Cevap: nikah ile ilgili soruma cevap alabilir miyim?
Açıklamaların için Allah razı olsun Muhsin Hoca
Aslında olayın başında bilinçsizlik var. İki kişi evlenmeye karar verdiğinde kendi aralarında ya da ailelerin şahitliği ile imam nikahını kıydırıyorlar. Böylelikle gerek kız, gerekse erkek bir birleriyle daha rahat konuşa bilsinler, daha rahat görüşe bilsinler diye.Günümüzdeki bu uygulama sakat bir uygulamadır ve sakıncaları çok görünüyor.İnsanlar bu nikahı flört yerine kıydırıyorlar. Birbirlerini tanımaya çalışıyorlar. Bir yıl imam nikahlı olarak nişanlı olanlara bir de bakıyorsunuz anlaşamamışlar, ayrılıyorlar. Ama erkek tarafı "Ben eşimi boşadım" diye bir ifade de bulunmuyor.Halbuki nikahın şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir. Nikahın gerek erkek tarafına gerekse kadın tarafına bir sorumluluğu ve hukuku vardır.Zifafa girmelerinde bir sakınca olmaz ve kadının kocasından izinsiz işler yapmasına müsaade edilmez. Bu yüzden günümüzde nişanlılık süresinde hele ki 1-2 sene gibi uzunsa nikah kıyılması doğru değildir. Düğünden 1-2 gün öncesinde nikah kıymak daha evladır.
Boşama konusuna gelirsek,Kur'an'da boşama ile şartlar bellidir. Muhsin Hoca açıklamış.Yine şu vardır ki nikah yapılmış ama zifaf gerçekleşmemiş olursa boşamanın fonksiyonu değişik, zifaf yapılmış ise boşanmanın hukuku farklıdır. Bununla ilgili ayetler de vardır.
Nikah öncelikle topluma bir ilandır. Şahitsiz olmaz, boşanma da bir ilandır.Buna da şahit gerekir.
Bugün insanlarımız maalesef kendi durumlarıyla ilgili ilmihalini okumaktan, öğrenmekten imtina ediyorlar, keyiflerine göre hareket ediyorlar ve işler sarpa sarınca çıkış yolunu bulmaya çalışıyorlar. Her müslümana içinde bulunduğu fıkhı öğrenmesi farzdır.
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim)
|