Konu Başlıkları: BİR AYET BİR YORUM
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Mart 2013, 00:44   Mesaj No:96

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Memleket:MALAZGIRT
Konular: 295
Beğenildi:128
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: BİR AYET BİR YORUM

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Allah'ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yeyin ve kendisine iman etmiş olduğunuz Allah'tan korkun.(5/Maide-88)
Allah'ın size bağışladığı helal ve temiz nimetlerden yiyin, kendisine iman ettiğiniz Allah'tan korkun.
(Maide-88)

Bu Ayeti kerimeyi daha iyi anlamak için Başka bir ayet ile izah edelim:

Ölü eti, kan ve domuz eti ve üstünde Allahtan başkasının anıldığı hayvanlar ve boğulan, dövülerek öldürülen veya düşerek ölen veya derisi yüzülerek öldürülen veya vahşi bir hayvan tarafından parçalanan hayvanlar, canlı iken (bizzat) kestikleriniz hariç, size yasaklanmıştır ve putperest sunaklarında kesilenler (de yasaktır). Kehanet yoluyla gelecekte sizi neyin beklediğini öğrenmeye çalışmanız da (yasaklanmıştır): Bu günahkârca bir davranıştır. Bugün hakikati inkâra şartlanmış olanlar, sizin dininiz(i terk edeceğiniz)den artık ümitlerini tamamen kestiler: Öyleyse, onlardan korkmayın, yalnız Benden korkun! Bugün dininizi sizin için kemale erdirdim, nimetlerimin tamamını size bahşettim ve Bana teslimiyeti sizin dininiz olarak belirledim. Günaha eğiliminden değil de hayati bir zaruret sonucu (yasak şeylere) sürüklenenlere gelince, bilin ki Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.
(Maide-3)

Kur’an bütünlüğünde Ayeti ele aldığımızda Allah’ın özellikle Haramlar üzerinde durduğu ve isimlerini zikrettiği görülmektedir. Helal ve Haram Yetkisi Allah’a aittir.

Allah size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adı anıla(rak boğazlanan hayva)nı yasaklamıştır; fakat zorunluluk durumuna düşen kimse, aşırı gidip ihtiyacının ötesine geçmemek şartıyla bu yasaklamanın dışındadır; çünkü Allah, şüphesiz çok acıyan, esirgeyen gerçek bağışlayıcıdır.

Buna göre, artık, kendi yalanınızı (adeta) Allah'a isnad ederek öyle dilinize geldiği gibi yalan yanlış "bu helaldir, şu haramdır" demeyin; çünkü, haberiniz olsun, Allah'a yalan isnad edenler asla kurtuluşa erişemezler!
( Nahl 115-116)

Allah’ın sınırlarını aşmadan Muttaki olarak yaşamak isteyenler son ayeti çok iyi incelesinler bakalım bugün haram helal diye sınıflandırma yapanlar ne durumdalar. a ya b ye göre Helal ve Haram sınırları koyanlar Allah'ın sınırlarını aşanlardır. Ancak ve Ancak Kur'an belirler Helali Haramı. Zaruri dönemlerde belli ürünler ve hayvanlar yasaklanması mutlak hüküm olarak algılanmamalı .

Örneğin: At etinin binek olarak kullanılma ihtiyacına binaen belli dönemlerde yasaklanmış olması Haramlığına delalet etmez zamana ve şartlara göre ihtiyaca binaen yapılmış bir yasaklamadır mutlak değildir.

-İmam Ali- (a.s)