Cevap: Ramazanda nasıl beslenilmeli en iyi beslenme şekli nasıldır? Ramazan Ayı'nda ayran içilmesi tavsiye edildi...
Yaklaşan Ramazan ayının kavurucu yaz sıcaklarına denk gelmesi sebebiyle nitelikli sıvı içilmesi uyarısı yapıldı.
Ramazan'da susamamak için bunu yapın!
Çay, kahve ya da asitli içeceklerin, kafein yüzünden vücuttan su atılmasına yol açtığını belirten uzmanlar, buna engel olmak için ayran ya da doğal maden suyu tavsiye etti.
'AYRAN, SU KAYBINI AZALTIR'
Bir yetişkinin günde yaklaşık 15 bardak su içmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Şimşekli, şu bilgileri verdi: "Ramazan da süre kısaldığı için yeterli miktarda su içmek için çaba harcanmalıdır. Günde en az 8-10 bardak içtiğinizden emin olmanız gerekir. İftardan sahura kadar olan sürede, sıvı ihtiyacının büyük bir kısmı su olarak alınmalıdır. Ülkemizde ramazanda en çok tercih edilenler çay, kahve ve asitli içeceklerdir fakat bunlar, kafein içerikleri sebebiyle vücuttan su atımına neden olur. Bunlar su yerine düşünülmemeli, mümkün olan en az ölçüde içilmelidir. Su kaybına engel olan içecekler ise ayran, taze sıkılmış meyve suları, taze limonata ve doğal maden sularıdır."
Şimşekli, su ve diğer içecekler konusunda şunları dile getirdi: "Su, iftardan sahura kadar olan zaman diliminde yavaş yavaş, en az 8-10 bardak içilmelidir. Suyun yerini başka hiçbir sıvının tutmadığı da asla unutulmamalıdır. Yeterli miktarda su içemeyenler, günde bir iki bardak kadar taze sıkılmış meyve suları içebilir. Günlük boş enerji alımını arttırmamak için şeker hiç eklenmemelidir. Ayran, sudan sonra tercih edebileceğiniz en sağlıklı içecektir. Su yerine geçebilecek diğer bir içecekte doğal maden suyudur. İçerdiği minerallerle oruç döneminde mineral ihtiyacını karşılamakta da yardımcı olur. Günde bir iki şişe doğal maden suyu önerilmektedir."
'SAHURDA VE İFTARIN HEMEN ARDINDAN ÇAY İÇMEYİN'
Çay ve kahvenin azaltılmasını isteyen Hüseyin Şimşekli, "Ülkemizde yaygın olarak yapılan yanlışlardan biri de ramazanda aşırı çay ve kahve içmektir. Bunlar kafein içeriği sebebiyle vücuttan su atılımını arttırır. Diğer önemli bir konu ise çayın ne0 zaman içileceğidir. Sahurda ve iftardan hemen sonra içmek uygun değildir, çünkü çay yapraklarının yapısında bulunan tanenler, demir emilimini azaltır. Bu nedenle yemeklerden en az bir saat sonra, açık ve limonlu olarak içilmelidir. Ayrıca antioksidan içeriği siyah çaya göre daha fazla olduğundan, yeşil çay da tercih edilebilir." şeklinde konuştu. Koyu kahvelerin kalp çarpıntılarına sebep olabileceğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Şimşekli, hoşaf ve kompostoların ise şeker içeriğinin fazla olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
ALINTI
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...
Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |