Kamer kardeşim
Olaya farklı pencereden bakıyoruz herhalde.
Müşrik bir kimseyi mümin yapmaya ya da saymaya çalışmıyoruz. Müşrik,müşriktir,buna mümin denilmez. Gerek ameliyle gerek fikriyle müşriktir. Konu, mümin olduğunu söyleyip de o kişideki bir yanlış algılamaları ya da yanlış düşünceleri sebebiyle şirk ile itham edilip edilmeyeceğidir. O kişi bilmeden ya da bir uyarıcı tarafından uyarılmamış bir vaziyette yaşantısına devam ediyorken, sen ona tevhidin ve şirkin ne olduğunu anlatmadan onu müşrikle itham etmenin bir anlamı olmadığını ifade etmeye çalışıyorum.
Münafıkların durumu ise farklı farklıdır.Münafıklar da tek çeşit değildir.
Kimi münafıklar vardır ki kalpleri küfürle doludur, islama karşı hıncı vardır. Her fırsatta islam aleyhinde faaliyetler yürütür. Bunu da bazen açıkça yapmaktan sakınmaz
Kimi münafıklar vardır, Allah Rasulunun yanında iken onun sözlerinden ve ayetlerden etkilenirler, daha sonra kendi arkadaşlarıyla kaldıklarında imandan çok küfre yakın dururlar. Hayatları ikilem içindedirler.Bunların bir çokları Abdullah B. Übeyy'in ölümden sonra islama gerçek anlamda girmişler ve mümin olmuşlardır.
Yukarda verdiğin ayette Tevbe suresi 66.ayette:
(Boşuna) özür dilemeyin; çünkü siz iman ettikten sonra tekrar kâfir oldunuz. Sizden (tevbe eden) bir gurubu bağışlasak bile, bir guruba da suçlu olduklarından dolayı azap edeceğiz.
Münafıkların bazılarının affedildiğini , bazılarının da suçlu olduklarından dolayı azap edileceklerini belirtiliyor.
Ayette imandan sonra küfre girdiniz. Ama müşrik oldunuz demiyor.
Allah şöyle buyuruyor bir ayette:
Onların çoğu, ortak koşmadan Allah'a inanmazlar.(Yusuf-106)
Demek ki çoğu iman edenlerin imanında şirk bulunuyor.Bizim görevimiz onları şirkten sakındırmak, şirk unsurlarını anlatmaktır. Yani TEBLİĞdir, TEKFİR değildir. Mesele bundan ibarettir.Hz.Ali kendini tekfir eden Haricileri bile tekfir etmemiş, onlar için hidayet duası etmiştir. Bizlerinde yapacağı şey, şirk amelleri bulunan kimseler, kurtulmaları için yardımcı olmak, onlara en güzel şekilde tebliğ etmek ve onların hidayeti için duada bulunmaktır.