Cvp: İmam Humeyni r.a dan İrfani Nasihatler 14.Nasihat: Amellerde dikkat
Ey aziz!
Uyan ve gaflet pamuğunu kulaklarından çıkar ve gaflet uykusunu gözlerine haram kıl ve bil ki Allah seni kendisi için yaratmıştır. Kutsi hadis de buyrulduğu gibi: “Ey insanoğlu varlıkları senin için senide kendim için yarattım.” Yani ey insanoğlu her şeyi senin için yarattım ve senide kendim için yarattım. Senin kalbini kendi menzilim kıldım, sen ve senin kalbin, ilahi namuslardan biridir. Hak Teala namusuna karşı gayretlidir. Hak Tealanın namus perdesini bu kadar yırtma. El uzatmayı reva görme. Hak Tealanın gayretinden kork ki, seni bu âlemde öyle bir rezil eder ki, ne kadar istesen bile düzeltemezsin. Evliyanın, onlar vasıtasıyla hakka benzediği ahlaki faziletleri haktan başkasına teslim ediyorsun, kalbini hakkın düşmanına teslim ediyorsun ve kendi melekût batınında şirk koşuyorsun. Hak Tealanın, senin memleket namusunu yırtmasına ilaveten, seni büyük nebiler ve mukarrep meleklerin yanında da rüsva ve rezil etmesinden de kork. Seni bu âlemde muftezeh edebilir seni asla telafi edilmeyecek fezihete müptela eder ve asla yamanmayacak bir şekilde ismetini yırtabilir. Hak Teala “set tar”dır ama “ğuyur”durda. “erhemurrehimin”dir ama “eşeddul muagibindir”de. Örter ama haddini aşmadığın sürece. Allah muhafaza bu büyük iş ve nahencar rezillik, gayreti sitr e galebe ettirebilir. Hadisde de duyduğumuz gibi. Öyleyse, biraz kendine gel ve Allah'a dön, ona dönüş yap ki Allah rahimdir ve bağışlamak için bahane arıyor. Eğer dönüş yaparsan, geçmiş ayıplarını bağışlayıcılığıyla örter ve kimsenin ondan haberdar olmasına izin vermez, seni fazilet sahibi kılar ve kerime ahlakları sende mütecelli eder. Seni kendi sıfatlarının aynası kılar ve senin iradeni o âlemde işler hale getirir. Onun kendi iradesinin bütün âlemlerde nafiz olması gibi. Hadiste nakledildiği gibi: Cennet ehli karar kılındığı zaman, Allah tarafından onlara bir mektup gelir ki mazmunu şöyledir: Ölümsüz ve ebedi yaşam sahibinden, ölümsüz ve ebedi yaşam sahibi olana. Ben her neyi olması için irade etsem ona derim ki ol, oda olur. Senide bu gün öyle karar kıldım ki, her neyi irade edersen emret, olur. Bu kadar bencil olma, sen iradeni hakka teslim et ki zat-ı mukaddeste seni kendi iradesinin mazharı kılsın. Seni bütün işlerde mutasarrıf kılsın. Ahirette icat memleketini senin kudretin altında karar kılar. Ve bu batılın gayri tefvizidir. Kendi yerinde malum olduğu gibi.
Bil ki ey aziz! Sen bilirsin, ister bu yolu seçersin ister öbürünü, Allah bizden ve bütün mahlûkattan niyazsızdır. Bizim ve bütün âlemi mahlûkatın ihlâsından niyazsızdır. |