22 Aralık 2012, 17:45
|
Mesaj No:20 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: inkilap tarihi 1 notlarımız 3.ünite sayfa 61/62/63 soru -cevapları 1.osmanlıdaki tüm bireylerin ilköğretim mecburiyeti hangi maddeyle kanunlaşmıştır ? c: 114.madde 2.eğitim konusunda en ciddi kararları alan padişah kimdir? c: 2.Abdülhamid 3.şeyhül islamın coğrafya,tarih gibi derslerin okutulmasına izin vermesi kaç yılında olmuştur? c: 1910 tarihinde 4.2.Abdülhamid eğitimde nasıl bir politika yürütmüştür ? c:ilk etapta medreseler aynen korunup ,beraberinde modern ilimle eğitime hız verilmiştir. 5.padişahın islamcı siyasetine rağmen pozitif ilimlerle öğretime destek vermesi bize neyi gösterir ? c: padişahın ileri görüşlü bir devlet adamı olduğunu gösterir. 6.toplumsal değişimin anahtar rolü neydedir ? c: eğitimdedir. 7.Osmanlı eğitim politikası neye dayandırılır? hem osmanlı ve islam geleneğine,hemde batı eğitim anlayışının modernliğine 8.2.Abdülhamid'in eğitim çizgisi en çok hangi okullarda kendini göstermiştir ? rüştiye,idadiye ve sultaniye okulları 9.tanzimat dönemine göre ilköğretim seviyesi artmıştır denebilir mi ? yapılan onca politikalar rağmen ilk öğretim seviyesi lise ve dengi okullar kadar artmamıştır. 10.eğitim görenlerin bilgileri arttıkça ilk tepkiler hangi okullardan gelmiştir ? tıbbiye ve harbiyeden gelmiştir. 11.eğitimde önemli gelişmeler sağlanmasının sebebi nedir? c:kanuni esasinin eğitimle ilgili maddeleri ve 2 Abdülhamidin eğitim reformlarını savunan politikalar geliştirmesi eğitimde önemli gelişmeler sağlamıştır. 12.istiklal savaşını gerçeklerştirenler ve tc.devletini kuranlar nerelerde yetişmişlerdir? 2.Abdülhamid'in kurduğu idadiye ve harp okullarında yatişmişlerdir. 13.günümüz eğitim teşkilatının temelini oluşturan nedir? c:1879 yılında düzenlenen maarif nezareti teşkilatıdır. 14.tanzimat dönemiyle 2.Abdülhamid dönemini eğitim yönüyle kıyaslarsak nasıl bir tablo ile karşılaşırız? c:tanzimat döneminde eğitim istanbulla sınırlıyken,2.Abdülhamid döneminde anadoluya hatta orta doğu geneline yaygınlaştırılmıştır. 15.eğitimin tüm osmanlı coğrafyasına yayılmasını sağlayan nizamnamenin adı ve tarihi nedir? c:1879 yılında Maarif nizamnamesi 16.Osmanlıdaki sübyan mektepleri 2.Abdülhamid döneminde neye dönüştürüldü ? c:mekatibi sübyaniye dairesine 17.ilköğretime gereken önemin verildiğini kanıtlayan uygulamaları sıralayınız ? c: a.kanunla ilköğretimin mecburi kılınması b.idari tedbirler; merkez ve taşrada ilköğretim teşkilatının kurulması c.ibdidayi okullarının açılması ve çoğaltılması d.sübyan okullarına yeni üsüllerin uygulanması e.müslüman halkın kalabalık bulunduğu yerlerde ilköğretime öncelik ve ağırlık verilmesi f.halkın maarif alanında maddi yardımının sağlanması g.taşrada darülmualliminlerin açılması 18.türkiye genelinde belli başlı liseler ne zaman açıldı ? c:2.Abdülhamid döneminde 19.2.Abdülhamid döneminde ilk defa açılan okullar hangileridir? c:ilk kız idadisi,kız öğretmen okulu,özürlüler için eğitim okulu,liseler ve erkek liseleri,hukuk mektebi,ticaret mektebi,mülkiyemektebi,ve yeni yüksekokullar. 20.2.Abdülhamid zamanında maddi sıkıntılar olmasına rağmen eğitim kaynağı nereden karşılanmıştır? c:ziraat bankalarına konan iane vergileri % 39 'a çıkarılmış ve maddi sıkıntılar için yoğun çaba sarfedilmiştir. 21.idadilerin yaygınlaştırılması neyle mümkün olmuştur? c:ek vergiler sayesinde 22.ibdidailer ve rüştiyeler neyle kurulmuştur ? c:vakıflar,bağışlar ve yerel kaynaklarla 23.2.Abdülhamid dönemi okullaşmasının kaç boyutu vardır ? c:iki boyutu vardır. a.öğrencilerin sayısını arttırmak b.okulların çeşitliliğini ve sayısını arttırmak 24.bu maarif çabasındaki en dikkat çeken özellik nedir? örnekler misiniz? c: istanbuldan çok vilayetleri hedef almasıdır.mesela toprakların genelinde idadi sayısı 1876 'da 6 iken 1908 yılında 98'e çıkmıştır.. Hazırlayan: makbergülü arkadaşlar fazla soru çıktı gibi görünsede bu soruları okuyanlar konuyu tamamen kavrayacaktır Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
| |