Konu Başlıkları: Siyer Soruları
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Şubat 2013, 16:57   Mesaj No:13

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.134
Konular: 555
Beğenildi:1087
Beğendi:252
Takdirleri:10770
Takdir Et:
Standart Cevap: Siyer Soruları

46-İlk ezan ne zaman okundu ve aşure orucu ne zaman emrolundu ?
Mescidi Nebevi inşaatı bitince yani Hicretin 1.yılında insanları mescide nasıl çağırırız fikri çıktı. Çeşitli fikirler ileri sürüldü.Abdullah b.Zeyd'ın rüyasına binaen Hz.Peygamber a.s, Bilali Habeşinin ezanı okumasını emretti.İlk ezan Mescidi Nebevi'de okundu

Aşure orucu farz değildir. Peygamberimiz Medineye gelince Yahudilerin aşure orucu tuttuğunu görünce,sahabesine aşure orucu tutulabileceğini söyledi.

şure orucu hakkında Buhârî ve Müslim’de, Hz. Âişe annemiz ve Abdullah İbn-i Ömer (r.a)’den iki rivayet zikredilmektedir:

Birincisi; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine’ye hicret ettiği zaman, yahudilerin bu günde oruç tuttuklarını görüyor. Onlara, bu günde niçin oruç tuttuklarını sordukları zaman, “Allah (c.c) Musa (a.s) ve kavmini firavunun zulmünden bu gecede kurtardı. Biz de buna binaen bu günde oruç tutuyoruz” dediler. Rasûl-ü Kibriya (s.a.s.) bu cevap üzerine buyurdular ki, “Musa (a.s), bize sizden daha yakındır, öyleyse o günde oruç tutmak bize daha yakışır.”

İkincisi ise; Nuh (a.s)’dan itibaren bütün semavî dinler de, hatta cahiliye devri Araplarının da bu günde oruç tuttukları haber verildikleri rivayettir ki şöyle denmiştir: “Aşure, cahiliye devrinde Kureyş’in oruç tuttuğu bir gündür. Rasûlullah (s.a.s) de buna riayet ediyordu. Medine’ye hicret edince bu oruca devam ettirmiş ve başkalarına da tutmalarını emretmiştir. Ne zaman ki Cenâb-ı Hak ramazan orucunu farz kıldı, o zaman Peygamber Efendimiz (s.a.s), bu günde oruç tutup tutmamayı ashabına serbest kıldı; fakat kendisi bu orucu tutmaya devam etti.”
47-Namazların rekâtları ne zaman değişti ?
Mirâctan önce Müslümanlar akşam ve sabah olmak üzere iki vakit namaz kılıyorlardı. Beş vakit namaz mirâcta farz kılındı. Ancak, Hicretten önce, akşam namazının farzı üç rekât, diğer vakitlerin hepsi de ikişer rekâttı, Hicretten sonra, öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzları dört rekâta çıkarıldı. Sefer zamanlarında ise ilk farz kılındığı sayıda bırakıldı.
48-Kâfirlerle savaşa ne zaman izin verildi ?
Hicretin 2.senesinde izin verildi:
"Sizinle savaşanlara karşı, Allah yolunda siz de savaşın. Aşırı gitmeyin; doğrusu Allah aşırı gidenleri sevmez"
(el- Bakara Sûresi, 190)
49-Seriyye ve gaza ne demekdir ?
Seriyye: Hz.Peygamberin bizzat katılmayıp emirle gönderdiği askeri birlikler,savaşlar,çatışmalar
Gaza/Gazve: Hz.Peygamberin bizzat katıldığı savaşlar
50-Kıble nerede, ne zaman çevrildi ?
Hicretten 16-17 ay kadar sonra, Şaban ayının 15'inci günü Hz. Peygamber (sa.s.) Medine'de Selemeoğulları Yurdu'nda öğle namazı kıldırırken, ikinci rek'atın sonunda;
"Yüzünü gök yüzüne çevirip durduğunu görüyoruz. Seni elbette hoşnut olduğun kıbleye çevireceğiz. Hemen yüzünü Mescid-i Harâm'a doğru çevir. (Ey mü'minler) siz de nerede olursanız, (namazda) yüzlerinizi, onun tarafına çeviriniz..." (el-Bakara Sûresi, 144) anlamındaki âyet nâzil oldu. Hz. Peygamber yönünü hemen Kudüs'ten Mescid-i Harâm'a çevirdi. Cemâat da saflarıyla birlikte döndüler. Kudüs'e doğru başlanılan namazın, son iki rek'atı, Kâbe'ye yönelinerek tamamlandı. Bu yüzden Selemeoğulları Mescidine "Mescid-i Kıbleteyn" (iki kıbleli mescid) denilmiştir
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla