsunuz.

Anlasilan size göre Zikr yalnizca Kuran'dir, hattâ onun harfleridir ve kelimeleridir ve cümleleridir yani kisacasi Kuran'in mushaf halidir. Öyle mi?

A'râf 69'u lütfen dikkatle okur musunuz. O ayette Suayb aleyhisselam halkina diyor ki:

Sizi uyarması için içinizden bir adam aracılığıyla Rabbinizden size bir zikr gelmesine şaştınız mı?
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]...


Yani? Zikr yalnizca Muhammed aleyhisselama degil Suayb aleyhisselama da verilmis. Yüce Allah Suayb aleyhisselama verilen o Zikr'i de koruyor elbet ama onun kaya levhalarindaki, yassi kemiklerdeki, kitap yapraklarindaki harflerini ve kelimelerini degil anlamlarini koruyor.

Zikr anlamdir; harfler degil, kelimeler degil.
Allah harfleri, kelimeleri, harekeleri korumuyor.

Ayetten bir bölüm daha ("[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]"e dikkat):

Hatırlayın ki, Allah sizi Nûh kavminden sonra onların yerine getirdi ve sizi yaratılış itibariyle daha güçlü kıldı -[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]...

Görüldügü üzere س (sin) ile yazilmis.

Simdi ayni ayeti baska bir mushafta görelim. "Bastaten"e dikkat. Yukardan 4. satir. Bakin bu kez [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] (sad) ile yazilmis ve kelimenin altina sin harfi düşülmüs, "Eyvah, sin olacakti!" diye.



"Bastaten"in sin ya da sad ile yazilmasi anlami degistirmiyor, tamam. Ama anlami degistiren farkli yazilislar da var. Buyurun:

Kâle: dediler
Kul: de

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Kâle rabbî ya’lemul kavle fis semâi vel ard - [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

BEnbiyâ 4'e ait Arapça metnin en sagindaki [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], bilindigi üzere, dediler anlamina geliyor.
"ق"in solunda (ا) var. Uzatma elifi. Süleyman Ates'in bununla ilgili aciklamasi (Kur'ân-i Kerîm Tefsîri, Enbiyâ 4):

KÂLE fiilini Medine ve Basra'li okurlarin tamami ve Kûfe'lilerin bazilari emir kipinde (kul -[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]) seklinde okumuslardir. Söz gelisine daha uygun oldugu için tercümede bu okuyusu esas aldik.

Cünkü ilk zamanlarda kaf ile lâm arasina uzatma elifi konmazdi.

Yani? Mealen diyor ki Arapca metinde kelimenin yazilisi "kâle"dir ama biz onu KUL diye okuyor ve Türkçeye ona göre çeviriyoruz. O halde 4'ün S.Atescesi: "De ki, Rabbim gökte ve yerde konusulan her sözü bilir."

Peki baskacasi?

Peygamber, onlara dedi ki:... (Diyanet)
Dedi ki,... (Edip Yüksel)
Dedi:... (Yasar Nuri Öztürk)

Kisacasi, bu mümin zevat Kuran'in bazi harfleri ve kelimeleri konusunda ihtilaf halindeler. A'râf 69'daki "bastaten"i sad ile yazip "Yok sin olacakti" diye oraya sin harfi düsen Kuran katibi de kuskuya düsmüs.

Sizin onlari tekfir ettiginize inanmiyorum. "Medine ve Basra'li okurlarin tamami ve Kûfe'lilerin bazilari"ni tekfir ettiginize de inanmiyorum. Siz iyi bir insansiniz. Mü'minsiniz.

Sevgi ile,
Hasan Akcay
Alıntı ile Cevapla