09 Nisan 2013, 15:12
|
Mesaj No:10 |
Durumu: Medine No : 17068 Üyelik T.:
03 Mart 2012 Arkadaşları:26 Cinsiyet:anne Memleket:arz Yaş:46 Mesaj:
1.078 Konular:
171 Beğenildi:212 Beğendi:27 Takdirleri:246 Takdir Et:
| Cevap: türk dili 2 notlarımız TÜRK DİLİ 3.ÜNİTE SORULARIMIZ kaç yılında basılan İmla Lügati, Türkçedeki sözcüklerin yeni Türk harfleriyle nasıl yazılacağını göstermiştir. Bu yazım kılavuzu 1941 yılına kadar basım-yayım ve eğitim kurumlarında kullanılmıştır a-12 aralık 1926 b-12 aralık 1928 Cins isimler, özel isimlerin yerine kullanıldığında bunlar da büyük harfle başlar mı a-evet b-hayır İki noktadan sonra veya tırnak içinde verilen cümlelerin ilk kelimesi büyük harfle başlar ve sonuna ilgili noktalama işareti konur yukarıdaki bilgi doğru mudur a-doğru b-yanlış aşağıdakilerden hangisinde Unvanlar ve lakap gibi kullanılan akrabalık sözleri yanlış yazılmıştır a-Dede korkut hikayelerini severim b-Dede Korkut hikayelerini severim Hitap sonrası kullanılan unvanlar büyük harfle mi yazılır a-evet büyük harfle yazılır b-hayır küçük harfle yazılır aşağıdakilerden hangisinde Hitap sonrası kullanılan unvanların yazımı doğru yapılmıştır a-Sevgili Babacığım b-Sevgili babacığım aşağıdakilerden hangisi büyük harf yazımıyla ilgili yanlış bilgidir a-Tabela, levha gibi yazılarda sözcüklerin ilk harfi büyük yazılır b-Özel adlardan türetilen bütün sözcüklerin ilk harfleri büyük yazılır c-Hitap sonrası kullanılan unvanlar büyük harfle yazılır d-Unvanlar ve lakap gibi kullanılan akrabalık sözleri büyük harfle yazılır e-Bütün cümleler ile şiirlerde dizeler büyük harfle başlar f-Birtakım kısaltmaların tamamı veya ilk harfleri küçük harfle yazılır aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır a-Müslümanlık b-Türkçülük c-Eskişehir'li d-Türklük aşağıdakilerin hangisinde birleşik kelimelerin yazılışı ile ilgili yanlış yapılmıştır a-Mihrinaz'ın geldiğini hissettim b-pazar ertesi gelmeliydim c-allaha şükrettim Birleşik sözcüğü oluşturan sözcüklerin biri ya da ikisi de artık asıl an*lamlarını yitirmiş, yeni bir anlam kazanmışlarsa bitişik yazılır aşağıdakilerden hangisi bu kurala örnektir a-hanımeli b-kalburabastı c-danaburnu d-suçiçeği e-dilberdudağı f-hepsi Birleşik sözcüklerde, her iki sözcük de anlamını yitirmişse birleşik yazılır; ancak aslında birleşik isim olup da insanları nitelemek için kullanılan eli sıkı, eski tüfek, demir yum*ruk, eski toprak, yeni yetme, sonradan görme gibi sözcükler ayrı yazılır bu bilgi doğru mudur a-doğru b-yanlış Gerçek anlamı dışında, yardımcı fiil olarak kullanılan, vermek, dur*mak, yazmak, kalmak, bilmek ve gelmek fiilleri, kendisinden önceki fiile -A, -U, -I zarf-fiil ekleri yardımıyla bağlandığında bitişik mi yazılır a-evet b-hayır aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır a-çekyat b-yap boz c-barışsever d-çıtkırıldım e-gecekondu f-dedikodu aşağıdaki kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır a-Beyoğlu b-kasım paşa c-açık öğretim d-genel kurmay e-yeşil ırmak aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır a-posta hane b-hastane aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisi yanlış yazılmıştır a-köpek balığı b-muhabbet kuşu c-namazkılmak d-kuru incir e-tuz ruhu f-kabul etmek g-not etmek aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır a-iç savaş b-dışborç c-arkaplan d-karşıoy e-yasadışı İç, dış, alt, üst, ön, art, büyük, küçük, orta, karşı, sağ, sol, bir, iki, tek, çift, sıra, gibi sözcüklerin başta olduğu birleşik sözcükler ayrı yazılır bu bilgi doğru mudur a-doğru b-yanlış
Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
__________________ لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا
"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."
|| BAKARA 286. || MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! .. Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . . |
| |