Cevap: Nikahta Şart Koşma (Bir bayanın, kocasının ikinci kez evlenmesini engellemek i
islam öncesi bazı kişiler 10'dan fazla kadınla evliydi. İslam bu sayıyı 1'den 4'e çıkarmadı, 13-14'den dörde indirdi, adalet şartını getirmesiyle de tek evliliği esas aldı.İslam hukukuna göre, kadının hasta olması, çocuğunun olmaması ve geçimsizliğin ileri düzeye varması gibi durumlarda erkek için ikinci evliliğe müsaade edilmiştir.Fakat hayatın gerçeklerini göz ardı etmemek gerekir. Bu konuyu eşler enine boyuna konuşmalı, değerlendirmeli, belli bir yere gelmeli ona göre karar verip hareket etmeli
erkeğin haklı gerekçeleri olduğu gibi, kadının da haklı gerekçeleri vardır erkeğin dini, akli ve mantıki delilleri olduğu gibi, kadınında de soğukkanlı biçimde, olaya duygusal boyuttan değide mantıki yönü ile bkmalı
kadının engellemeye hakkının olup olmaması bir tarafa, olayın Kur'ân boyutuna ve kader yönüne bakmalı, aileyi ayakta tutacak düşünceler üretmelidir. Yoksa ne erkeğinveya kadının üzülmesi meseleyi çözmez İleride belki bugünleri bile arar hale gelirsiniz.Meselenin Kur'ân açısından bir başka yönü vardır ki; bu hem erkek hem de kadın için İlâhi bir takdirdir. Haklarında bu da hayırlı olabilir.
Kur'ân bu hakikati şöyle dile getiriyor:
"Göklerin ve yerin egemenliği Allah'ındır. O ne dilerse yaratır. Dilediğine kız çocuklar bağışlar, dilediğine erkek çocuklar bağışlar.
Yahut erkekli, kızlı ikisinden de verir. Dilediğini de kısır bırakır. Çünkü Onun ilmi her şeyi kuşatır, kudreti her şeye yeter." (Şûra, 42:49,50.)Bizler işin zahiri kısmnını ele alıyoruz batıninda ne olduğunu biz bilemeyiz.
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...
Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |