Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları İle Öğrenci Yurt Ve Pansiyonları Yöne İKİNCİ BÖLÜM
Kursların Açılışı ve Kayıt İşlemleri
Kursun açılışı
Madde 6- Kurslar, Başkanlıkça Milli Eğitim Bakanlığı ile koordine edilerek gerekli görülen il, ilçe, belde ve köylerde açılır.
Kurs binaları, imkânlar ölçüsünde Başkanlıkça hazırlatılan projelere uygun olarak yaptırılır. Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs yapımı ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerce girişilecek teşebbüsleri bu açıdan yönlendirirler ve çevrenin ihtiyacını karşılayacak olan projeyi Başkanlıktan temin ederek uygulanmasını sağlarlar.
Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odası, teneffüs alanı, tuvalet, lâvabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açılması için yapılan başvuruları işleme koymazlar.
Gerçek veya tüzel kişilere ait binalarda kurs açılabilmesi için ayrıca bina sahibinin en az üç yıl süre ile binanın kullanım hakkını Diyanet İşleri Başkanlığına vermesi şarttır.
Hazırlanan kurs binaları bizzat ilgili müftü tarafından görülerek bu maddede belirtilen şartlara uygunluğu tespit edildikten sonra açılış için Başkanlığa teklifte bulunulur.
Açılış şartları
Madde 7- Bir yerde kurs açılabilmesi için;
a) Yönetmeliğin 6 ncı maddesi esaslarına göre en az 20 öğrenci alabilecek kapasitede bir binanın hazırlanması,
b) Milli eğitim ve sağlık müdürlüklerince bu binanın eğitim-öğretim ve sağlık açısından kurs binası olmaya elverişli olduğuna dair rapor düzenlenmesi,
c) Eğitim-öğretim için gerekli araç ve gereçlerin temini ile bunların ilgili müftülükçe demirbaş kaydının yapılmış olması,
d) (Değişik: 24/11/2003 tarih ve 25299 sayılı Resmi Gazete);(Değişik: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete) Kurs açılması için en az 15 öğrencinin, öğrenciler küçük ise kanunî temsilcilerinin başvurması,
e) Kurs açılma teklifinin Başkanlığa ulaştırılması,
f) Kurs açılması istenen bina hakkında Başkanlığa intikal eden mevcut bilgilerin ve çevrenin kursa ihtiyacı olup olmadığının Başkanlık müfettişleri veya Din Eğitimi Dairesi Başkanlığınca yerinde tetkik ve tespit edilerek değerlendirilmesi, bu mümkün olmadığı takdirde Başkanlıkça verilecek yetkiye göre söz konusu değerlendirmenin ilgili il müftüsünce yapılması,
gereklidir.
Başkanlıkça kursun açılması uygun görüldükten ve mahalline gerekli tebligat yapıldıktan sonra kurs açılmış olur.
Başkanlıkça açılan kurslara standart kurs tabelası asılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı dışında vakıf ve dernekler dahil hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurs açılamaz.
Kayıt şartları
Madde 8- Kursa kayıt olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türk vatandaşı olmak, (yabancı uyruklu olanlar, Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra, Başkanlığın izni ile kursa kaydedilebilirler),
b) İlköğretimi bitirmiş olmak.
Kayıt için gerekli belgeler
Madde 9- Kursa kayıt olacaklardan;
a) Dilekçe,
b) İlköğretimi bitirdiğini gösteren belgenin aslı veya onaylanmış örneği, yaz Kur’an kursları için ise ilköğretimin 5 inci sınıfını geçtiğini gösteren karnenin okul yönetimince onaylanmış örneği,
c) Nüfus hüviyet cüzdanının fotokopisi veya örneği,
d) 2 adet vesikalık fotoğraf, istenir.
Kayıt işlemleri
Madde 10- Başkanlıkça ayrı bir tarih bildirilmediği takdirde kayıt işlemleri her yıl Eylül ayı içinde yapılır. Ancak gerektiğinde Ekim ayında da kayıt yapılabilir.
Kursa kayıt için başvuranlar, gerekli belgeleri tamamlamaları hâlinde başvuru sıralarına göre öğrenci sicil defterine kaydedilirler. Hafızlığa çalışan öğrenciler için ayrı sicil defteri tutulur.
Öğrenci durum çizelgeleri
Madde 11- Kursa devam eden öğrencilerin öğrenci durum çizelgeleri, hafızlığa çalışan ve Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyan öğrenciler için ayrı ayrı olmak üzere Ekim ayı sonu itibarıyla ilgili kurs yöneticisi tarafından doldurulup imzalanarak müftülüğe teslim edilir. Bunlardan hafızlığa çalışanların öğrenci durum çizelgeleri müftülükçe onaylandıktan sonra bir nüshası ile yüzünden okuyanların kız-erkek olarak sayıları en geç Kasım ayı sonunda, Başkanlıkta olacak şekilde gönderilir. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyanların öğrenci durum çizelgeleri müftülükte muhafaza edilir.
Öğrenci nakli
Madde 12- Kurs öğrencilerinin başka bir kursa naklen gitmeleri hâlinde, bunların ayrılış ve kayıt işlemleri geciktirilmeden ilgili müftülüklerce yapılır.
Kayıt silme
Madde 13- Aşağıdaki hâllerde öğrencilerin kursla ilişkileri kesilir.
a) Bir ders yılında özürsüz toplam 45 gün veya aralıksız 30 gün devamsızlığı olanlar,
b) Yönetimce belirlenen kurallara uymayan, kursun düzen ve disiplinini bozan, verilen ödev ve görevleri yapmayan, tutum ve davranışları İslâm Dininin inanç, ibadet ve ahlâk esasları ile bağdaşmayan öğrencilerden yazılı olarak iki defa uyarıldığı hâlde tutum ve davranışlarında düzelme olmayanlar.
Kursla ilişkileri kesilen öğrencilerin yurt veya pansiyonla da ilişkileri kesilir ve bunların ayrılış sebepleri ile tarihleri sicil defterine işlenir.
Kurslarda öğrenci mevcudu
Madde 14- Kurslarda sınıf mevcudunun 15 öğrenci olması esastır. Ancak öğretici sayısının yeterli olmadığı hallerde bu sayı 30’a kadar çıkabilir. Öğrenci sayısının 30’u aşması halinde ikinci bir sınıf açılır. Öğretici sayısı elverişli olduğu hallerde mevcut öğrenciler, öğreticiler arasında müftülükçe taksim edilir.
devam ediyor...
__________________ Bismillah diyerek... |