18 Ocak 2013, 20:50
|
Mesaj No:69 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ 5. ÜNİTE 1-Yazı dilinde unutulduğu için kullanılmayan ve ağızların söz varlığında bulunan sözcüklerin yazı diline kazandırılmasına ne ad verilir?
a-tarama
b-genelleşme c-derleme
d-kırpma
2-Yazı dilinde unutulduğu için kullanılmayan veya genellikle yerlerini yabancı kökenli sözcüklerin aldığı tarihsel kaynaklardaki sözcüklerin tekrar yazı diline kazandırılmasına ne ad verilir?
a-genelleşme
b-kopyalama
c-örnekseme d-tarama 3-Başlangıçta kişi adı,marka adı vb. özel ad olan sözcükler genelleşerek belirli bir türün genel adı haline gelmesine ne ad verilir? a-alıntı b-genelleşme c-derleme d-kalıplaşma 4-Aşağıdakilerden hangisi genelleşme olayına örnek verilebilir? a-nescafe b-körfez c-futbol d-patates 5-En küçük serbest biçimi ne ifade eder? a-harf b-kelime c-cümle 6-Kelimeleri ‘’onoma ve rema” diye ikiye ayıran kimdir? a-aristo b-eflatun c-thrax d-deny 7-“Dil Bilgisi Sanatı” adlı çalışmasıyla sözcükleri ad,zamir,zarf vb olarak sekize ayıran kimdir? a-thrax b-deny c-eflatun 8-Aşağıdaki hangi cümlede altı çizili olan kelime temek anlamıyla kullanılmıştır? a-kazağındaki bu yağ lekesi kolay çıkmaz b-bu olayın benim için iyi tarafı, gözlerimdeki perdeyi kaldırması oldu c-dört koldan çalışıyorduk 9-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır? a-arkadaşımı görmek için dışarıya çıktım b-bu boş sözleri dinlemekten bıktım c-gelecek yıl okulum bitecek 10-Ninem iğnenin gözünden ipliği geçiremiyor. Cümlesindeki sözcüklerden hangisi yan anlamda kullanılmıştır? a-ninem b-iğnenin c-gözünden d-ipliği 11-toplum içinde bir kesimin ya da belli grupların farklı bir biçimde anlaşmayı sağamak için oluşturdukları özel bir dildir. Bu tanım aşağıdakilerden hangisidir? a-terim b-jargon c-argo 12-Halkın anlamını bilmediği ya da unuttuğu bir sözcüğü ses ve anlam bakımından kendi dilinin sözcüklerinden birine benzetmesine ne ad verilir? a-çağrıştırma b-yerlileştirme c-aktarma 13-aşağıdaki cümlelerden altı çizili sözcüklerden hangisi türü bakımından farklıdır? a-böyle konuşursan anlaşamayız b-bana öyle sorular sorma c-sende şöyle bir ayakkabı alabilirdin 14-“genç” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim olarak kullanılmıştır? a-genç kızın gözleri ağlamaktan şişmişti b-genç,yerinden kalktı. c-genç adam, kızı ne kadar çok sevdiğini söylüyordu 15-aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” edauı neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır? a-kimseye muhtaç olmadığı için mutlu b-daha bilgili olabilmek için çalışmak gerek 16-aşağıdakilerden altı çizili kelimenin hangisi farklı bir türdür? a-dünkü maçın sonucu nedir? b-salondaki koltuğun rengini çok beğendim c-bizimkiler bu sabah geldiler 17-aşağıdakilerin hangisinde işaret zamiri kullanılmamıştır? a-onlar, gecelerime gözyaşlarıyla giren yoksullardı b-bunları dün nereye yerleştirdin? c-onları masanın gözüne yerleştir 18-aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirsizlik zamiri kullanulmamıştır a-herkes gider mersine , biz gideriz tersine b-her ağaçtan kaşık olmaz c-kimse,ayranım ekşi, demez 19-aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır? a-yemeğe kaç kişi geliyor b-seni döven hangi çocuktu c-kim bekliyormuş beni saatlerce
20-“öteki” sözcüğü aşağıdaki kelimelerin hangisinde farklı türde kullanılmıştır?
a-beğendiğiniz araba öteki galerideydi b-sen ötekini beğendin.
c-öteki çocuğun durumu daha iyi
Hazırlayan: Ravza'm
Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
| |