Erdoğan'a 'AÖF' sorusu CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak'tan Erdoğan'a Açıköğretim sorusu.
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Açıköğretim Fakültelerinden Bütünleme Hakkının kaldırılması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) kararına rağmen, yaklaşık 2 milyon öğrencisiyle dünyanın en büyük eğitim kurumlarından biri olan ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri (AÖF), bölümlerinin tamamımın bu yıldan itibaren dönemlik kredi sistemine geçmesi ile birlikte bütünleme sınavlarının ortadan kaldırılmasıyla, Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin yaşadığı mağduriyeti dile getiren yazılı bir soru önergesi verdi.
ŞAFAK, BAŞBAKAN’DAN NE İSTEDİ!
CHP’li Şafak yazılı soru önergesinde; “Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin hem istihdam ettiğini, hem de eğitim ve öğretim görmekte olduklarını, mevcut sistemde bile sınıf geçmekte zorlandıklarını, bu sebepten dolayı YÖK’ün kararına rağmen, Açıköğretim Fakültelerinden kaldırılan Bütünleme Hakkı’nın tekrar verilmesi gerektiğinin” altına vurgu yaptı.
Şafak, Başbakan Erdoğan’a, “Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) 22.06.2012 Tarih ve 5854-27380 sayılı Kararı’nı da hatırlattı. YÖK’ün Kararı: bütün üniversitelerin öğrencilerine bütünleme sınavı hakkı tanıması zorunluluğudur.
YÖK’ün Kararına rağmen, Anadolu Üniversitesi’nin keyfi uygulama yaptığını dile getiren Doğan Şafak, Başbakan Erdoğan’a çarpıcı sorular sordu.
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorduğu yazılı soru önergesinin tam metni:
İŞTE DOĞAN ŞAFAK'IN ERDOĞAN'A SORDUĞU SORU ÖNERGESİ...
Yaklaşık 2 milyon öğrencisiyle dünyanın en büyük eğitim kurumlarından biri olan ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri (AÖF), bölümlerinin tamamımın bu yıldan itibaren dönemlik kredi sistemine geçmesi ile birlikte bütünleme sınavları ortadan kaldırılmıştır.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri (AÖF), Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) 22.06.2012 Tarih ve 5854-27380 sayılı Kararı’na (bütün üniversitelerin öğrencilerine bütünleme sınavı hakkı tanıması zorunluluğu) uymaması, AÖF’de okuyan öğrencilerin mağdur olmasına neden olmuştur.
Açıköğretim Fakültesi öğrencileri; hem istihdam etmekte, hem de eğitim ve öğretim görmekte olduklarından, mevcut sistemde bile sınıf geçmek için çok zorlanmaktadırlar.
AÖF öğrencilerinin büyük bir oranının; maddi imkânsızlıklar nedeniyle, istihdam etmek, evinin geçimini sağlamak ve ailesine yük olmamak için örgün eğitim ve öğretimden ziyade, Açıköğretim ve eğitim sistemini tercih ettiği, maalesef bilinen bir gerçektir.
Bu doğrultuda;
1-Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) bütün üniversitelerin öğrencilerine bütünleme sınav hakkı tanıması zorunluluğu kararına rağmen, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri’nin bu karara uymaması sonucu, AÖF öğrencilerinin yaşadığı mağduriyeti gidermek için ilgili kurum ve kuruluşlara çalışma yapmaları doğrultusunda bir talimatınız olacak mıdır?
2-AÖF’den bütünleme hakkının kaldırılmasıyla, öğrencilere yapılan haksızlığın, eğitimde eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?
3-YÖK’ün kararına rağmen, Anadolu Üniversitesi AÖF Rektörlüğü’nün yaptığı keyfi uygulamayı doğru buluyor musunuz?
4-Anadolu Üniversitesi AÖF öğrencilerinin bütünleme sınavı hakkı ile ilgili Rektörlüğe gönderdiği dilekçe ve itirazları dikkate almamasıyla ilgili yapmayı düşündüğünüz bir uygulama olacak mıdır?
5-AÖF öğrencilerinden iki dönem halinde eğitim ve öğretim giderleri alınmaktadır. Bir dönemde geçerli not alamayan öğrenci, her dersin eğitim ve öğretim giderini, bir sonraki dönemde ödemektedir. AÖF öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu, geçemediği dersleri, bütünleme sınavlarında vermektedirler. Bütünleme sınav haklarının kaldırılması öğrencileri maddi olarak zorlamaktadır. YÖK’ün kararının AÖF Rektörlüğü tarafından uygulanmamasının alınan eğitim ve öğretim giderleri ile bir ilgisi var mıdır?
6-AÖF Rektörlüğü’nün uygulamasının, Normal Öğretim ve Açık Öğretim alanlarında harçların kaldırılmasıyla bir ilişkisi var mıdır?
CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak
az önce gördüm bu haberi
insanları umutlandırmaktan başka bir sonuç çıkmıyor
yinede
hayırlısı olsun inşallah