Cevap: ÇOCUKLARA DİN VE ALLAH NASIL ANLATILMALI? ÇOCUKLARA AHLâKî EĞİTİMİ YAŞAYARAK VERİN
Edebin insan hayatının genelini kapsaması açısından çocuk yaşta alınan ahlâkî eğitim büyük önem taşıyor. Görev ise anne-babalara düşüyor. Aile terapisti Fatma Yaşar Ekici, çocuğun içinde yaşadığı ailede sevgi, saygı, güven, destek ve huzurun var olmasının önemine işaret ediyor. Ekici’ye göre ahlâkî eğitimde en önemli nokta tutarlı olmak. Yani çocuğun evde birincil derecede muhatap olduğu kişilerin inanç, tutum ve davranışlarının tutarlı olması gerekiyor. Aynı zamanda evde öğrenilen etik değerlerin okulla da paralellik göstermesi lazım.
Ekici, aile ortamında çocuğa tutarlı bir terbiye ve eğitim vermenin yollarını ise şöyle sıralıyor:
Çocuğunmuhatap olduğu yetişkinlerin örnek davranış modelleri sergilemesi.
Anne-babalarınaçıkça belirlenmiş ve sınırları kesin olan mantıklı kurallar koyması.
Günlükyaşam içinde ahlâk eğitimine ilişkin aktivitelerin çocukla birlikte yapılması.
Doğruve yanlışlar hakkında çocukla yaşına uygun şekilde konuşma.
Ahlâkîdeğerler hakkında çocuklarla birlikte kitaplar okuma.
Uygundisiplin yöntemleri kullanma.
Çocuklarınkişilik özelliklerini dikkate alma.
Çocuğun ahlâkî kurallar hakkında sorduğu sorulara uygun ve yerinde cevaplar verme.
İster çocuklukta ister sonradan öğrenilsin İslâm âdâbının gayesi, insanları Rabb’imizin beğendiği bir edeble süsleme, başkalarıyla olan münasebetlerinde ölçülü hareket etmelerini sağlama, hem şahsın hem de toplumun huzur içerisinde yaşamasını temin etme. Bu edebe ulaşmak ise kısır bir şekilde çatal-bıçak kullanmak, şık kıyafetlerle dolaşmak ya da sadece toplum içerisinde özenle seçilmiş kelimelerle konuşmakla değil, ancak ve sadece Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) ahlâkını şiar edinmekle mümkün. alıntı