Alıntı:
dua dilencisi Üyemizden Alıntı
Selamun Aleykum medineweb üyeleri...
Hocalarımızın bilgisine ihtiyacım var..
Vefaat eden kişi için 7 si 40. gecesi ve 52. gecenin dinde hükmü nedir ?
Vefaat eden kişi için hayır ve hasenat kapıları kapanmasın niyetiyle neler yapılabilir ?
birde en başından beri sukünetimi korumama rağmen söz geçiremediğim gözyaşlarım var ailemden ve çevremden gizliyorum gördükleri zaman sen o çocuğu sel su içinde bırakıyorsun diyorlar bunun gerçekliği var mı ? Ama asla isyan etmedim etmiyorum kendimi sorguluyorum gözyaşlarım neden diye böyle sözler dile getirdikce çevrem üzüntüm kat kat artıyor sadece özlemimden hasretimden gözyaşlarım bu durum ve düşünce içinde ağladığım için oğluma azap varmıdır ? son olarakda yavrumun kılamadığı namazlar için ne yapabilirim ? |
Vefat eden kişi için 7 si 40.gecesi ve 52.gece gibi uygulamalar ne Allah Rasulu ne de Sahabe zamanında böyle bir uygulama yapılmamıştır. Bunlar öncelikle örf/adet olarak yapılmaya başlanmış olup daha sonra sanki ibadet ya da yapılması gereken bir uygulama haline dönüşmüş/dönüştürülmüştür maalesef. Bundan bir kaç ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı da bu tür uygulamanın dinde yeri olmadığını ilan basında açıklamıştı. Vefat eden kişinin arkasından örfü olarak
illa bir uygulama yapılacak olsa bile 7.,40. ve 52.gecede yapılmayıp farklı günlerde yapılması uygundur. Yapılacak olan bu günlerde de insanlara Süleyman Çelebi'nin kaleme aldığı mevlid gibi yazılar değil de Kur'an ayetleri ve Allah Rasulunun hadisleri insanlara anlatılması lazım, gündemi vahiy belirlemesi lazımdır. Ölüye faydalı olup olmayacağını tartışmaksızın bu tür uygulamanın dirilere faydası olur inş.
Alıntı:
Vefaat eden kişi için hayır ve hasenat kapıları kapanmasın niyetiyle neler yapılabilir ?
|
İnsan ölünce amel defteri kapanır. Ancak şu üçü bundan müstesnadır: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendisine dua eden salih evlat bırakan.) [Buhari]
Ölü için yapılacak en hayırlı iş, onun için dua etmektir yani Allah'tan onun günahlarını, kusurlarını affetmesini dilemektir. Kur'an'dan öğrendiğimiz dua ayetlerini okuyarak dua etmek en güzelidir.