Cevap: Menzil tarikatı şeyhi Fevzeddin Erol
güzel kardeşim... kur'an da nasıl namaz kılacağımız belli olsa onlar sahabeler peygamberin (as) nasıl kıldığını öğrenmek zorunda kalmazdı .. nasıl abdest alınacağı bilseler yine takip etmezlerdi .. ve bunun gibi gerekli olanları sonraki nesiller sahabelerden ,tabiinler den öğrenmek zorunda kalmazlardı ..
hem ayrıca miraca çıkıncaya kadar bir çok farzları ilmleri efendimiz (as) cebrail (as) dan öğrenmiştir... miraçtan sonrada din tamamlanıncaya kadar Allah (cc) cebrail (as) ı peygamber efendimize rehber yapmıştır...
.
daha sonraki nesillerde 1400 sene önce yaşamış olan bu dini yayan peygamber (as)ve ashabından (ra) hangi yolla öğrenecekler .. istihareye mi yatsınlar ... elbetteki kur'anın
zahiri ve batını manalarını ,hadisleri ne zaman hangi olay için söylendiğini , öğrenmek isterler .. bunun içinde değişik kaynaklara başvururlar... yoksa imamı gazalinin dediği gibi sadece secde rukü ile (ilmsiz ) kılınan namaz yorgunluktan başka bir şey vermez .. Allah aşkı olması lazım .. peygamber aşkı olması lazım .. düz mantık okunan kur'an sadece geçmişdeki olayları sıradan okumaya benzer..
Ayrıca bu yüzyılda yaşayanlara haksızlık olmaz mı ? ''kimisi diyecek ki bende o zamanda yaşasaydım bu günahları işlemezdim ..'' olay o değilki ..
,
bir ayette uhud ve bedir günlerinden bahseder ..ve ALLAH buyuruyorki ; o öyle günlerki bunu insanların kaplerinde çevirir dururuz ..ama insanların bir çoğu anlamaz başka bir ayette ''ama kendisine ilim verilenler dışında bir çoğu anlamaz ''... bedir günlerinde insanların kaplerinin değişmesini ,ALLAH'ın yardımının ne zaman olacağını söylemeleri ve bir imtahana tutulmalarından bahserderken , ayetin başında da belirtilen durumun bu dönemdeki yaşanyan insanların kaplerin de aynı durumu yaşatıp bu yüzyıldaki insanların kalplerini yoklar imtihan eder . . illa savaş çıkması lazım değil .. nefsini temizlemek de cihadddır... efendimiz (as) ne buyurmuş ''Şimdi küçük cihâddan büyük cihâda dönüyoruz!” yani “–Şimdi büyük cihâda (nefs cihâdına) dönüyoruz!” buyurdular. (Süyûtî, II, 73)
,
,
Velilerin kendilerine ve kitaplarına bunun için ihtiyaç duyulur . kimisi kur'an tefsiri yapar kimisi hadis aktarır kimisi ahiret ilmi , kimisi ledün ilmi vs,, vs ,, kur'an ı daha iyi anlamak için sırlarını anlamak için .. namazın sırlarını anlamak için...orucun sırlarını anlamak için .. zekatın sırlarını anlamak için okunur öğrenmeye çaılışılır...
,
Düz mantık kur'an okumak bir arabayı çalıştırıp rolantide bekletmeye benzer .. 1 den 5 e kadar vitesleri var.. ağır ağır takva biçimde hareket ettir de sonuca bir bak ...
şimdiki arabalarda 6 -7 vitesli ama hızlanacağı yol yok ..... yani ilm var ama amel yok !!!
.
zaman olmadığı içinde yazı imla felan yapamıyorum kusura bakılmasın...
kimseyede kinim yok .. bana istenilen şeyler söylensin ..ama velilere söylenmesin .!! Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir. Cihan, Alem herkes bilsin ki şunu; En büyük ibadet sevebilmektir. (yunus emre) Nefistir seni yolda koyan, yolda kalır nefse uyan. (yunus emre ) |