Cvp: Şaban Ayı.. Aişe(r.a)'den rivayet ediliyor: "Allah Resulü(a.s) öylesine oruç tutardı ki, hiç orucunu açmıyor derdik.Öylesine uzun bir zaman oruç tutmazdı ki, galiba O hiç (nafile) oruç tutmuyor zannederdik.En çok oruç tuttuğu ay ise, Şa'ban ayı idi." Yine Aişe (r.a) anlatıyor: "Efendimize sordum:
-Ey Allah'ın Resulü! Şa'ban ayında çok oruç tuttuğunu görüyorum. Acaba bunun sebebi ve hikmeti nedir?
Allah Resulü (a.s) şu cevabı verdi:
-Ey Aişe! O ayda Azrail'e öleceklerin listesi verilir.İsmimin, oruçlu iken verilmesini isterim. Efendimiz(s.a.v) buyuruyor: "O ay, Recep ile Ramazan arasında bulunan bir aydır.Çok kimseler o aydan gafil olurlar.O, amellerin alemlerin Rabbi'ne yükselip sunulduğu aydır.Amellerin O'na sunulurken oruçlu bulunmak, benim en büyük bir arzumdur." Hz. Aişe(r.a) şöyle der: "Resulüllah(s.a.v)'in Ramazan'dan başka tüm ay oruç tuttuğunu, Şa'ban'dan çok, başka bir ayda oruç tuttuğunu görmedim." Alimlerim ortak görüşü şudur: "Allah Resulü(s.a.v) o ayın bazen hepsini, bazen bir kısmını, bazen başından, bazen sonundan , bazen de ortasından tutardı. O ayı oruçsuz geçirmez, mutlaka bazı günlerinde oruç tutardı."
Hülasa, oruç için en güzel aylardan biri de Şa'ban ayıdır.Çünkü o ayın ortasında, kulların ecelleri teslim edilir. |