Cevap: Kuranı Kerim Hakkında Sorular Lağv/Lağiye:
Lağv, boş şey, boş söz demek¬tir. Daha çok, önem verme seviye¬sinden düşük olan söz denir. Lağv, sakat söz, eza ve sövme, şirk demektir. Mücâhid'e göre lağv; eza ve sövme, Dahhak'a göre ise şirk anlamındadır.
"Lağiye" kelimesinin, boş söz veya boş şeyle meşgul olan toplu¬luk veya "lağiv" manasına "akı¬bet" gibi mastar olarak üç farklı yorumu vardır. Faydasız, boş, ehemmiyetsiz, beyhude şeylere de "lağv" denir. "Lağviyat" ve "lağveyat" tabir olunan söz ve fil¬lerden daha geneldir. Hata ve gü¬nah içeren sözlere de "kelime-i lâğiye" denir. Nebe: 78/35. ayet¬te "orada ne bir lağv ne de bir ya¬lan işitirler" denilmektedir.
Lağv yemini de, içinde bir ka¬rarlaştırma ve kasıt bulunmayan yemindir. Bir şeye kanaatine göre yemin etmek ve sonra onun aksi¬ne olduğunun anlaşılmasıdır ki, bunda yalan kastı yoktur. Lağvın, faydasız şey olduğu için terk edil¬mesi gerekir.
el-Lağv, üç şekilde tefsir edilir:
1. Doğru olduğu kanaatiyle dünyevî husus¬lara ilişkin yapılan, fakat doğru çıkmayan yemin
"Allah sizi yeminlerinizdeki lağvden (doğru ol¬duğu kanaatiyle yaptığınız yeminlerdeki yanılgı¬dan/doğru olduğu kanaatiyle yaptığınız yeminlerini¬zin yalan çıkmasından -çünkü kişi bu yemini ile ya¬lan kasdı gütmemektedir) dolayı muahaze etmez."
"Allah sizi yeminlerinizdeki lağvden dolayı muahaze etmez."
2. Bâtıl
"Onlar lağv'dan (bâtıldan) yüz çevirirler."
"Bu Kur'ân'ı dinlemeyin ve o okunurken lağv edin (Kur'ân hakkında bâtıl sözler söyleyerek ve aslı-astarı olmayan yalan haberler yayarak konuşun). Belki baskın çıkarsınız."
3. İçki içenlerin -dünyada olduğu gibi- âhirette yemin etmeyecekleri
"Orada (cennette) lağv (dünyada içki içip de sarhoş olanların yaptıkları gibi yemin) işitmezler.''
"Orada (cennette) kadehleri (içki kadehleri¬ni) elden ele dolaştırırlar. Onda lağv (dünyada¬ki gibi sarhoşluk ve sarhoşluk halindeki yeminleri) yoktur."
ben batıl anlamına gelen kelimeyi biliyodum araştırınca diğer manalarını da öğrenmiş oldum.Allah razı olsun hocam.selametle
|