Cevap: Tefsir Soru Cevap TEFSİR 4. ÜNİTE SORULARI 1.Beni nadir olarak da bilinen surenin adı nedir? a-münafigun b-tegabün c-haşr 2.hangisi haşr suresini ''beni nadir olarak isimlendiren sahabilerdendi? a-abdullah ibn mes'ud b-abdullah ibn abbas c-abdullah ibn ömer 3.medinenin 4.döneminde inen,24 ayetten müteşekkil surenin adı nedir? a-hucurat b-mümtehine c-haşr 4.hangi sözcük kalkışma -ayaklanma-savaş için toplanma anlamında kullanılmaktadır? a-ahzab b-haşr c-haazırun 5.haşr suresinde bahsi geçen yahudi kabilesinin adı nedir a-beni kurayza b-beni nadir c-beni kaynuka 6.........Kendi ihtiyacı olduğu halde başkasını kendine tercih etmek. a-isar b-buhl 7........6. ayette gölge anlamına gelir. Dünya malının geçici, Allah (CC) ‘a ulaşmada vasıta olduğunu gösterir. a-ganimet b-fey 8.......ayette Allah (CC) ‘dan izinsiz ağaç bile kesilemeyeceği anlatılır. a-10. b-5. c-8. 9.Allah (CC) kendi zatı hakkında konuştuğu bölümdür. Peygamberimiz bu ayetleri her sabah okumamızı tavsiye etmiştir. yukarıda bahsedilen ayetler hangileridir? a-haşr süresi son 3 ayet b-haşr süresi ilk 3 ayet 10.......ayette ensar ve ensarın özellikleri anlatılmıştır. Bu ayette Ensara ”yardım edenler” manası verilmiştir. a-10. b-13. c-9. 11.1)İmanı içselleştirmişlerdir. 2)İslam’ı daha iyi yaşamak için Müslümanları çok severler. 3) Muhacirlere verilen ganimetleri kıskanmazlar. 4)Kendi ihtiyacı olduğu halde muhacir kardeşini kendine tercih eder.( ÎSÂR) yukarıda kimlerin özelliklerinden bahsedilmiştir a-muhacir b-ensar 12.Kendi elindekini başkasından kıskanmaya ne denir a-buhl b-isar 13.peygamber sas ve mü minleri hicv eden şiirler söyleyen beni nadirli şair kimdir? a-ka'b bin eşref b-hassan bn sabit 14.haşr kelimesi sürenin kaçıncı ayetinde geçer a-1. b-3. c-2. 15.rasulallah(sas) neden beni nadir'e ya savaş-ya sürgün seçeklerini zorunlu tuttu? A-suikast girişiminde bulundular b-medine vesikasının şartlarına ihanet ettiler 16.fe'y in nasıl paylaşılacağını bildiren ayet hangisidir? a-haşr-6-7 b-haşr 11-12 17.hangi yahudi kabilesi sürgün edilmemiştir? a-beni nadir b-beni kaynuka c-beni kurayza 18.yahudileri kışkırtan münafıkların durumu kime benzetilmiştir? a-şeytana b-iki yüzlü döneklere 19.hangisi haşr suresinde sayılan manevi hastalıklardan değildir? a-buhl b-süm'a c şuhh 20.Cenab-ı Hakk'ın muhacir ve ensardan razı olduğunu bildiren ayet hangisidir? a-haşr 8 b-tevbe 100 c-haşr 10 21........Her varlığa en uygun şeklini veren allahın hangi ismidir a.musavvir b-halık 22........Her şeyi gözetip koruyan, iyiyi-kötüyü belirleyen otorite sahibidir allahın hangi ismidir a-mütekebbir b-müheymin c-cabbar 23.........Dağınıklıkları toplayan, yaraları sarıp sarmalayan kudret sahibidir. allahın hangi ismidir a-mütekebbir b-cabbar 24..........Yüceliğiyle övgüye layık olan, sınırsız olandır. a-musavvir b-mütekebbir c-melik 25.........Her türlü kusur ve noksanlıktan uzaktır. a-melik b-halık c-kuddüs 26.....iman, güven ve emniyet verendir. a-mümin b-aziz 27.......Yoktan var eden a-halık b-bari 28......Mutlak hükümranlık sahibi, mülkün sahibidir. a-melik b-bari 29...... ayette sonraki Müslümanların nasıl davranması gerektiği anlatılır. İdeal Mü’min tipinde bahseder a-14. b-12. c-10. 30.allahın sıfatları hangi ayetlerde geçer a-20-21- b-22-23-24 c-3-4-5 31.hangi ayette tespih terimi kullanılmıştır a-5.b-8.c-1 32.Hangisi Fey kapsamında değildir? a-Haraç b-Cizye c-Öşür d-Bahçe ve araziler e-Menkul mallar 33.Ganimet taksiminin geçtiği ayetler? a-Enfal 1-41 b-Araf 4-12 34.Nadiroğullarını taşınmazının dağıtılmadığı grub a-Muhacirler b-Yetimler yoksullar c-Peygamberin şahsına d-Peygamberin ailesine e-Ensara 35.İlk ganimet taksiminin uygulandığı savaş? a-Bedir b-Uhud c-Hendek d-Hayber 36.Hz Ömer Irak savaşında sevad arazisini eski sahiplerine zimmetlemişti hangisi bu durumun sonuçlarından değildir? a-Gelirinden pay aldı b-toprak ağalarını oluşumunu engelledi c-Ayeti lafzi değil gerekçesine göre uyguladı d-Kamu arazisi olduğundan sahiplerine iade etti 37.Yahudiler ile münafıklarıın kesiştiği inaç noktası? a-Hz Peyg inkarları b-Aynı kitabı benimsemeleri c-Allahtan çok insanlardan korkmaları 38.Yahudiler için kullanılan anlayıp kavrayamamışlar ifadesi ile ne anlatılmak istenmiştir? a-Kısa vadede insanlardan korkup,Allahtan korkmamaları b-Müslümanlara savaşa cesaret etmeleri c-Surların onları koruyacağına güvenmeleri 39.Kendilerinden kısa bir süre Medineden sürgün edilen öncekiler ile ifade edilen grub? a-Kaynukaoğulları b-Kurayza c-Münafıklar d-Kureyş 40.Hz Ebubekir yerdiği işlerdendir? a-Allah yolunda harcanmayan mal b-Allah rızası gözetilmeden söylenen söz c-Allay yolunda başkasının kınamasından çekinme d-Cehaleti hoş görüsüne galib gelme e-Hepsi 41.Yoldan çıkmış Allah'ı unutmuş ,Allah'ın da onlara kendisini unutturduğu kimse? a-Münafık b-Fasık c-Gafil d-Sefil e-Müşrik |