Cevap: arapça 1.dönem.1.konu özet ve anlatım 1. dönem 1. konu 15. sayfadaki alışltırmalar 1.cümlelerdeki bütün kelimelerin çeşidini belirtiniz 1-ehaze-aldı-fiil Ali-isim Elmushafe-mushaf-isim Min-harficer –den-dan-harf Hızaneti-kütüphane-isim Ebi-baba-isim Ali babasının kütüphanesinden mushafı aldı. 2-maza-soru edatı-harf Takraü-okuyor-muzari fiil- Ya-nida harfi Ahmet-isim Ey Ahmet ne okuyorsun 3-yahterimi-saygılı olur-muzari fiil Elveledü-çocuk-isim Eba-baba-isim Çocuk babasına saygılı davranıyor 4-elcennetü-cennet-isim Tahte-alt-mekan zarfı-harf Ekdami-ayaklar-isim Ümmehati-anneler-isim Cennet annelerin ayakları altındadır 5-tüsalli-namaz kılıyor-muzari fiil Elbintü- kız-isim Ala-üzerinde-de-da-harfi cer-harf Elseccadeti-seccade- isim Kız çocuğu seccadede namaz kılıyor 6-yakraü-okuyor-muzari fiil Halidün-halid-isim Ayatin-ayetler-isim Min-harfi cer Elkuran-isim Kerim-sıfat-isim Halid kuranı kerimden ayetler okuyor 7-vekafe-durdu-mazi fiil Elsabiyyü-sabi-isim Emame-ön-mekan zarfı-harf Usfuri-kuş-isim Sağır-küçük-sıfat-isim Çocuk küçük kuşun önünde durdu 8-ihterim-hürmetli ol-emri hazır Elkebira-büyük-isim Eğdıf-yumuşak ol-emri hazır Essagıru-küçük-isim Büyüklere saygılı,küçüklere yumuşak ol 9-ene-ben-zamir-isim Dalibün-öğrenci-isim Fi-de-da-içinde-harfi cer Külliyeti-fakülte-isim ılahıyyati-isim Ben ilahıyyat fakültesinde bir öğrenciyim 10-elcümletü-cümle-isim Elfiğliyyetü-fiil-isim Hiye-o-zamir-isim Elleti-öyle şeyki-ismi mevsul-harf Tebdeü-başlar-muzari fiil Bi-e-a-harfi cer Fiğli-fiil-isim Fiil cümlesi o öyle bir cümledirki fiille başlar 2-isim ve fiil cümlelerini belirtiniz 1-talib sahay a çıktımı? Saru cümlesi –cümle fiil cümlesidir Harece-çıktı-mazi fiil 2-dayım ayakkabıcılıkla meşgul oluyor. ısim cümlesi Hali-dayı-isimdir isimle başladığı için isim cümlesidir 3-oyuncu maçta oynadı şarake-mufaale babından mazi fiildir Fiille başladığı için fiil cümlesi 4-uyumadan önce dişlerini temizle Nazzif-temizle-tefıl babından emri hazır Emirlerde fiildir Fiil cümlesi 5-sen erken uyumazmısın? Soru cümlesi Ente-zamirdri –isimdir ısim cümlesi 6-sizin cezanız yoksulluk ve açlıktır. Cezaüküm-sizin cezanız-isimdir ısim cümlesi 7-meyve olgunlaşmadı Ma nazıceti-ma ile olumsuzlaşmış mazi fiil Fiil cümlesi 8-insanlar arasında sevgi ve hoş görü yoktu. Sade-yoktu Fiil cümlesi 9-köyün çocukları aralarında oynuyor Yelabü-oynuyor-muzari fiil Fiil cümlesi 10-isim cümlesi o öyle cümleki isimle başlar Elcümleti-cümle isim- ısim cümlesi 3-kelimeleri tabloda ilgili yerlere yerleştirin ısim ler: Elebü , Essaydeliyyetü , Elvatanü , Essecadetü ,Dairün ,Bekaratün,Eluşbü,Seıdün,ışaretün fiiler:edıu,nekasa,tera,üsalli,ittehaze harfler:min,ala 4-anlamlı isim cümlesi oluştur Eltalibanil müctehidani fi dürisihima Onlar derslerinde başarılı öğrencilerdir ----------------------------------------------------- Seyyaratü ebi seriaten Babamın arabası hızlıdır Kelimlerin anlamlarını yazıyorum diğerlerini siz oluşturun Fi-de-da-içinde Harrun-sıcak Esayfü-yaz Elcevvü-hava Faslı-mevsim --------------------------------- Hakkun-hak Den-dan Eleıbü-oynamak Eddıflü-çocuk Hukukun-hakları -------------------------------- Fi-de-da Elmedresetü-okul Yedrüsne-okuyorlar Hazihi-şu Eldalibatü-kız öğrenciler -------------------------------------------- Neşıyunkeyiflidirler Durisihim-onlar dersleri Fi-de Eledfalü-çocuklar ısim cümlesi oluştururken başa isim yazın 5-fiil cümlesi oluştur Zehebe elmeridu ilel müşteşfa Hasta hastaneye gitti ------------------------------------------- Ekelet elmuallimtü elbortakale lezize Muallim leziz portakalı yedi --------------------------------------------------- Türidü haticetü en teküne üstazen Hatice hoca olmak istiyor ------------------------------------------------- Erken/ev/döndü/e/çocuk Aişe/obabası/na/hızlı/gitti Üç/çalıştı/imtihan/a/öğrenci Elekttironıi aletler/çok/oynamak/seviyorum 6-parağrafın tercümesi Oruç islamın beş rüknünden önemli bir rükündür.muhakkak Allah onu ramazanda farz kıldı,ramazan şerefli aylardan bir aydır.çünkü o ayda kuran indi ,o ayada bedir gazveiinde ve mekkenin fethinde ıslam kazandı.bu Allahtan bir derstit onun tarafından yardım almak çünkü o müminlerin kalblerini kuvvetlendirdi oruç önemli bir ibadettir ,ıslam terbiyesidir o beden için sıhhattir onun için peygamber sav şöyle demiştir:oruç tutunuz sıhhat bulunuz Buradaki isim fiil ve harfleri şemaya sıralayın Not:isimler eliflam takısı alır,yuvarlak te alır,tenvin alır,harfi cer alır,nida harfi alır,tek başına anlam ifade eder,kad –kelimesi ismin başına gelmez,lama,lem,sevfe,sin,en,len,key ,izen harfleri ismin başına gelmez Bunlara dikkat ederek ayırt ediniz 7-anlamlı tam cümleler 1-küçük kız çocuğu annesinden-eksik 2-çocuk sevindi-tam 3-anne ve kızının hikayesi-tam 4-aşağıdaki cümleyi oku-tam 5-bisiklete bindim-tam 6-O güzel bir adet-tam 7-eski zamanda oldu- 8-çocuk eve döndü-tam 9-hemşire hastalığın şiddeti-eksik 10-çocuklar bahçede-tam 8-arapçaya çevir Cümleleri çok kolay yapabilirsiniz aynıları ve benzerleri konuda mevcut
ders notları alıntıdır
__________________ Büyükler fikirleri, Ortalar olayları, Küçükler kişileri tartışır.
|