Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mayıs 2013, 16:02   Mesaj No:4

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:5
Konular: 926
Beğenildi:342
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF ilahiyat Önlisans 2.Sınıf 2011-2012 Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı Çıkmış

TURK DILI-II

1. "Kitabın tutmasını kendi kafamda şuna bağlıyorum: Yaşadıklarımı tıpkı yaşadığım gibi, edebiyat yapmadan anlatmaya çalıştım. Konuşma diliyle yazmanın daha çağdaş olduğunu düşünüyorum. Bunu yaparken sözcük seçimine özen göstermedim diyemem."
Bu parçaya göre yazar, "edebiyat yapmadan" sözüyle aşağıdakilerden hangisini
vurgulamaktadır?
A) Olayları duygusal ele aldığını
B) Anlatımında söz sanatlarına fazlaca yer verdiğini
C) Anlatımının kuru ve sıkıcı olduğunu
D) Mecaz anlamlı sözcükler kullandığını
E) Anlatımının yalın, açık ve duru olduğunu

2. "Yazarın yeni eserini okuyup bitirince Goethe'nin bir sözünü anımsadım: 'Yeşil hayat ağacı karşısında bir nazariye kül rengi kalır.' Yazarın öykülerinde de bir kül renklilik var. Öğrenciyken bazı güzel çiçekleri defterlerimizin, kitaplarımızın sayfaları arasında kuruturduk. Yazar da bu eserinde insan gerçeğini, toplum gerçeğini kurutuyor.
Bu parçada, sözü edilen yazarın eserindeki hangi özellik eleştirilmektedir?
A) Kurumsal konulara çok değinmesi
B) Dilinin kuru ve sıkıcı olması
C) Yaşamın canlılığını yansıtmaması
D) Konularını gerçek yaşamdan seçmemesi
E) Hayalci bir anlatıma yer vermesi

3. "Benim yükseklerde gözüm yoktur, ama burada başka türlü yaşanmaz, deriz; ben gösterişi sevmem ama toplum öyle istiyor, deriz; öfkeliysem, güvenli bir hayat kuramadıysam suç bende değil, gençlikte deriz. Dışımızda aramayalım kötülüğü, içimizdedir o; ciğerimize işlemiştir. Hasta olduğumuzu bilmemek iyileşmemizi daha da zorlaştırıyor."
Bu parçada asıl vurgulanmak istenen
düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanlar, özeleştiri yapmaktan kaçındıkları için sebebi hep başka yerde ararlar.
B) İnsanlar, başkaları yüzünden bazı
kötülüklerle karşı karşıya kalabilirler.
C) İnsanlar, istemeyerek de olsa başkalarının yaşamına zarar verebilirler.
D) İnsanlar, yaşamda hep kendilerini
düşünecek kadar bencildirler.
E) İnsanlar, yaşamlarını başkalarının yaşamları üzerine kurmamalıdır.

4. "Yorumcular ne yapıyorlarsa sizin de onu yapmanızı istiyorum, ancak kendi bilgilerinizin yetmediği yerde yorumcuların bilgilerinden ve görüşlerinden yararlanın. Onların açıklamaları hiçbir zaman sizin malınız olamaz, kolayca
aklınızdan çıkabilir. Buna karşılık, sizin gördükleriniz kendi zihninizden doğmuştur ve sizde kalır. Onları; konuşurken, danışırken, çekişirken, tartışırken aramadan bulursunuz."
Bu parçada, yazarın asıl vurgulamak istediği düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) Başkalarının yorumları bilgisiz insanları
kolay etkiler.
B) İnsanlar, yorumcuların bilgilerine tamamen güvenmelidir.
C) Değerlendirme yapmak uzmanlık işidir.
D) İnsanlar, değerlendirme yaparken mecbur
kalmadıkça başkalarının görüşüne başvurmamalıdır.
E) Bilginin kalıcı olması için başkalarının
yorumlarından yararlanılmalıdır.

5.
"Kenar mahalleler Birbirine geçmiş yaşlanmış tahta evler. Kiminin kaplamaları biraz daha kararmış, kiminin balkonu biraz daha çömelmiştir. Hepsi hastadır; onları seviyorum; çünkü onlarda kendimi buluyorum."
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?
A) Örnekleme
B) Betimleme
C) Öyküleme
D) Karşılaştırma
E) Açıklama

6. ve 7. sorular aşağıdaki parçaya göre cevaplandırılacaktır.

“Güzel sözcüğü nereden gelir, bir düşündün mü? Gözle ilgili, göze ilişen, göze hoş görünene güzel diyoruz. Çoğu diller güzellik kavramını görme duyusuna bağlarlar; gözle algılanan nesnenin üstünlüğü güzel sıfatı ile nitelenir. Kimi dillerde bu kavram insanın bazı ilkel eğilimlerinden doğmadır. Latince pulcher, güzel, dinsel bir terim olsa gerek, sürüde en üstünü diye kurbanlık olarak seçilen hayvana veriliyor bu sıfat. Farsça dilber göze değil, gönüle çevriktir. Bir ulusun görüş kaynağına varmak, düşüncesinin özünü kavramak için onun güzellik anlayışını izlemekten daha aydınlatıcı bir yol tutulamaz.”

6. Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi ağır basmaktadır?
A) Gözlemleme
B) Betimleme
C) Örnekleme
D) Tartışma
E) Öyküleme

7. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerin
hangisinden söz edilmemiştir?
A) Latincede güzel kavramının insanların bazı ilkel eğilimlerinden doğduğundan
B) Bir ulusun düşüncesinin özünün kavranması için güzellik anlayışının izlenmesi gerektiğinden
C) Çoğu dillerin güzellik kavramını görme duyusuna bağladığından
D) Nesnelerin üstünlüğünün güzel sıfatıyla nitelendiğinden
E) Güzel kavramıyla ulusların sanatları arasında bir bağ olduğundan

8. "Ne sanat bilimden ne de bilim sanattan çıkar, ama birinin olmadığı yerde öteki de yoktur. Biri nerde ileri gitmişse, öteki de orada ileri gitmiş, birinin hor görüldüğü yerde öteki hor görülmüş, biri ötekinden uzaklaştıkça kendinden uzaklaşmış. Öyleyse ikisi neden aynı insanda buluşmuyor diyeceksiniz. Çok kez buluştuğu da olur ya; buluşmayan, sanatın ve bilimin özleri, amaçları değil; yollarıdır bence."
Yukarıdaki parçanın anlatımında,
aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?
A)Tanık gösterme
B)Tanımlama
C)Nesnel verilerden yararlanma
D)Karşılaştırma
E)Örnekleme

9. "(I) Boğaz suları adeta morarıp hırçın dalgalar yele yeleye geldiği zaman, bir de Büyükada'nın arka koylarına gidiniz.(II) Renk ne kadar açık; sükûn, eski masallar uykusu gibi ne kadar derindir! (III) Yaz İstanbul'a buradan gelir. (IV) Hatta, eğer bir peri olduğuna inansaydım, kışın burada bir mağaraya saklanıyor, derdim."
Yukarıdaki parçada numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde benzetme
yapılmıştır?
A)Yalnız I
B)Yalnız IV
C)I ve II
D)I ve III
E)III ve IV

10. "Gözlenmiş ya da tasarlanmış bir durumu, bir olayı, yaşamdan bir kesiti okuyucuda ilgi uyandıracak bir biçimde dile getiren kısa oylumlu anlatı ve yazı türüdür."
Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisi için yapılmıştır?
A)Kısa öykü
B)Roman
C)Masal
D)Makale
E)Deneme

11. Aşağıdakilerden hangisi, didaktik şiire örnektir?
A) Sakarya Meydan Savaşı
B) Haluk'un Defteri
C) Atatürk Kurtuluş Savaşında
D) Üç Şehitler Destanı
E) Uygur Destanı

12. Üç birlik kuralının ait olduğu edebî tür, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deneme
B) Öykü
C) Tiyatro
D) Roman
E) Şiir

13. Türk yazınında Hk açık mektup örneğini aşağıdaki yazarlardan hangisi vermiştir?
A) Aziz Nesin
B) Nazım Hikmet
C) Ziya Osman Saba
D) Haşan Ali Yücel
E) Ali Canip Yöntem

14. Türk edebiyatında röportaj türünde ürünler veren ilk yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mustafa Baydaş
B) Yaşar Nabi Nayır
C) Hikmet Feridun Es
D) Ruşen Eşref Ünaydın
E) Mehmet Şeyda

15. Herhangi bir olayın ortaya çıkışını, sonucunu olay anındaya da olaydan hemen sonra olanları anlatmak için yazılan yazılara ne ad verilir?
A) Faks
B) T utanak
C) Davetiye
D) Not
E) Karar

16. Aşağıdakilerden hangisi resmî yazışma türlerinden biri değildir?
A) Dilekçe
B) Tutanak
C) Karar
D) Rapor
E) Telgraf

17. Metin içinde gösterilmiş olan kaynakların, yazarların soyadlarına göre alfabetik yazıldığı bölüm, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tartışma
B) Kaynakça
C) Giriş
D) Ekler
E) Bulgular

18. Aşağıdakilerden hangisi, kaynakça yazımında yer alacak bilgilerden biri değildir?
A) Yazarın milliyeti
B) Yazarın soyadı
C) Eserin basım yeri
D) Eserin basım yılı
E) Eserin kaçıncı baskı olduğu

19. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde söyleyiş yanlışlığı vardır?
A) sahat
B) hayvan
C) havlu
D) ekmek
E) kitap

20. Aşağıdakilerden hangisi, güzel ve etkili konuşmanın özelliklerinden biri değildir?
A) Argo sözler kullanılmaması
B) Bilgi yanlışlığı yapılmaması
C) Yüz ve beden hareketlerinin doğru kullanılması
D) Bölgesel konuşma farklılıklarının
konuşmaya yansıtılması
E) İnandırıcı olması

cevaplar

TUR202U

E
C
A
D
B
C
E
D
C
A
B
C
E
D
B
E
B
A
A
D

bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar