Cevap: hangi sebze ve meyve neye iyi geliyor? Sigaranın Düşmanı Elma Dünyanın hemen bütün bölgelerinde yetişme imkanı bulan elma, bol miktarda vitamin, organik asit ve mineral madde içermektedir. Zengin besin maddelerine sahip olması sebebiyle besleyici, bu besin maddelerinin çoğunlukla şifalı etkileri sebebiyle de bazı hastalıkları tedavi edici özelliğe sahiptir.
Elma sadece çiğ olarak değil, pişmiş ve kızarmış olarak da yenmektedir. Sabahleyin aç karnına 1-2 elma çiğ veya kızarmış olarak yemek sağlık yönünden yararlıdır. Elma hiçbir zaman soğuk ve/veya çabuk yenmemelidir, aksi takdirde mide ve karaciğer ağrılarına sebep olabilir. Bu sebeple soğukta depolanan elma yenmeden önce mutlaka sıcağa çıkarılıp ılıkken yenmelidir. Elmanın daima küçük parçalara ayrılarak yavaş yenmesine dikkat edilmelidir. Böylece hazmı kolaylaşır. Elma içerisinde bol miktarda alkali maddelerin bulunması sebebiyle normal olarak, yani hususi bir tedavi kürü uygulanmıyorsa günde iki elmadan fazla yenmemesi tavsiye edilir. Fazla yenmesi halinde vücutta meyve asidi birikmesi ortaya çıkar. Bu birikim bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.
Burada, ülkemizde elma yerken yapılan önemli bir yanlışlığa dikkatinizi çekmek istiyorum. Elma kesinlikle kabuğu soyulmadan yenmelidir. Allah (c.c), bitkilerin atmosferle temasta olan dış yüzeylerini hastalık yapıcı mikroplardan korumak için çeşitli kimyevi maddelerle doyurmuştur.Bu kısmın soyulup atılması, şifalı etkisini ve besin değerini ortadan kaldırmaktadır. Örneğin elma kabuğunda C vitamini miktarı, etli kısmına nazaran 6 kat daha fazladır. Bir başka ifadeyle kabuğu soyulmamış bir elmadan aldığınız C vitaminini ancak kabuğu soyulmuş 6 elmadan alabilmektesiniz. Bilgili bir tüketici asla bu hataya düşmemelidir. Elmanın kabuğunu soyma ihtiyacı daha çok üzerine bulaşan tarım ilacı kalıntısından ileri gelmektedir. Bu kalıntı, ılık su ile yıkanıp temiz bir bezle silinerek ortadan kaldırılabilmektedir.
Elma kürü ile Sigara Bırakma:
Sigara tiryakileri genellikle elmaya karşı isteksizlik gösterirler. Bunun nedeni şudur: Sigara içenlerin bağırsaklarının iç kısmında bulunan ve nikotin içeren bağırsak mukoza zarı elma asidinin sindirilmesine sebep olmakta ,bu da hafif rahatsızlık doğurmaktadır. Sonuçta elma yiyerek sigaraya karşı nefret hissi doğmaktadır Bu durumdan yararlanarak elma kürü ile sigarayı bırakmak mümkün olabilmektedir. Şüphesiz burada başarılı olmak için iradenin yardımcı olması gerekir.
Sigarayı bırakmak için elma kürü uygulaması şu şekilde yapılmalıdır: Günde orta boy 20 elma yiyecek şekilde yapılan elma diyeti sigaradan nefret ettirmekte ve bu elma kürü 2-3 gün devam ettirilerek sigara bırakılabilmektedir. Kür sırasında kesinlikle yemek yenmemeli ve içecek alınmamalıdır.
Elmanın kızartılması ve pişirilmesi halinde C vitamininin büyük bir kısmı kaybolmaktadır.
Elmanın yukarıda sözü edilen besin değeri yanında, dikkate alınabilecek ölçüde şifalı etkisi vardır. Bunlardan burada yerimiz elverdiği ölçüde söz edeceğiz.
Elma eskiden beri mide ve bağırsak nezlesi, dizanteri, basur, ishal, paratifüs ve diğer mikrobik bağırsak hastalıklarına karşı normal ilaç tedavisini desteklemek maksadıyla kullanılmıştır. Bunun için 1,5 kg elma alınır ve çekirdek evleri (çekirdeğin bulunduğu sert kısım) ayıklanarak atılır. Diğer kısımları bir porselen içerisinde iyice ezilir. Bu şekilde hazırlanan elma püresi günde 8 defa yenecek şekilde bölünür ve yenir. Bu şekilde uygulanan elma kürü 1-2 gün sonra etkisini gösterir. Küçük çocuklarda etki daha çabuk görülür. Elma ezildikten sonra derhal yenmesi gerekir. Kullanılacak elma mutlaka çok iyi olgunlaşmış olmalıdır. Ham elma aksi tesir yapmaktadır. Elma diyetlerinde şeker ve sıvı azalmasının mutlaka dikkate alınması gerekir.
Elma mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyici etki yapmaktadır. Elmanın etli kısmında bulunan pektin maddesi bağırsaklar içerisinde sünger görevi yapmaktadır. Bu madde bağırsak suyunu ve zehirli bağırsak ürünlerini emer ve süratli bir şekilde ağrıyı dindirir. Böylece kolik sancılar ortadan kalkar. Elmanın içinde bulunan tanen asidi ise bağırsaktaki bakterilerin gelişmesini önler ve bu bakterilerden kaynaklanan ishali ortadan kaldırır. Ancak elmanın diğer bağırsak hastalıklarına karşı tedavi etkisi beklenmemelidir.
Çok sağlıklı bir insanın dahi hiç değilse ayda bir bağırsak diyeti uygulaması yerinde olur. Bu diyet şöyle yapılmalıdır:
Kahvaltıda, yarısı limon suyu diğeri elma suyu olmak üzere bir bardak içilir. Hazırlanan su ılık olmalı ve yudumlanarak içilmelidir. Öğleden önce 1 veya 2 elma kabuğu ile birlikte yenmelidir. Öğlede elma kabuklarından yapılmış çay içilir ve 2 tatlı kaşığı bal yenir. Bundan 1-2 saat sonra 3-4 elma kabuğu ile birlikte yenir. Öğleden sonra saat 13-15:00 dolaylarında bir bardak taze elma suyu içilir. Bunu takiben bir tabak sıcak elma marmelatı, 2-3 tatlı kaşığı balla karıştırılarak yenir.
Elma kan dolaşımı hastalıklarına, kalp rahatsızlıklarına ve damar hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
Elma demir, fosfat ve sodyum bikarbonat ihtiva etmesi sebebiyle sinirleri kuvvetlendirici ve kan yapıcı özelliğe sahiptir.
Yüksek ateşe ve iltihaba hastalıklara karşı elma şu şekilde uygulanmaktadır: Bir bardak suya 5-10 gr elma kabuğu konur ve hafifçe kaynatılır. Bu şekilde hazırlanan çaydan günde birkaç kez içilir.
Sinirleri teskin etmek ve ruhi gerginliği gidermek için; elma, kabukları soyulmadan küçük parçalara ayrılır ve yarım litre kaynar suya bandırılır. Bir saat dinlendirildikten sonra 2-3 çay kaşığı bal ilave edilir ve yudumlanarak içilir. İçerisindeki elma dilimleri ise yenir.
Grip, öksürük, ses kısıklığı, uykusuzluk ve yüksek kolesterole karşı orta büyüklükte 3 adet elma doğranır ve bir litre suda haşlanır, süzülür ve her yemekten sonra birer bardak içilir.
Böbrek ve mesane taşlarını düşürme gayesiyle; bir çay bardağı dolusu yaş veya kuru elma kabuğu 1 litre suda 10 dakika kaynatılır ve süzülür. Her sabah bu sudan ısıtılarak birer bardak içilir. Böylece sancı hafifler ve taş daha kolay düşer.
Hanımların çoğunun sıkıntısı olan yüzdeki sivilceleri yok etme maksadıyla; elmanın kabuğu soyulmadan suyu çıkarılır ve bir pamuğa emdirilerek temizlenmiş sivilceler üzerine tatbik edilir. Bu işlem günde birkaç defa tekrarlanmalıdır. Sonuçta sivilceler yavaş yavaş kaybolur.
Bütün romatizmal ve karaciğer hastalıklarına karşı, ayrıca erken yaşlanmayı önlemek için doktorun düzenleyebileceği bir elma diyeti uygulanmalıdır.
Egzama tedavisi için bol miktarda elma yenerek kanın temizlenmesi sağlanmalıdır.
Bağırsak parazitlerini dökmek için aç karnına elma çekirdeği yutmak gerekir. Ayrıca bunun için, taze elma suyuna biraz safran karıştırılarak içilmelidir. Dengeli ve bol miktarda elma yenerek cinsi iktidar artırılır.
Elma nefes darlığını giderir, kalp çarpıntılarını azaltır, kanı çoğaltır.
Sesin güzelleşmesi için kızarmış elma sıcak sıcak bala karıştırılarak yenir. Bir kısım ses sanatkarları sabah erkenden bu şekilde hazırlanmış ballı elma yerler.
Yanıkların tedavisinde tatlı elma, sinirli otla (Plantago sp.) birlikte yumuşayıncaya kadar süt içerisinde bekletilir ve yara üzerine serilir.
Çıbanların olgunlaşması için taze elma yaprakları toplanır, iyice ezilir ve çıbanın üzerine konur.
Kanda şekerin düşmesine karşı tatlı elma suyu içilmelidir.
Ekşi elma ise daha çok soğuk algınlığından ileri gelen mide bozulmalarına karşı yenir.
Burada görülüyor ki, elma besin değeri yüksek olduğu kadar hastalıkları tedavi etme gücü de mükemmel bir meyvadır. Biz burada hastalıkları tedavi etme özelliklerinin ancak bir kısmını verebildik. Ayrıca yine önemle belirtmemiz gereken husus, bitkilerin tedavide kullanılmasının, klasik tedavi usullerinin terkine sebep olmamasıdır.
"Alıntı"
__________________ "Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..." |