Konu Başlıkları: günün sohbeti
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Temmuz 2012, 15:40   Mesaj No:6

aslıı

Medineweb Sadık Üyesi
aslıı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:aslıı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15266
Üyelik T.: 14 Aralık 2011
Arkadaşları:17
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 751
Konular: 119
Beğenildi:62
Beğendi:29
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: günün sohbeti

Mahmud efendi hz. (k.s.) sohbetinden alıntıdır.. güzel bir sohbet okuyalım inşallah..
YUSUF ALEYHİSSELAM
”Doğrusu kim Allah’dan korkar ve düştüğü felakete sabrederse muhakkak ki Allah, bu gibi muhsinlerin mükafatını zayi etmez.” (Yusuf 90... dan)

Okuduğumuz Ayet-i celilenin tahakkukunu Yusuf (Aleyhisselam) ın kıssasında müşahede etmekteyiz. Şöyle ki;

”Nihayet kardeşleri Yusuf’u alıp götürünce onu kuyunun dibine koymaya karar verdiler. Biz de Yusuf’a şöyle vahyettik: Muhakkak sen onlara, hiç farkında değillerken bu işlerini haber vereceksin.” (Yusuf 15)

Yusuf’u kuyuya atmalarından sonra oradan geçen bir yolcu kafilesi sucularını su almak üzere kuyuya gönderdiler. Sucu kovayı kuyuya saldı bir de baktı ki, kovanın ucuna bir çocuk sarılmış kova ile beraber yukarı doğru geliyor.”Ay müjde! Bu bir erkek çocuk” dedi. Onu satıp ticaret yapmak için gizlediler. Allah ise ne yapacaklarını biliyordu.

Yusuf (Aleyhisselam)’ı takip eden kardeşleri işin farkına varınca ”Bu, bizim kaçak kölemizdir” diye onu değersiz bir fiyat ile bir kaç dirheme (kafileye) sattılar. Onu uzaklaştırmak için hakkında rağbetsiz bulunuyorlardı.

Sonra Yusuf (Aleyhisselam) Mısır’da bulunan bir aziz tarafından satın alındı. Zeliha velide mağrib sultanının kızı idi ve çok güzeldi. Rüyasında on çok yakışıklı bir genç gösterildi.. ”Kimsin?” diye sordu.”Ben Mısır aziziyim” diye cevap verdi. Onun sevgisine tutuldu. Cariyeler ”bu kızda bir değişiklik görüyoruz” dediyselerde işin aslını anlayamadılar.

Çok kimseler kendisiyle evlenmek istediyse de, o kabul etmedi. Sonra Mısır meliki isteyince rüyasında gördüğü kişi zannedip evlenmeyi kabul etti. Ziynetler ile geldiler. Bir de baktı ki o değil. Çok üzüldü. Bunun üzerine hafiften (konuşanı görmeden dışarıdan bir ses) işitti ki; ”Ya Züleyha!..Mahzun olma. Maksadına bunun vasıtası ile ulaşacaksın.”
Senelerce üzüntülü yaşadı. Aziz, Yusuf (Aleyhisselam) ı satın alıp eve getirdiği zaman birde baktı ki rüyasında gördüğü kişi. Yusuf (Aleyhisselam) bir müddet onların yanında kaldı. Zeliha validenin O’na olan sevgisi daha da şiddetlenmişti.

Sonraları Yusuf (Aleyhisselam) Zeliha valide ile aralarında geçen bir iftira sebebiyle hapse düştü. Onunla beraber iki gençte girdi. Bunlardan hükümdarın şarapçısı olan genç dedi ki: ”Ben rüyamda şarap sıkarken gördüm.” Hükümdarın aşçısı olan diğeride: ”Ben de kendimi gördüm ki, başımın üstüne bir ekmek tabbesi yükleniyordum. Ondan kuşlar yiyordu, rüyalarımızın te’vilini yapar mısınız?” dediler.

Yusuf (Aleyhisselam) da; şarap sıkana: ”Sen eski vazifene döneceksin” diğerine de: ”Sen ise asılacaksın, başının etini kuşlar yiyecek” diye te’vil etti. Rivayete nazaran, bu tabirden endişeye düşen genç:”hakikaten biz böyle bir rüya görmedik, ancak bir şaka olmak üzere böyle söyledik” demiş. Hazret-i Yusuf da: ”İşte Hakkında fetva istediğiniz emir (iş) tamam olmuştur” dedi.

Mısır taraflarından olan bir takım kimseler hükümdarı öldürmek istemişlerdi. Bunun için de bu iki köleye çok mal vererek melikin suyuna ve yemeğine zehir katmayı düşünmüşler, sucu önce razı olduğu halde sonra vazgeçti. Ekmekçi ise rüşveti aldı yemeği zehirleyerek melikin önüne koydu. Sucunun ihbarı üzerine melik yemeği yemedi. Gazaplanarak her ikisini de zindana attırdı.

Yapan kendine yapar
Söven kendine söver
Döven kendini döver

Bir daha gelin olursam oturup kalkmasını bilirim deme zira herkesi iki kere gelin etmezler.

Melik bir rüya gördü. Onun tabirini istedi. Sihirbazlar ve kahinler bir mana veremediler. Sucu Melik’in önüne gelerek ”Ey Melik!…Zindan da rüya tabir eden bir alim var. Beni ona gönder” dedi. Bunun üzerine melik onu zindana gönderdi. Yusuf (aleyhisselam) bu rüyayı tabir etti ve dedi ki:
”Rüyada gördüğün yedi yağlı inek ve yedi yeşil başak 7 bolluk seneye işaret; yedi arık inek ve yedi kuru başak ta yedi kıtlık (zayıf) seneye işarettir. Bunun için siz ziraattaki âdetiniz üzere yedi sene ekin ekersiniz. Biçtiğiniz ekinlerin bozulmaması ve uzun müddet dayanabilmesi için başaklarında bırakırsınız. Yiyeceğiniz bir miktar hariç. Yemeniz için ihtiyacınız kadarını ayırır, döversiniz. Bundan sonra o yedi bolluk senenin ardından yedi şiddetli sene gelecek ki, bunlar şiddetli kıtlık seneleridir. Bu yedi kıtlık sene, takdim ettiğiniz gıdaları yer, bitirirsiniz.
Sonraki 7 senede hıfz edip sakladığınız hariç o yedi senede tohumluk olarak sakladıklarınız kalacak. Bundan sonra, o kıtlık senesinin ardından bir yıl gelecek ki Nas orada sulanacak. Çok yağmur yağacak bolluk bir sene olacak; o senede halk üzümleri sıkarak şarap yapacaklar, zeytin tanelerinden zeytinyağı çıkaracaklar, susamlardan da yağ çıkaracaklar. Nas üzerine hayır ve ni’met bol olacak, kıtlık şiddetinden ve sıkıntılardan kurtulacaklar.”

Bu tabiri duyan hükümdar: ”Onu bana getirin” dedi. Bunun üzerine kendisini davet için elçi gelince, Yusuf (Aleyhisselam) ona şöyle dedi:
”Efendine dön de ellerini kesen kadınların hali neydi, kendinden sor. Muhakkak ki, benim Rabbim, onların hilelerini bilendir.”(Yusuf 50 den)

Hükümdar o kadınları toplayıp kendilerine sordu:
”Yusuf’un nefsine yaklaşmak istediğiniz zaman ne halde idiniz?’ Kadınlar:’ Hâşâ Allah için, biz onun aleyhinde bir fenalık bilmiyoruz’ dediler.”Şimdi hak meydana çıktı. Onun nefsine yaklaşmak isteyen ben idim. O ise hakikaten sadıklardandır.” (Yusuf 51)

Yusuf (Aleyhisselam) zindandan neden hemen çıkmadı? Suçsuzluğunun tam olarak isbatlanmasını istedi. Melik, ” Onu benim yanımda şeref sahibi yapacağım” dedi ve ileri gelenlerin huzurunda kılıcını ve devlet mührünü ona verdi. Aziz ise o günlerde ölmüştü. Yusuf (Aleyhisselam) Zeliha Valide ile evlendi ve Azizin yerine onun görevi olan maliye nazırlığına getirildi.
Yusuf (aleyhisselam) maliye nazırı olunca rüyanın tabirine göre hareket ederek mali tedbirini aldı.

Bu kıtlık yılları şiddetlendi ve bütün beldeleri kapladı. Şam beldelerine de geldi. Bütün insanlar yiyecek almak için Mısır’a akın etmeye başladılar. Nitekim bu şiddetli kıtlık Yakup (aleyhisselam) ın beldesine de ulaştı. Yakup (aleyhisselam) yiyecek getirmek için oğullarını Mısır’a gönderdi. Yusuf (aleyhisselam) onlara yardım etti bir dahaki sefere erkek kardeşinizi de getirin dedi.

Mevla neler yapar, neler yapar. Hırs her ne kadar herşeyi kapar amma, Mevla neler yapar neler.

Kardeşler babalarına gittiler durumu anlattılar. İkinci gelişlerinde Bünyamini de beraberlerinde aldılar.
Yusuf (aleyhisselam) Bünyamin’e uygun bir zaman da gizlice kendisinin kardeşi olduğunu söyledi ve Bünyamin’i kendi yanında eylemek için ölçek kabını kardeşlerinin haberi olmadan Bünyamin’in yüküne koydurdu. Onlar yola çıktıktan sonra arkalarından adamlar gönderip onların kafilelerini durdurttular ve padişahın su kabını aradıklarını söylediler. Onlar da ”biz hırsız değiliz” dediler. Melik’in adamları sordular: ”Siz bu sözlerinizde yalana çıkarsanız sizce hırsızın cezası nedir?” Kardeşler dediler ki;”Yakub (aleyhisselam) ın şeriatında hırsızın cezası çaldığı mal yerine çalan kimse alınır. Bir müddetle mal sahibinin kölesi olur.

Arama yapıldı. Bünyamin’in yükünden çıktı. Çok utandılar. Başlarını öne eğdiler. Ellerinden yapacak bir şey gelmeyince Bünyamin’i yanlarına alıp gitmekten ümitlerini kesip kendi başlarına babalarının yanına dönmek zorunda kaldılar.
Memleketlerine vardıklarında durumu babalarına izah ettiler. Babaları:”Hayır, size nefisleriniz bir iş bezeyip yaptırmıştır. Artık benim işim güzel bir sabırdır. Allah’ın bana hepsini bir getirmesi yakındır.Gerçekten o Alim’dir, Hakimdir” diyerek oğullarını Mısıra gönderdi.Bunun üzerine Yakup (aleyhisselam) ın huzuruna varınca şöyle dediler:

”Ey vezir!.. Bize ve ehlimize zaruret ve ihtiyaç çöktü; çok kıymetsiz bir sermaye ile geldik.Yine bize tam ölçek zahire ver.Ayrıca sadaka da ihsan et.Şüphe yok ki Allah, sadaka verenleri mükafatlandırır”(Yusuf 88)
”Yusuf (aleyhisselam) onlara dedi ki: ”Siz henüz cahil kimseler iken Yusuf’a ve kardeşine ne yaptığınızı biliyor musunuz?”(Yusuf 89)
”Onlar: Yoksa sen Yusuf musun? dediler. O da: Evet ben Yusuf’um, bu da kardeşim. Gerçekten Allah bize lutfetti. Doğrusu kim Allah’tan korkar ve düştüğü felakete sabrederse muhakkak ki Allah bu gibi muhsinlerin mükâfatını zayetmez.”’(Yusuf 90)

Bak bak! Yusuf (Aleyhisselam) ın gösterdiği büyüklüğe bak.

Sohbetler Kitabı
1. cilt sohbet 11
__________________
‎''onlar sanıyorlar ki,
biz sussak mesele kalmayacak.
halbuki,biz sussak, tarih susmayacak..
tarih sussa, hakikat susmayacak........''
Alıntı ile Cevapla