Cevap: türk dili 1 alıntı testler KONU TESTİ (SÖZ ÖBEKLERİNDE ANLAM VE ATASÖZLERİ) 1. İnsan yaşamı boyunca hep mutluluğun peşindedir. Mutluluğa bazen zenginlikle, bazen iyi bir mevki sahibi olmakla ulaşacağını düşünür. Zenginlik ve talih ise kişiyi kendiliğinden gelip bulmaz. Her insan bunları kendi yaratır; çalışıp çabalamakla elde eder. Bu parçadaki düşünceyi en iyi karşılayan atasözü, aşağıdakilerden hangisidir? A)Yiğit bin yaşar, fırsat bir düşer. B)Arı gibi eri olanın dağ gibi yeri olur. C)Devlet, adama ayağı ile gelmez. D)Er olan ekmeğini taştan çıkarır. E)Bal tutan parmağını yalar. 2. "Balık yetiştirmeye kalkmış, başına iş çıkarmıştı." cümlesindeki "başına iş çıkarmak" deyiminin yakın anlamlısı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Senin ihmalin yüzünden benim başım derde girdi. B) Emekli olunca bakkal dükkânı açmış, başını derde sokmuştu. C) Onun kiracıyla başı dertte; kiracıyı evden çıkaramıyor. D) Hiç çekinme, ne zaman başın dara düşerse bana gel. E) Kooperatif kurduk, herkes ev sahibi olsun dedik, başımıza dert açtık 3.Aşağıdaki atasözlerinden hangisi mecaz an- lam içermez? A)Sırça köşkte oturan komşusuna taş atmamalı. B)Tilkinin dönüp geleceği yer kürkçü dükkânıdır. C)Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır. D)Bitli baklanın kör alıcısı olur. E)Deli deliden, imam ölüden hoşlanır. 4.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde "baş" söz- cüğü, "bir topluluğu yöneten kimse" anlamında kullanılmamıştır? A) Başın başı, başın da başı vardır. B) Baş olan boş olmaz. C) Baş nereye giderse ayaklar da oraya gider. D) Baş ağır gerek, kulak sağır. E) Balık baştan kokar. 5. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, anlamca diğerlerine ters düşmektedir? A) Bir elin nesi var, iki elin sesi var. B) Yalnız kalanı kurt yer. C) Ağaç yaprağıyla gürler. D) Tırnağın varsa başını kaşı. E) Yalnız taş duvar olmaz. 6. I. Aç yanında sarpın (hamur teknesi) kurcalanmaz. II. Aş taşınca kepçeye paha olmaz. III. Abanın kadri yağmurda bilinir. IV. Kel yanında kabak anılmaz. V. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Yukarıdaki atasözleri anlam bakımından eş-leştirilirse, hangisi dışta kalır? A)I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 7. Aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle diğerleri arasında anlam yakınlığı kurulamaz? A) İki baş bir kazanda kaynamaz. B) İki cambaz bir ipte oynamaz. C) İki karpuz bir koltuğa sığmaz. D) İki at bir kazığa bağlanmaz. E) İki arslan bir posta sığmaz. 8. Kimi deyimler cümle içinde kullanılan hazır kalıplardır. Bunlar cümle yargısı taşımaz, cümle içinde olduğu gibi kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma örnek değildir? A) İki dirhem bir çekirdek B) Tencere tava, herkeste bir hava C) Allah bana ben de sana D) Burnu Kaf Dağı'nda E) Söz meclisten dışarı 9. Aşağıdakilerin hangisinde "kenara çekilmek" sözü deyim olarak kullanılmıştır? A) Kenara çekilin de geçelim, diye bağırıp duruyordu. B) Bu kalabalığın içinde durmaktansa kenara çekilip beklemek daha iyi. C) Kenara çekilin, üstünüz başınız kirlenecek diye bağırdı. D) Hastalanınca kenara çekilmiş, işlerini oğluna bırakmıştı. E) Sıraya geçip bekleşene ne kenara çekiliyor- sun. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "iyi" sözcü- ğü yanındaki sözcükle deyimleşmemiştir? A) Ihlamur için, boğazınıza iyi gelir, boğazınızı yumuşatır. B) Birkaç haftadır şirkette işler hiç iyi gitmiyor. C) Onunla dostluğunun bitmesi hiç iyi olmadı. D) Bu renk yüzünüze çok iyi gitmiş. E) Bu konuda dinlediğim en iyi konuşmaydı. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim kul- lanılmamıştır? A) Bu yorgunluk üstüne bir kahve içilir. B) Kendi başına böyle bir işe nasıl girişirsin. C) Yola çıkmamıza şunun şurasında iki gün kaldı. D) Ondan yardım bekleme, yağmur olsa kimsenin tarlasına yağmaz. E) Önüne gelen her insanla dostluk kurardı. 12. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi "Başkasına kötülük eden, sonuçta en büyük zararı kendisi görecektir." düşüncesini vermektedir? A) Rüzgâra tüküren kendi yüzüne tükürür. B) Rüzgâr eken, fırtına biçer. C) Rüzgâr esmeyince yaprak oynamaz. D) Rüzgârın önüne düşmeyen yorulur. E) Rüzgârlı havanın kuytusu, yağmurlu havanın uykusu. 13. Cümle hâlindeki deyimler biçim bakımından ata-sözlerine benzer. Bunları genel yargı bildirme-meleri ve çekim ekleri almaları yönünden atasözlerinden ayırabiliriz. Bu açıklamaya göre aşağıdakilerin hangisinde deyim yoktur? A) Böyle anlamsız işlere girişmem, aklımı peynir ekmekle mi yedim. B) Seninki de iş mi? Eşeğe kızıp semerini dövüyorsun. C) İyi düşün, kararını ver, atılan ok geri dönmez. D) Yardım etmek yok, kendi göbeğini kendin keseceksin. E) Başından büyük işlere girişme, bunların üstesinden gelemezsin. 14. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi deyim değildir? A) Bu kızın huyunu beğenmiyorum, onunla sıkı fıkı olma. B) Arabaya soluk soluğa bindi, epeyce koşup yoruldu. C) Orası şöyle böyle iki saat çeker. D) Kortej, ağır ağır Anıtkabir'e doğru ilerliyordu. E) Cebinde topu topu bin lirası kalmıştı. 15. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi yapılışı yönünden diğerlerinden farklıdır? A) Arkamızdan usul usul yürüdü. B) Üstümüzden kurşunlar vızır vızır geçiyor. C) Derenin suyu şırıl şırıl akıyor. D) Pat pat koşmayın, altta insan var. E) Çocuklar mışıl mışıl uyuyordu. 16. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi yapılışındaki anlamsal özellik yönünden "Dünya âlem onun ne kadar iyi olduğunu bilir." cümlesindekiyle özdeştir? A) İncik boncuk gördü mü hiç dayanamaz, hemen alır. B) Ölünce o kadar mal mülk başkasına kaldı. C) Er geç başın dara düşecek, bana geleceksin. D) Geziye giderken yanımıza kap kaçak alacak mıyız? E) işten yorgun argın geliyor, bir de evde yorulmasın. 17. Aşağıdaki cümlelerde yer alan ikilemelerden hangisi yakın anlamlı sözcüklerden oluşturulmuştur? A) Gemiler geçer rüyalarımdan yavaş yavaş gemiler. B) Yanında damla damla bittiğimi hissederim. C) Er geç bana hak vereceksin. D) Derdini bir gün bile doğru düzgün anlatmadı. E) Aşağı yukarı aynı şeyleri düşünüyoruz. 18. Bazı insanların ağzından bal akar. Bunlar sıradan bir konu üzerinde bile karşılarındakileri ağız- larına baktırarak konuşurlar. Kendilerini inandırarak zevkle dinletirler. Bu parçada geçen "ağzından bal akar" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Çok tatlı, hoş konuşmak B) Gereksiz yere insanları meşgul etmemek C) Dinleyicinin düzeyine göre konuşmak D) Toplum içerisinde rahat konuşabilmek E) Az ve öz konuşmak 19. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi anlamsal kuruluşu yönünden diğerlerinden farklıdır? A) Caddeleri metro çalışması nedeniyle delik deşik ettiler. B) Doğru dürüst bir insan bulmak zor bu devirde. C) Biz de onu akıllı uslu biri sanıyorduk. D) İleri geri konuşmalarından bıktık usandık. E) Yalan yanlış sözlerle insanları kandıracağını sanıyor. CEVAP ANAHTARI : 1.C 2.E 3.C 4.D 5.D 6.E 7.C 8.C 9.D 10.E 11.A 12.B 13.C 14.D 15.A 16.B 17.D 18.A 19.D ALINTIDIR |