Türkiye'nin Fiziki Coğrafyası
Alp- Himalaya sistemin üzerinde yeralan Türkiye, bütün jeolojik devirlere ait arazilere rastlamak mümkündür. Türkiye'de iç ve dış kuvvetlerin etkisi kuvvetli bir şekilde görülmektedir.
Türkiye, genç bir yapıya sahip olduğundan faylar boyunca çukur alanlar ve depresyonlar görülmektedir. Magma bu kırık sahaları takip ederek yeryüzüne çıkmakta ve volkanik arazileri oluşturmaktadır.
Türkiye'nin yer şekillerinin oluşumunda hem iç kuvvetler (oronez, epirojenez, volkanizma, depremler) hem de dış kuvvetlerin (akarsu, buzul, dal-ga-akıntı, rüzgar) etkisi görülmektedir.
Bütün bu etken ve süreçlere dayanarak Türki ye, çok çeşitli ve zengin bir yapıya sahiptir. Yerse killerinin çeşitli olması iklim, bitki örtüsü, hidrograf ya ve toprak özelliklerini etkilemiştir. Bu da farkl ürünlerin yetişmesine ve farklı ekonomik faaliyetle re sebep olmuştur, (örnek: Fazla yağış sonucı Doğu Karadenizde çay yetişmesi)
Türkiye'nin Genel Jeolojik Yapısı
Türkiye, Pangea kıtasının parçalamasında sonra, Kuzey Kıtası (Larussıre) ile Güney Kıt (Godvvana) arasında kalan Akdeniz havzasında tortullanma ile oluşmuştur. Ülkemiz, dünyanın ba langıcından beri oluşan bütün dağ oluşumu (orojı nez) ve kıta oluşumu (Epirojenez) hareketlerir maruz kalmıştır. Türkiye tüm jeolojik devirlerin izi rini yapısında taşımakdır.
Hem jeolojik hem de jeomorfolojik açıdan ç çeşitli bir yapıya sahip olan Türkiye, Alp- Himala dağ sistemi içerisinde yer almaktadır. Yerşekille nin oluşumu, çeşitli zamanlarda oluşmuş arazile ve bunların özelliklerine bağlıdır.
Jeolojik zaman ve süresi (yıl) Dördüncü Zaman (Kuaterner) 3-3,5 milyon Pleistosen 3-3,5 milyon (Buzul Dönemi)
Üçüncü Zaman (Tersiyer) 63 milyon İkinci Zaman (Mezozoik) 160 milyon Birinci Zaman (Paleozoik) 370 milyon İlk Zaman (Prekambriyen) 4 milyar Jeolojik Devirler (yi)
Holosen 10-20 bin
(Buzul Dönemi Sonrası, Günümüz)
insanın ortaya çıkışı; iklimde şiddetli soğuma; Karadeniz Akdeniz su yolu bağlantılarının oluşumu. Pliosen 5 milyon Miosen 19 milyon Oligosen 12 milyon Eosen 16 milyon Paleosen 11 milyon Kretase 71 milyon Jura 54 milyon Trias 35 milyon
Perm 55 milyon Karbon 65 milyon Devon 50 milyon Silur 105 milyon Kambriyen 70 milyon
Başlıca Olaylar
İklimin bugünkü koşullara dönüşü ve ısınma; çeşitli uygarlıkların ortaya çıkışı ve gelişimi.
Çok çeşitli yer kabuğu hareketleri ve volkanik olaylar; Alp kıvrımlarının meydana gelişine dayalı Kuzey Anadolu ve Toros dağlarının oluşumu; İç Anadolu tuzlu göllerinin ve Güneydoğu Anadolu petrol yataklarının oluşumu.
Alp Orojenezinin başlaması; yerkabuğunun parçalanarak kıtalara bölünmeye başlaması
Hersinyen ve Kaledoniyen orojenezi; bu kıvrımların kıtalara eklenmesiyle karaların genişlemesi ve büyümesi; taş kömürü yataklarının oluşması.
En eski kıvrımlarla kıta çekirdeklerinin oluşumu; ilksel canlıların ortaya çıkışı
alıntı