Cevap: 2012 yeterlilik sınavı deneme test soruları
temelini atan HARUN REŞİT ama daha sonra BEYTÜL HİKMEYİ kuran HALİFE MEMUN dur.832 yılında kurmuştur.1. BEYT’ÜL-HİKME’YE GENEL BİR BAKIŞ
Beyt’ül-Hikme (Arapça: بيت الحكمة; Bayt Ul-Hikma, İngilizce: The House of Wisdom) Abbasiler Dönemi’nde Irak’ın Bağdat şehrinde kurulan, kitaplarının çoğunluğunu felsefe, tıp, matematik, astronomi, vb. kitapların oluşturduğu, içinde çok sayıda mütercim ve yazarın çalıştığı ve yüksek seviyeli ilmi araştırmaların yapıldığı ilmi bir müessesedir. Aynı zamanda bir kütüphane ve tercüme enstitüsüdür. “Beyt” kelimesi Arapçada “ev”, “hikme” de “hikmet, bilgelik,” anlamına gelmektedir. “Beyt’ül-Hikme” ismi, hikmet evi, bilim evi manasında olup Sasani Farsçasındaki kütüphane kelimesinin birebir çevirisidir. Zaten Beyt’ül Hikme, Halife Mansur’un Sasâni hükümdarlık kütüphanesinin benzeri bir kütüphane oluşturmaya niyet etmesiyle ortaya çıkmıştır.
Kaynakların çoğu Beyt’ül-Hikme’nin Bağdat’ta Abbasi Halifesi Harun Reşid tarafından başlatılmış bir proje olduğunu, kütüphanenin Harun Reşid tarafından inşa edildiğini söylemektedir. Ancak Harun Reşid’in vefatından sonra oğlu Me’mun gittikçe artan kitaplar ve eserler ile bu projeyi geliştirmiştir. Böylelikle Beyt’ül-Hikme 830 yılından başlayarak tam manasıyla Bağdat’ta tercüme faaliyetleriyle hizmet vermeye başlamış ve bu hizmetlerine dokuzuncu yüzyıldan on üçüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar devam etmiştir.
turkbilimi.com dan alıntıdır.
|